Covid-19 salgınından pek çok işyeri olumsuz etkilendi. Satılık ve devren kiralık dükkan ilanları haziran ayında yüzde 77 artarken, temmuzun ilk 15 gününde ise ilanlarda yarı yarıya artış olduğu gözlendi. Eskişehir'de de İki Eylül Caddesi üzerinde bulunan Reşadiye Camii karşısındaki dükkanlar aylardır boş bir şekilde bekliyor. Şehrin en işlek ve merkezi noktalarından biri olmasına rağmen bölgedeki dükkanların bir kısmı kapanmış, bir kısmı ise hiç tutulmadan camlarındaki kiralık ya da satılık yazıları ile yeni sahiplerini bekliyor.

20 BİN LİRA BORÇLANDIM

Aynı bölgede simit dükkanı işleten Sevgül Turan, birçok esnafın iflas ettiğini ve kapattığını anlattı. Kendisinin de üç aydır kira ödeyemediğini ve dükkan sahibine 20 bin lira borçlandığını ifade eden Turan, 'Esnaf kan ağlıyor. Her şey pahalandı, zam geldi. İş diye bir şey yok. Ben beş tane usta çalıştırıyordum. Şimdi tek başıma çalışıyorum. Pandemiden önce çok iyiydi. Ben 1.5-2 bin lira para topluyordum. Şimdi 300 lira para toplayamıyorum. Ben üç aydır dükkan kirasını ödemedim. Yandakiler boşalttı. İflas etti gitti hep. Bir un çuvalı 10 gün gidiyor. Eskiden iki günde bir 20 çuval un alıyordum. Şimdi hiçbir şey yok' diye konuştu.

KİRALAR ÇOK YÜKSEK

Esnafın bir bir kepenk indirdiğini belirten diğer bir esnaf Abdullah Demir ise, 'Bu zorlu süreci atlatmaya çalışıyoruz ama önümüzdeki belirsizlik bizi sıkıntıya sokuyor. Yatırım yapamıyoruz. Geçmişte olan borçlarımızı ödemekte zorlanıyoruz. Kiralarımız yüksek. Satışlar olmayınca kiraları ödemekte de sıkıntı çekiyoruz. Okulların açılmasına ilişkin belirsizlik var. Yüz yüze eğim görecek öğrencilerin velileri de okula çocuklarını göndermeyeceğini söylüyor. Onlar da alışveriş yapmıyor zaten. Biz para istemiyoruz ama vergilerimizden muaf tutulmak istiyoruz. Yandaki dükkanlar kiralarını ödeyemeyince kapatmak zorunda kaldılar. Boş yerler de aylardır kiralık, tutulmuyor' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA

7777777777777

Editör: TE Bilisim