Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Bu bölgelerde dönüşüm şarttır. Bunun sorumluluğu ilan edene ve gereğini yapmayana aittir. Burası çöküntü bölgesidir' dedi
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt başkanlığında toplanan meclis toplantısı Odunpazarı Belediyesi Nikah Salonunda yapıldı. Mecliste görüşülen 11 madde ilgili komisyonlara havale edildi. Mecliste gayrimenkul satış komisyonunda görev yapmak üzere asil üye olarak Ali Haydar Çelik yedek üye olarak ise Ömer Faruk İnan seçildi. Ayrıca Büyükşehir Belediyesince yürütülecek olan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanması işine ilişkin protokoller yapmaya ve yapılacak protokollerin detaylarını belirleme konusunda Başkan Kazım Kurt'a yetki verildi.
TOKİ'DEN NE YETKİSİ İSTİYORSUNUZ
Daha sonra söz alan AK Parti Meclis üyesi Murat Özcan, Gündoğdu 1 ve Gündoğdu 2 projesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin bir çalışma yaptığını hatırlatarak orada herhangi bir şekilde bakanlıktan yetki talebinin olmadığını kaydetti. Özcan, '7 yıldır burada resmi bir talebiniz olmadığı anlaşılıyor. Orada afet riskli alanla ilgili Büyükşehir belediyesinin nasıl bir çalışması varsa, bakanlıkla görüşülerek paydaş olunursa beraber yapılabilirse çok daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Böyle bir girişim var mı? Düşünür müsünüz' dedi. Özcan ayrıca Karapınar mahallesinde çok fazla kısır tartışma olduğunu ve bundan vatandaşın etkilendiğini belirterek 'Bu konuda imar alanında mı yoksa dönüşüm alanında mı yetki istiyorsunuz. Sizin nezdinizde olmasa da halk nezdinde isteyebiliriz' dedi.
YARGI YOLUYLA ÇÖZÜLÜR
CHP'li İbrahim Arslan ise afet riskli alan kararını bakanlığın aldığını, kararı ancak bakanlığın geri alabileceğini belirtti. Yargı yoluyla bu işin çözüleceğini ifade eden Arslan, 'Gündoğduyu Vişnelik gibi yapacağız dediniz çöküntü haline getirdiniz. Bakanlık kararı yoluyla burayı afet riskli alandan çıkarabilirsiniz' şeklinde konuştu.
BİZ SİZE KATLANIYORSAK SİZ DE KATLANACAKSINIZ
Seslerin epey yükseldiği toplantıda araya giren Kazım Kurt meclis üyelerini sakinleştirdi. Sesler yükselse dahi meclis üyelerinin birbiriyle konuşması gerektiğini ifade eden Başkan Kazım Kurt, 'Tahammül edeceksiniz. 18 yıldır biz size nasıl katlanıyorsak siz de bize katlanacaksınız' diye konuştu.
NE YAPARSAK İKNA EDECEĞİZ
'Bakanlar kurulunun Gündoğdu'yu afet riskli alan ilan etmesi demek ihtiyacı ben gidereceğim demektir' diyen Kurt, 'Bu nedenle neden yetki istemediniz diye belediyeyi suçlamak doğru değildir. Ne Burhan Bey ne bizim dönemimizde bakanlıktan böyle bir yetki devri söz konusu değildir. İsteyin verelim derseniz inandırıcı olmaz. Küçük sanayi sitesi örneği var. Bakanlıkla bizim görüşmelerimizde Küçük Sanayiyi de bize devredeceklerdi. Anlaşma böyleydi. Bizde projeyi yaptık. Maketi de duruyor. Bakanlığın yetkiyi belediyeye devretmesini engellediler. Sorun bu. Gündoğdu 1-2-3 katılarak elbette yapılır. Ama biz kaç defa yetki isteyeceğiz? Ne yaparsak sizi veya bakanlığı ikna edeceğiz?' diye konuştu.
DÖNÜŞÜM ŞART
Büyükşehir dönüşüm konusunda tapuların imzalanması aşamasına gelindiğini kaydeden Kurt, 'Büyükşehir tüm valiliklerde bu görüşmeyi yaptı. Mahkeme kararları çok net Gündoğdu'da. Bakanlar kurulu kararı yanlıştır ama davayı açan mülkiyet için bakanlık kararı gerekiyor deniyor. Tablo budur. Şu noktada çok netiz. Bu bölgelerde dönüşüm şarttır. Bunun sorumluluğu ilan edene ve gereğini yapmayana aittir. Burası çöküntü bölgesidir' ifadelerini kullandı.
KARARDAN VAZGEÇSİN
Karapınar ile ilgili konuşan Kurt şunları söyledi: 'Karapınar'daki talebimiz şudur: TOKİ burada almış olduğu gecekondu önleme bölgesi kararından vazgeçmeli. Vazgeçerse belediye olarak biz binlik ve 5 binlik planı yaptık. Bu planlara göre kendi kendine dönüşecektir. Halkın isteği de budur. TOKİ gecekondu önleme bölgesi kararından vazgeçtiğine dair yazı gönderirse yetki bize geçer. Yaptığımız planlar uygulanabilir. Şehrin estetiğini bozmadan bazı yerlere 5 katlı bazı yerlere 6 katlı siteler halinde yapılaşmaya elverişli planlar yaptık. Bu planlarla iş çözülür. Bizim bunun dışında yapabileceğimiz bir şey yok.' ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim