Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti ve ESGROUP tarafından Çalışan Gazeteciler günü sebebiyle Anemon Otel'de yemek düzenlendi. Geceye Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca ve gazeteciler katıldı.
EN KALİTELİSİ
Gecede bir konuşma yapan Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Yılmaz Karaca, 'Eskişehir basını Türkiye genelinde en üst düzeyde. Anadolu basını için 2019 kapkara bir yıldı. Bunu yaşayan tüm okuyucularımız, herkes biliyor. Bu yıl içerisinde 125 tane gazetemiz kapandı. Uyduda yayın yapan 80 televizyonun 40 tanesi ekranları kararttı. 2020 yılında ümitli olmak zorundayız. Biz iyimser olacağız, mücadelemizi sürdüreceğiz. Sizlerden şunu istiyoruz; Anadolu basınına, Eskişehir basınına destek verin' ifadelerini kullandı.
VARLIĞINIZ KIYMETLİ
ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, basının varlığının çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, 'Artısında da eksisinde de her zaman sisteme ayar verecek güçte özgür bir basın hepimizi çok daha fazla mutlu edecek. Varlığınız çok kıymetli, çok değerli. Hepimizin kendi basınımıza sahip çıkması gerekiyor. Bu Eskişehir'den başlayıp sonra da akın akın her tarafa yayılması gerekiyor' diye konuştu.
YENİLİKÇİ OLUN
ETO Başkanı Metin Güler, 'Siz gerçekten hem kamuoyu adına kamu adına iş yapıyorsunuz hem de bizim haber almamızı sağlıyorsunuz. Önemli olan sıkıntıların içerisinde bizlerin yeni yol haritaları çizmemiz. Yeniliğe açık olmalıyız, gelişmeleri yakından takip etmek zorundayız, teknolojiye ayak uydurmak zorundayız' dedi.
KUTSAL GÖREV
EOSB Başkanı Nadir Küpeli, 'Basının diline düşerse herkes kendisine çeki düzen veriyor. Bu anlamda gerçekten çok ciddi bir göreviniz var. Doğruları yazmak, adaletli davranmak ve gerçekleri herkesin duymasını sağlamak bence çok kutsal bir görev. Üstüne üstlük mesai saati de yok. Gece 2 de olsa başka bir saat de olsa benim 8-5 arası mesaim var. Bundan sonrasında çalışamam diyemiyorsunuz. Herkes elinden geldiği kadar, gücü yettiği kadar basının ayakta durması için gayret etmeli' ifadelerini kullandı.
DESTEK SAĞLARIZ
Türkiye'nin yaşadığı sorunları basının net bir biçimde hissettiğini belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Kötü yönetiliyoruz, basın da kötü yönetiliyor. Üstüne üstlük basının özgürlüğü de yok. İçerde haksız yere tutuklanan gazeteciler var. Davaları açılmadan bir yıl boyunca cezaevinde tutulan gazeteciler var. Bu şartlar altında bin liraya çalıştırılan gazeteciler var. Biz çağ atlayacağız, Almanya bizi kıskanacak. Böyle bir şey yok. Gerçekleri bize göstermek sizin göreviniz, görevinizi yapınız. Sizden bunu bekliyoruz. Yerel basına destek sağlanmalıdır. Biz uğraşırız' şeklinde konuştu.
BASIN GÜÇLENECEK
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise şunları söyledi: 'Gazete patronlarının, gazetecilerin bir arada olması Eskişehir adına çok güzel bir buluşma. Eskişehir basınını önemsiyor ve değerli buluyorum. Gerçekten Eskişehir'de özveriyle çalışan gazeteci arkadaşlarımız var. Özgür basın çalışanları üzerindeki baskı giderek artıyor. İktidar mensupları, kendilerini eleştiren gazeteciler ve yayıncılar için açtığı davalarla rekorlar kırıyor. Aydınlık şehirlerin temelinde, aydınlık gazeteciliğin yattığını unutmayın! Yerel basınımızın güçlenmesi için bizde elimizden geldiğince destek oluyoruz bundan sonra da olmaya çalışacağız!'
İLKLERİ YAŞIYORUZ
'Eskişehir pek çok konuda ilklerin şehridir sloganını kullanırız. Bu akşam da o ilklerden birini yaşıyoruz' ifadeleriyle sözlerine başlayan Başkan Yılmaz Büyükerşen, 'Geçmişte Eskişehir'de çıkan gazetelerin teknolojik imkanları yoktu. Bugün ise fevkalade ileri bir teknolojiye sahip basınımız var. O zamanlar gazetecilik yaparken gıptayla izlediğim gazeteciliği neden Eskişehir'de yapılmıyor diye kafa yorardım' dedi.
YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR
O dönemde gazetecileri bir araya toplayarak öneri sunduğunu anlatan Büyükerşen, 'Dedim ki ayrı ayrı her birinizin gazetesini alacak sayıda okuyucu kitlesi Eskişehir'de yok. Ama gelin şöyle yapalım; hem Basın İlan Kurumu'nun dağıttığı ilanların bu gazeteler arasında paylaşılmasından dişinizin kavuğuna gitmeyecek kadar para kullanılıyor. Ortaklaşa birleşin bir tek gazete çıkaralım. Ben de her türlü fedakarlığı yapmaya hazırım. Gazeteci arkadaşlarımızdan birinden itiraz geldi. Bütün gayretlerimize rağmen o girişimimiz akamete uğradı. Eğer olsaydı bugün bambaşka bir Eskişehir olacaktı' ifadelerini kullandı.
BİR OLDULAR
Geceye ESGROUP Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Fetih Demirdaş, İstikbal Gazetesi sahibi Burak Türkmen, Milli İrade Gazetesi sahibi Yılmaz Karaca, Kanal 26 sahibi İlhan Yalçin, Sehir Gazetesi sahibi Murat Keskin, 2Eylül Gazetesi sahibi Hakan Kaymak, Sakarya gazetesi Yaziişleri Müdürü Hakkı Sağlam katıldı. HM
Editör: TE Bilisim