Tarım Bakanlığına bağlı Kontrol ve Koruma Genel Müdürlüğü'nün belirlediği yasak tarihinin dolmasıyla Eskişehir'in de içinde bulunduğu toplam 36 ildeki iç sularda uygulanan av yasağı 16 Haziran tarihinde sona erdi. Sazan, Kadife, Şiraz, Yayın, Tatlı Su Kefali gibi balıkları kapsayan yasağın kalkmasıyla balıkçılar porsuk etrafına ve göletlere akın etti. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan ESABDER Denetim Kurulu Başkanı Naci Türegün, avlananların kanunlara uygun av yapmalarını tavsiye etti. Avlanma sırasında, tırı vırı, ağ ve kepçenin yasak olduğunu, kullanılmaması gerektiği uyarısında bulunan Türegün, 'Doğaya sahip çıkmamız gerekiyor, doğaya sahip çıkmazsak verim alamayız. Bizden sonra gelenleri de düşünmemiz gerekiyor'' dedi.

Av sezonu kapalıyken de yasak avlanmaların olduğunu belirten Türegün, 'Kanunlara uymayanlar maalesef sezon kapalıyken de avlandılar ve jandarma'nın kestiği cezalara katlanmak zorunda kaldılar. Eskisi gibi cezalar düşük miktarda değil ve fazlasıyla caydırıcı' diye konuştu.

Türegün, ESABDER'i kanunlara uygun avlanmak için kurduklarını ve yakaladıkları küçük balıkları biraz okşayıp tekrar suya bıraktıklarını, kanunda belirtilen miktarlara uyduklarını aktardı. Türegün, 'Kişilere göletler kiralanıyor ve amatör balıkçılar olarak bizim avlanma alanlarımız daraltılıyor. Biz kurallara uyuyoruz ama av yasağı olduğu zamanlarda yani balıkların yumurtlama dönemlerinde bile balık tezgahların dolu olması şaşırtıcı' dedi.

Editör: TE Bilisim