Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, gazetecileri odasında kabul etti. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kurt, pandemi süresince esnafa destek olmaya devam edeceklerini belirterek 'Bizim esnafa yaptığımız halk kart desteği devam ediyor. Bin 500 civarında esnafımız müracaat etti ve alışveriş yapmaya başladı. Ne kadar süre bu desteği sağlayacağımız konusunda biz belediye olarak netiz. Pandemi sürecinde esnafa desteğimizi devam ettireceğiz. İhtiyaç sahibi bütün esnafların belediye olarak arkasındayız. Yapabileceğimiz başka türlü sosyal yardım varsa onu da sağlayacağız. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu davayla ilgili verilen karar beni endişelendirdi. Henüz gerekçesini görmedim ama sanki belediyelerin yardım toplamasını ve yardım dağıtmasını engelleyecek bir işlem görecek gibi hissettim. Eğer böyle olursa bu sıkıntı yaratabilir. Biz bunları vatandaşımızdan değil de kendi bütçelerimizden sağlamak durumunda kalabiliriz. Ama devletimizin maalesef gerçekleştiremediği, ihmal ettiği bu sosyal yardımı sosyal belediyeciliği mantığı içerisinde biz CHP'li belediyeler olarak sürdürmeye devam edeceğiz' dedi.
TEK SORUMLU CUMHURBAŞKANI
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın bakanlarla görüşmesini değerlendiren Kurt, 'Dün AK Partisi il başkanının Ankara'da bazı bakanlarla görüşmeler yaptığını gazetelerden okudum. Umarım ve dilerim inşallah Eskişehir'in kentsel dönüşümle ilgili sorunlarını da gündeme getirmiştir. Bildiğiniz gibi sanayi çarşısı ve Gündoğdu Mahallesinde afet riskli alan kararı var. Bu bölgede imarla ilgili tüm yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığında. Ama ne hikmetse 10 yıla yaklaşan bir süredir AK Partili yöneticililerinin de milletvekillerinin de bakanların da kılı kımıldamadı. Eskişehir'i bu iki bölge açısından harabe halde bıraktılar. Halkımıza şikayet ediyorum. Bu yapılan kente ihanettir. Aynı şekilde Karapınar 2'nci etap bölgesindeki uygulama da bu haliyledir. TOKİ Gecekondu Önleme Bölgesi ilan etmiştir ve ilan etmesiyle beraber bütün yetki kendisine geçmiştir. Ama bu yetkiyi kullanmak anlamında hiçbir hareket yapmamaktadır. Harabeler oluşmaya başladı, insanlar evlerini terk etmeye başladı. Ama AK Partililerin maalesef vicdanları sızlamıyor. İnadına sanki Eskişehir'de bu işi yaptırmamakla övünüyormuş gibi bir hamle içerisindeler. Bunu da doğru olmadığını vurgulamak istiyoruz. Ama buna rağmen ikinci gecekondu bölgesi ilan etmek üzereler. Bize TOKİ'den duyurular geldi. Biz buna itirazımızı yapıyoruz. Çünkü birinci bölgedeki işinizi tamamlamadınız ki ikinciyi gerçekleştiresiniz. TOKİ artık bu işlerden vazgeçmeli. Şehirlerin imarlarına müdahale ederek seçmenden intikam alma hevesinden vazgeçmelidir. Umarım ve dilerim sayın il başkanı Ankara'da bunları dile getirmiştir. Eğer getirmemişse bundan sonraki görüşmelerinde dile getirmelidirler. Vatandaşlar bu işin gerçek muhatabının AK Partili yöneticiler ve milletvekilleri olduğunu bilmelidirler. İnşallah en kısa zamanda da kentimizin hak ettiği yatırımları bu hükümetin karşılığını vermesi gerçekleştirilir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diyorlar. Bu sistemde tek yetkili, sorunlu cumhurbaşkanıdır. Dolayısıyla bu işlerin olmayışının tek sorulusu Cumhurbaşkanıdır. Eskişehirliler bunu böyle bilsinler' ifadelerini kullandı.
UÇURUM AÇILIYOR
Geçen hafta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile imzaladıkları Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ile ilgili de konuşan Kurt, 'Yasal olarak gerçekleştirmek zorunda olduğumuz bir kentsel dönüşüm strateji planı çalışması kapsamında yapılan bir protokoldür. Belediye meclislerimizden kararlarımızı almıştık. O kararı uygulamaya geçirdik. Hepimiz ayrı ayrı yaptığımız takdirde hem ekonomik olarak bize ciddi külfet gelecekti hem de farklı sonuçlar çıkabilirdi. Şimdi 3 belediye ortak ve bütünlük içerisinde gerçekleştireceğiz. Burada kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili strateji planımızı oluşturup bakanlığa ileteceğiz. Bazı yorumlarda gördüm. Sanki 3 belediye oturdu dönüşüm yapıyormuş gibi bir algı değil. Bu bizim yasal olarak yapıp bakanlığın önüne koymamız gereken bir proje. Yetki ve karar bakanlıkta. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümle ilgili bize ne tür bir katkı sunacak bunu görmemiz lazım. Eğer sanayi çarşısı gibi Gündoğdu gibi davranacaksa bu strateji işi kandırmacadan ibarettir. Ben bunun böyle olmaması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin sanayi çarşısının afet riskli alan olarak dönüştürülmesi resmi gazetede yayımlanmış. Hükümetin önünde duran bir görev. Hükümet bunu yapmıyor. Biz belediyeler olarak bunu istediğimiz kadar planlayalım yetkimiz olmadığı için gerçekleştirme şansımız yok. Aynı şey Gündoğdu Mahallesi için geçerli 2010 yılından beri bir karar alınmış, resmi gazete yayınlanmış ama çevre ve şehircilik bakanlığında belki 10 tane bakan değişmiş ama bakanlığın kılı kımıldamamış. O zaman bu kararı niye aldınız. O zaman bu kararda belirtilen konuları resmi gazetede niye yayınladınız? Buna bir çözüm bulmayacaksanız Gündoğdu'daki, sanayi çarşısındaki ve Karapınar 2'inci etaptaki hemşerilerimizi on yıldır neden sıkıyorsunuz? Bırakın belediyeler o planlamayı yapsın ve insanlar kendi binasını kendisi dönüştürsün. Bunu da yapmazsanız bir cezalandırma gibi değerlendirilirse bu hem bilimsel olmaz hem hukuki olmaz hem de adil olmaz. Biz bu kentsel dönüşüm strateji protokolünü imzaladık. Raporumuzu bakanlığa sunacağız. Bakanlık ilgi gösterir mi bilemem. Ama görünen tablo şudur: giderek merkezi hükümetle muhalif belediyeler arasındaki uçurum açılıyor. Bu Türkiye açısından iyi bir şey değil' diye konuştu. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim