TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat, 3 Mart İş Cinayetleri ile Mücadele Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. İş cinayetlerinin ve işçi katliamlarının artarak devam ettiğine dikkat çeken Aykanat, neredeyse tüm iş kollarında iş kazalarının yaşandığını ifade etti.
DEVLET SORUMLULUK GÖSTERMELİ
2019 yılında SGK verilerine göre 1.149 emekçinin hayatını kaybettiğini söyleyen Aykanat, 'İşyerleri denetlenmemektedir. Denetimsizlik ve yaptırımsızlık sürdükçe iş cinayetlerini engellemek mümkün değildir. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı 2019 yılı faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre 2019 yılında İSİG yönünden yapılan toplam teftiş sayısı 3.088'dir. Rakamların ortaya koyduğu gerçek, bu şekilde devam eden denetim faaliyetlerinin göstermelikten ibaret olduğu ve devletin gerekli sorumluluğu göstermediğidir' diye konuştu.
YAPTIRIM UYGULANMALI
'İş güvenliği uzmanlığı sistemi kamu eliyle sağlanacak şekilde yeniden yapılandırılmalı, hizmetin piyasalaştırılmasına son verilmelidir' diyen Aykanat, 'Örgütlenme ve sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Taşeronlaşma ve benzeri uygulamalara son verilmelidir. Denetim mekanizmaları bağımsız organizasyonlar olarak yeniden yapılandırılmalı, güçlendirilmelidir. İş kazaları ve cinayetlerinin sorumlularına yaptırım uygulanmalı, işveren, ilgili kamu görevlileri ve sorumlular hakkında yargı süreçleri bağımsız bir şekilde işletilmelidir. Sorumluların aklanmasına son verilmelidir. Adalet sağlanmalıdır' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim