Eskişehir Barosu ve Eskişehir Kent Konseyi tarafından 'Hayatı Paylaşmak için Engel Yok' isimli çalıştay düzenlendi. Haller Gençlik Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Eskişehir Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Hüseyin Akçar ve birçok vatandaş katıldı.

EKSİKLERİ ORTAYA KOYACAĞIZ

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Avukat Hüseyin Akçar, 'Engelli Hakları Komisyonu olarak bir yıl içerisinde Eskişehir'deki engelliliğe yönelik engelsiz bir şehir oluşturmak anlamında neler yapılabilir, ne gibi eksiklikler var, nelere dikkat çekmeliyiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin eksikleri nelerdir, engelliler konusuyla ilgili neler yapılması gerekmektedir üzerinden bir çalıştay planlıyoruz. Gördüğünüz üzere engellilik çok zor bir kavram. Ama biz hayatı paylaşıyoruz ve engel yok dedik. Bugün sivil toplum kuruluşları, belediyelerimiz, Eskişehir Valiliği'nin değerli temsilcileriyle bir araya geldik. Masa başında gerçekleştireceğimiz çalıştay sonrasında bir çıktı oluşturacağız ve çıktı sonrasında gerekli kurum ve kuruluşlara gideceğiz tekrar. Belki TBMM'ndeki sayın milletvekillerine ulaşacağız. 5378 sayılı engelliler kanunundaki eksiklikleri ortaya koyacağız' diye konuştu.

SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞMALI

Engelli yurttaşların haklarına ilişkin sorunların çözüme kavuşması gerektiğini söyleyen Nuray Akçasoy, 'Bu çalıştayla beraber hem sizlerle beraber hayatı paylaşmak hem güzel şehrimiz Eskişehir'de yaşamı paylaşmak çok güzel. Sizlerin hakları konusunda bazı sorunlarımız var. O sorunları bugün bu çalıştayda masaya yatıracağız. Hep birlikte çalışacağız. Sizler adına en doğru olana, en olması gerekene birlikte ulaşacağız' şeklinde konuştu.

'SOSYO EKONOMİK SIKINTILAR VAR'

Engellilerin sosyo ekonomik sorunlarının olduğuna dikkat çeken Mustafa Elagöz, 'Eskişehir Barosu ve Eskişehir Kent Konseyi'nin birlete gerçekleştirmiş olduğu bir konferans ve çalıştay. Türkiye'de demokratik yaşamın kökleşmesi ve toplumsal barışın sürekliliği için farklı yaşam biçimlerinin varlık alanlarını ihlal etmeden korunması zorunludur. Toplum içinde çeşitli yaşam tarzlarından birini de engellilerin sosyo ekonomik durumları oluşturmaktadır. Ülke nüfusunun yüzde 15'ini meydana getiren engelli yurttaşların günlük hayatta yaşadıkları hukuksal ve yönetsel kısıtlamaların kaldırılması, bu yolla engelli kişilerin ekonomik ve sosyal sistemle bütünleştirilmesini sağlayacaktır' ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından akademisyenlerin ve avukatların konuşmacı olduğu çalıştay akşam 17:00'a kadar sürdü. MELTEM KARAKAŞ

Editör: TE Bilisim