Türkiye Optisyenler ve Gözlükçüler Üst Yönetim Kurulu Üyesi Murat Destici, sektörü değerlendirdi. Dövizdeki yükseliş nedeniyle gözlük fiyatlarının da yükseldiğini kaydeden Destici, 'Takılabilecek bir güneş gözlüğünün aşağı yukarı başladığı fiyat 400 TL ve üzeri. Fiyatlar bin, 2 bin, 5 bin, 10 bin, 20 bin çok daha üst fiyatlarda olan özellikli ürünler de var. Geçtiğimiz yılın 2 katı gibi oldu. Ürünlerimizin hepsi ithal ürünler. Döviz karşılığı gelen ürünler. Bunların içinde ufak bir miktarda yerli de var ama sadece çarpan değişti. Onun haricinde gelen bir zam yok ama TL bazındaki çarpan değiştiği için fiyatlar değişti' ifadelerini kullandı.
SATIŞLARDA BÜYÜK AZALMA
'Şu anda tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de baya bir daralma var' diyen Destici, 'Genel ihtiyaçlar karşılanıyor sadece. Numaralı gözlük çerçevesi ve camların satışı biraz daha fazla. Bu dönem bizim satışlarımızın en çok yükseldiği sezon olur Nisan, Mayıs, Haziran dönemleri. Şu anda geçen seneye veya önceki senelere oranla 5'te 1 oranında azalma var güneş gözlüğü satışlarında' şeklinde konuştu.
ESKİYE RAĞBET VAR
Bu yılın gözlük trendleri hakkında bilgi veren Destici, 'Eskiye rağbet var. Bu çok önemli. Daha sempatik, oval, renkli kırçıllı modeller, camlarda biraz daha koyulaşma var. Bu seneki modellerde biraz daha hareketsiz camlar var' dedi. Gözlük alacak kişilere uyarılarda bulunan Destici, 'Gözlük alacak vatandaşlar öncelikle tercih etmeleri gereken yer optisyenlik müesseseleri. Bizler sağlık hizmet sağlayıcısıyız. Sattığımız ürünlerin hepsi sizin sağlığınız için gerekli olan ürünler. Marketten, pazardan parfümeriden… Siz ilacı pazardan almıyorsanız gözlüğü de bir sağlık ürünü olarak gözlükçüden almalısınız' ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim