Anketle ilgili bilgi veren ESO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Sarar, Eskişehirli ihracatçıların karşılaştığı temel sorunların tespit edildiğini ve anket sonucu ortaya çıkan raporun TOBB, Ticaret Bakanlığı ve ilgili İhracatçı Birliklerine iletileceğini söyledi.

Sarar, 'Ankette ihracatın önündeki en büyük problem %36 ile 'Yeni Müşterilere Ulaşamama' ve %27 ile 'Hammadde Fiyatlarından Aşırı Yükselme' ve %13 ile 'Sektörde Yaşanan Daralma' olarak ortaya çıktı' dedi.

104 üye firmanın katılımı ile yapılan anket sonucuna göre problemler sırasıyla; yeni müşterilere ulaşamama, hammadde fiyatlarındaki aşırı yükselme, sektörde yaşanan daralma, lojistik-navlun maliyetindeki artışlar, boş konteyner/tır bulunamaması, rezervasyon problemleri, ihracat finansmanında yaşanan sıkıntılar ve bürokratik engeller olarak öne çıktı.

Hammadde yaşanan artışların önüne geçilmesi yönünde çözüm önerisinde bulunan üyelerin yüzde 62'si 'Hammadde üreticilerinin iç piyasaya öncelik vermeleri gerektiğini' ifade ederken yüzde 21'lik kısım 'İthalatta alınan gümrük vergileri geçici süreyle kaldırılması' önerisinde bulundu.
Editör: TE Bilisim