BEKLENTİLERİ KARŞILAMIYOR
2021 Performans Programı'na red oyu vereceklerini ve bunun gerekçelerini açıklayan AK Partili Meclis Üyesi Orhan Durmuş, '2021 yılı performans programında yer alan performans göstergeleri için 2019 Eylül ayındaki meclis toplantısında görüştüğümüz 2020-2024 stratejik planın devamı olması ve yıllık dilimleri olması nedeniyle aynı değerlendirmeleri yapmak belirlenen hedeflere ilişkin performans rakamlarındaki farklılıklar dışında aynı düşüncelerimizi paylaşmak ve aynı eleştirilerimizi de yinelemek durumundayız. Performans programları dört yıllık yapılan programlardır. Ve ikinci yıldan sonra revize edilebiliyor. Dolayısıyla bu yıl ve geçen yıl yaptığımız eleştirilerin dikkate alınarak ikinci yılın sonunda revize edilmesini talep ediyoruz. 2021 Yılı Performans Programı'na yer alan hedefler ve bunlara ilişkin performans rakamlarının Eskişehir genelinde yaşayan vatandaşlarımızın beklentilerini karşılayamayacağını ifade etmek istiyoruz. Dolayısıyla 2021 Yılı Performans Programı'na red oyu veriyoruz' dedi. Ayrıca rakamların yetersiz olduğunu söyleyen AK Partili Durmuş, 2021 ve İzleyen İki Yıl Bütçesi'ne de red oyu vereceklerini ifade etti.
YÜZDE 90 TUTTU
Performans programını hazırlayanlara teşekkür eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Bütçe, performans bir ön görüdür. Bizim performans ve bütçelerimiz yüzde 90'lar oranında tutmuştur. İnşallah düzgün bir yıl geçiririz ve tüm ilçelerimize katkısı olan bir bütçe olur' diye konuştu. Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi 2021 Performans Programı Taslağı oy çokluğu ile kabul edildi.
YÜZDE 38'İ YATIRIMA AYRILDI
Durmuş'a cevap veren CHP'li Meclis Üyesi İbrahim Arslan, 'Yetersizlik göreceli bir durumdur. 511 milyonluk yatırım bütçesini sadece tramvay ve otobüs alımı olarak düşünüp ve gerisini görmezden gelmek haksızlıktır. Ben 1 milyar 365 milyon liralık harcama ön görüyorum diyor Büyükşehir. Yüzde 38'ini ben yatırıma ayıracağım diyor Büyükşehir. Bu çok iddialı bir oran. Yatırım programında 50 tane proje var. Bizim algı oluşturduğumuzu söylüyor Orhan Bey. Ama bu doğru değil. Yol hizmetleri daire başkanlığının azaldığını söyledi Orhan Bey. Bütçenin en az yüzde 10'ı kırsal alanda harcanması zorunluluktur. Buda 136 milyon lira demek. Tarımsal hizmetlere, yol hizmetlerine harcama yapılacak. Yapılmaması mümkün değil. Merkezi idare gelirleri kanunla düzenlenmiştir. Merkezi idare gelirleri olmasa belediye tıkanır ifadesi doğru değildir. Paranın satın alma gücü var. Dolar bazında 2018'de kişi başına düşen gelir Eskişehir'de 138 dolar iken 2021'de 78 dolara düşmüştür. Dolarla ne işiniz var demeyin. Paranın satın alma gücü var. Kimse önünü göremiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde borçsuz kurum kalmadı artık. Borç borçla çevriliyor ama önemli olan borcun niteliğin. Neden borca ihtiyaç duyuluyor? Büyükşehir hizmet için borçlanacak' ifadelerini kullandı. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi 2021 ve İzleyen İki Yıl Bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi.
1 MİLYAR 365 MİLYON LİRA GELİR
Büyükşehir Belediyesi 2021 Yılı Bütçesi 1 milyar 365 milyon lira olarak belirlendi. Aynı zamanda 1 milyar 102 milyon 500 lira tahmini geliri olması beklenen Büyükşehir Belediyesi'nin 262 milyon lira da borçlanması ön görüldü. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim