2020-2021 Adli Yıl dönemi başlangıcı nedeniyle Adliye binası önünde tören yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Törene CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve avukatlar katıldı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Baro Başkanı Mustafa Elagöz, bağımsız yargının önemine dikkat çekti.
ÖZGÜRLÜĞÜN TEMİNATI
'Bir devleti güçlü yapan kurum ve kuruluşlarıdır' diyerek sözlerine başlayan Elagöz, 'Devlet bireyler üzerinde değil, kurumlar üzerinde yükselir. Bir devletin güçlü olması gereken kurumların başında da yargı kurumu gelmektedir. Güçlü ve bağımsız yargı demokrasilerde özgürlüğün güvencesi, kişi hak ve hürriyetlerin hak arama özgürlüğünün teminatıdır. Bağımsız olmayan yargı süreç içerisinde siyasallaşacağı gibi tarafsızlığını da yitirecektir. Ancak ülkemizde yargı maalesef yürütmenin bir organı olarak görülmeye çalışılmakta yürütmenin emir ve talimatlarını uygun şekilde davranmaya zorlanmaktadır. Yürütme bu anlayışından derhal vazgeçmelidir' dedi.
MÜCADELE ETTİK
Kanunlaşan çoklu baro sistemini de sert dille eleştiren Elagöz, 'Baroları kendi ideolojisine göre şekillendirmeyen siyasal iktidar dünyada örneği olmayan çoklu baro sistemini getirerek, baroları bölme ve baroları tam da siyasetin göbeğine koyma girişimini tüm mücadelemize rağmen maalesef kanunlaştırmıştır. Bu yasayı çıkartanlar baroları siyaset yapmaktan kurtaracaklarını iddia edenler söyledikleri ile yaptıkları örtüşmeyenler bizlerden ve halkımızdan özür dileyecekler midir acaba? Samimiyetten nasibini almayanlar unutmayınız ki biz avukatız! Biz kimseden emir ve talimat almayız. Emir ve talimatla baro kurmayan kalkanlar bırakın baro kurmayı emir ve talimat aldığınız siyasilerin başkanlığını yapın' diye konuştu.
HAK KORUYACAĞIZ
Baroların hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmadığını ve olamayacağını söyleyen Elagöz, 'Siyasilerde emir ve talimat alarak baro kurmayan kalkanlar cübbelerine düğme dikenler, cumhuriyetin avukatları aydınlanma devrinin avukatları olan bizler cübbelerimize düğme dikmeyeceğiz. Kimse de bizim cübbelerimize düğme dikmeye kalkışmasın. Her daim hakkı ve hukuku savunmaya, kimseden emir ve talimat almamaya, meslek onurumuzu korumaya ve doğruları söylemeye devam edeceğimizi 2020 -2021 adli yıl açılışında bir kez daha haykırıyoruz' ifadelerini kullandı. HM
Editör: TE Bilisim