ES TV SIKINTILARI YERİNDE DİNLEDİ
ESGROUP Genel Koordinatörü ve Anadolu Gazetesi Köşe Yazarı Ali Baş, ES TV Kameramanı Mert Ergenç ile Sonhaber Gazetesi Muhabiri Meltem Karakaş Kaya yaklaşık iki yıldır tarımsal amaçlı kullandıkları suda ciddi azalma olan Seyitgazi'ye bağlı İdrisyayla Mahallesi sakinlerinin sıkıntılarını yerinde dinlemeye gitti. Su sıkıntısı nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini anlatan mahalle sakinleri, kendi imkanlarıyla sondaj çalışması yaptırdıklarını anlattı.Yaptıkları ilk sondaj çalışmasında 120 metre derine inmelerine rağmen su bulamayan mahalle sakinleri, ikinci sondaj çalışmasında mutu sona kavuştu ve 120 metre derinden saatte 10 ton su çıkartıldı.
SU HAYVANLARA YETMİYOR
Çeşmelerden akan suyun çok azaldığını ve hayvanlara yetmediğini anlatan Şerafettin Adalı, 'Büyük bir sıkıntı. Çeşmeleri görüyorsunuz su yok. Su olmayınca da hayat duruyor. Hayvanlarımıza yetmiyor. 20 tane hayvan gelse su bitiyor. Arkadan gelene su kalmıyor. Bende tankerle su getiriyorum. Ama bu çözüm değil. Kendi imkanlarımızla sondaj yaptırmaya çalışıyoruz. Kıraç bölgemizde yaşadığımız için su olmuyor, hayat duruyor ve göç veriyor. Tankerle kullandığımız su 1.5, 2 gün gidiyor. 3 ton kapasiteli. Onu da 5 km uzaktan getiriyorum. Suyu da komşu köyümüzde yer altı kaynağı var oradan getiriyorum' dedi.

ÇEVRE KÖYLERDEN SU TAŞIYORLAR

Kendi imkanlarıyla çevre köylerden hayvanlar için su taşıdıklarını belirten Tahir Başkaya, 'Köyümüzde iyi kötü hayvancılıkla uğraşıyoruz. Suların çekilmesiyle köyümüzde su sıkıntısı baş gösterdi. Kendi imkanlarımızla hayvanlarımızı tankerle sulamaya çalışıyoruz. Ama ne yazık ki akan suyumuz çok az. Hayvanlar susuz kaldı mı hasta oluyor. Benim mesela susuzluktan bir düvem öldü. Arkadaşım komşu köyden getiriyor beraber ortaklaşa kullanıyoruz. Kendi gücümüzle sondaj getirdik işte ama bunların hepsi maddiyat' diye konuştu.
VETERİNER OLMAK İSTİYOR
İlerde hayvanları iyileştirmek için veteriner olmak istediğini söyleyen 10 yaşındaki Nehir Adalı, 'Hayvanlar susuz kalıyor. O yüzden de su çıkartmaya çalışıyorlar. Herkes çalışıyor. Ben hayvanları çok seviyorum. Onları iyileştirmek için veteriner olmak istiyorum. Bazıları ölüyor bazıları susuz kalıyor. Çok üzülüyorum' şeklinde konuştu.

ESKİŞEHİR'DE SU SIKITISI ARTTI

'İki, üç yıldır özellikle Afyon, Eskişehir, Kütahya bölgesi çok fazla su sıkıntısı çekiyor' diyen Akif Bahar, 'Birkaç günden beri sondaj çalışmasına devam ediyoruz. Yukarda bir sondajımız oldu ama su çıkmadı. Bu ikinci sondajımız. 60 metredeyiz şu an. Çalışmalarımıza devam edeceğiz. İnşallah su çıkar. İlk sondaj yaptığımız yerde 120 metreye kadar indik ama su bulamadık. Buradan su çıkmazsa başka bir yerde sondaj çalışması yapacağız. Kütahya'nın çoğu köyünde sondaj çalışması yaptık' ifadelerini kullandı. Su bulmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Güner Mutlu ise, birçok köyden su sıkıntısına dair şikayetler aldıklarını belirtti.
HAYVANCILIĞI BIRAKANLAR OLDU
Su sıkıntısı nedeniyle hayvancılığı bırakanların olduğunu hatırlatan Osman Turan, 'Buradan zamanında çok büyük suyumuz vardı. Şu anki durum çok kötü. İki hayvanı besleyen suyumuz kalmadı. Bu da kendi imkanlarımızla kazıp buraya akıttığımız su. Bu da kesildi kesilecek. 2 yıldır bu sorun devam ediyor ama bu sene daha da arttı su sorunu. İki üç hayvan besliyor bu su. Dördüncü hayvan gelince su yetmiyor. Devletimizden bir destek bekliyoruz. Su sıkıntısı yüzünden hayvancılığı bırakanlar var. İçme suyumuzu bile kısıtlı kullanıyoruz. Taşıma suyuyla hayvanları suluyoruz. Bu nereye kadar gidecek ama. Böyle giderse hayvancılık da bitecek yakında' dedi.

TANKERLE SU TAŞIYORLAR
Taşıma suyuyla hayvan sulamanın çok zor olduğuna değinen Şerafettin Adalı, 'Tankerle getiriyorum dört, beş km aşağıdan. Hayvanları kendi çabamla sulamaya çalışıyorum. 40 tane hayvanım var. Zor oluyor ama elden gelecek bir şey yok. Köyümüz 2 mahalle. 40 hane var ortalama. 20, 25 hanede herkes hayvancılık yapmaya çalışıyor. Büyükbaşı sularsak, küçükbaş susuz kalıyor. Küçükbaşı sularsak biz susuz kalıyoruz. Ama tankerle filan idare etmeye çalışıyoruz' diye konuştu.
İklim krizinin etkilerini göstermesiyle azalan yağışların ardından artan hava sıcaklığı, birçok kentte olduğu gibi Eskişehir'de de etkilerini göstermeye başladı. Yaklaşık 40 hanenin bulunduğu Seyitgazi'ye bağlı İdrisyayla Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların çoğu hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Son yıllarda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle tankerle çevre köylerden su taşıyan köylüler, hayvanlarının telef olmaması için elinden geleni yapıyor.

DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ
Devletten destek beklediklerini söyleyen Mahmut Yılmaz, 'Kazma kürek kazdık su çıkartmak için. Etrafını da taşlarla işleme yaptık. Oradan ahıra borularla kendi imkanlarımızla su verdik biraz. Hayvanlar içsin dedik ama çok yetersiz. 8, 9 metre derine kazdık ama hiç su akmıyor. Maalesef olmadı. Devletimiz el atmış olsa böyle olsa. Biz 8 metre kazabildik ama devlet daha fazla kazar. Su çıkar belki de' şeklinde konuştu.

20 BUZAĞI SUSUZLUKTAN ÖLDÜ
Mahallede susuzluktan kaynaklı bir kişinin 20 buzağısının öldüğünü anlatan Celal Köroğlu, 'Hayvanım susuz kalıyor. Çeşmeye geliyorum suyok. Öbür tarafa gidiyorum orada da su yok. Hayvanlarımız susuz kalıyor. Su sıkıntımız var. Bunu çözmek için elimizden geleni yapıyoruz. Hayvanlar için yeterli değil sular. Kendi aramızda dayanışmayla çözmeye çalışıyoruz. 250 hayvanım var benim. Su ister istemez yetmiyor. Susuzluktan kaynaklı telef olan hayvanlar oluyor. Biz de zorluk çekiyor. 20 tane buzağısı öldü başka bir köylünün' ifadelerini kullandı.

SUSUZLUK HAYVANLARA EZİYET

Susuzluğun hayvana eziyet olduğunu belirten Metin Adalı, 'Meramızda arazimizde su sıkıntımız gerçekten büyük. Hayvanlarımız suya ihtiyaç duyuyor. Taşıma suyuyla sorunu çözmeye çalışıyorum. Bazen su sıkıntısıyüzünden telef olan hayvanım oluyor. Su ihtiyacı olduğu için hayvanın en az 6, 7 km yol gitmesi gerekiyor. Bu da hayvana bayağı bir eziyet oluyor' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA


Editör: TE Bilisim