Nakliyat İş Eskişehir Şube Başkanı Ali Özçelik, pandemi döneminde kargo çalışanlarının ve motokuryelerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklama yaptı. Salgın nedeniyle internet üzerinden alışverişlerin arttığını bunun da kurye ve kargo çalışanlarına iş yükü olarak geri döndüğünü ifade eden Özçelik, çalışma koşullarının da dağınık ve kuralsız olduğunu belirtti.
İŞ YÜKÜ 10 KAT ARTTI
'Salgınla birlikte bu sektörde çalışan işçilerin iş yükü en az 10 kat artmış durumda' diyen Özçelik, 'Bununla doğru orantılı olarak tabi çalışanların sayısı da artmış durumda. 100 binin üzerinde bir çalışan gözüküyor kayıtlı. Bir o kadar da kayıt dışı çalışıldığını tespit ettik. Dağınık ve örgütsüz bir çalışma, kuralsız bir çalışma var maalesef. Salgından dolayı işini kaybetmiş birçok insan bu sektöre yönelmiş durumda. Ağırlıklı olarak da üniversite öğrencileri çalışıyor. Salgınla birlikte iş yükü artışı var. Önceki dönemde günde 20-30 paket dağıtım yapan bir kurye salgınla birlikte bunun 3 katı dağıtım yapmaya zorlanıyor. Günde 14-15 saat çalışma söz konusu. Yetersiz ve sağlıksız ekipmanla çalışıyor arkadaşlarımız. Ücret politikası da hıza dayalı pirim çalışması söz konusu. Yani işçi 2900-3000 lira gibi sabit bir ücretle çalıştırılıyor. Bunun üzerine ne kadar hızlı çalışırsa, ne kadar çok paket dağıtımı yaparsa pirimle birlikte maaşı belli bir seviyeye çıkmış oluyor. Bu da beraberinde iş kazalarını ki aslında buna iş cinayeti demek lazım. Beraberinde iş cinayetlerini getiriyor. Salgından önceki dönemde 19-20 iş kazası gerçekleşirken, gerçtiğimiz bir yılda 203 tane motokurye arkadaşımız iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiş durumda' diye konuştu.
DENETİM YOK
Motokuryelerle ilgili mesleki yeterlilik konusunda bir denetim olmadığını hatırlatan Özçelik, 'Covid-19'a yakalanan depo işçisini eve gönderiyorlar. Sağlık Bakanlığı'ndan arandığın zaman 'Kimseyle temas ettiğini söyleme, evde yakalandığını söyle' deyip böyle kendilerince bir izolasyon yapıyorlar. Depo da bu sürede çalışmaya devam ediyor maalesef. Motokuryelerle ilgili mesleki yeterlilik konusunda bir denetim yok. Biraz bölge bilen, motor ehliyeti olan herkes buna başvurabiliyor. Bununla ilgili de bir çalışma, denetim olması lazım' şeklinde konuştu.
KURYELER AŞI OLMALI
Kuryelerin aşı konusunda öncelikli gruba alınması gerektiğini söyleyen Özçelik, 'Salgınla birliklte en çok risk altındaki gruplardan biri kuryeler, PTT çalışanları, kargo çalışanları. Hepimizin evine girip çıkıyor. İnsanlar artık internet üzerinden alışveriş yapıyor daha çok artık. Karantinada olan vatandaşlara, 65 yaş üstüne insani bir hizmet de yapıyor bu arkadaşlarımız. Bu yüzden bir an önce aşı için öncelikli gruba alınması gerekiyor. Rekabet Kurulu bir denetleme başlattı aralarında sektörün öncü firmalarının da olduğu 41 şirkete. İş yükünün ciddi bir şekilde arttığını tespit ediyorlar, buna karşılık ücret ve sosyal haklarda bir düşme tespitleri var' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim