HABER: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Aylardır Zeytinoğlu grubunda bulunan üç fabrikadan maaşlarını ve kıdem tazminatlarını alamayan 500 işçi, son olarak açlık grevine başladıklarını ve Perşembe günü Eskişehir'den Ankara'ya yürüyeceklerini duyurmuştu. ESPARK AVM önüne kurulan imza stantlarının bulunduğu noktada basın açıklaması yapıp ardından yürüyüşe başlamak isteyen işçilere ve DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası yöneticilerine polis müdahale etti. Gazlı müdahaleden etkilenen Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve bazı işçiler hastaneye kaldırıldı. 29 işçi ise gözaltına alındı.





YAZIK DEĞİL Mİ BİZE?
Müdahale esnasında polise seslenen kadın işçilerden Filiz İleri Sur, 'Biz paramızı, hakkımızı istiyoruz. Yazık değil mi bize? Anneyim ben anne. Çocuğum hasta bırakıp işe gittim ben. Kendim hasta hasta çalıştım. 27 yıllık emeğim var benim orada. Yazık değil mi bize?' diye haykırdı.





'KİMYASAL KARIŞIMLI GAZ SIKTILAR'

Daha sonra sendika binasında açıklama yapan Adnan Serdaroğlu, 'Yaşanan olayları tarif edecek bir kelime bulamıyorum. Eskişehir'e yakışmayan vahşi bir saldırı ile karşı karşıya kaldık. İnsan düşmanına bile bunu yapmaz. Polis kimden talimat alırsa alsın insanların ağzına, yüzüne orada işten atılmış kadına, erkeğe elindeki bütün zehirli, kimyasal karışımlı gazlarını, insanların üzerine boşaltamaz. Böyle gayri insani yaklaşım olamaz. Bu talimatı verenler Eskişehir'e yakışmıyor. İsterseler gözaltına alırlardı. İsteseler engel olabilirlerdi. Ama ne demek içinde ne olduğu bilinmeyen renkli gazları insanların ağzına, yüzüne, gözüne boşaltmak. Biz hangi ülkede yaşıyoruz? Bu ülkede demokrasi var. Bu insanlar vatan haini değil, hırsız değil' dedi.



'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
Serdaroğlu, 'Derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. 500 insan mağdur durumda. Bunu görün diyoruz. Derdimiz işçilerin hakkını korumak. Böyle bir müdahale olmaz. Açlıkla karşı karşıya kalmış insanlara böyle müdahale olur mu? Bizim derdimiz bu fabrikalar kurtulsun. Bu 500 işçi ekmek yemeye devam etsin. Karşılığında böyle bir saldırıyı hak etmiyoruz. Biz bu insanlık dışı saldırıya karşı suç duyurusunda bulunacağız' diye konuştu.




EMEKÇİLERE SALDIRI YANLIŞ
Yaşanan gazlı müdahale ile ilgili TBMM önünde basın açıklaması yapan CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Haklarını arayan emekçilere yapılan bu müdahale Eskişehir'e yakışmadı. Kabul edilemez' dedi. İşçilerin sesine kulak verilmeli diyen Utku Çakırözer ise, 'İşçiler bir aydır seslerini duyurmaya çalışıyorlar. İktidar partisinin temsilcileri ile görüştüler. Tek istedikleri çalışmak, evlerine aş götürmek. Ama seslerine kulak verilmedi. Üç gündür açlık grevindeydiler. Ardından da Çalışma Bakanlığı'na ve Halkbank'a gelip çalışma imkanlarının devam etmesi ve fabrikalarının kurtulması için girişimde bulunmak istiyorlardı. Emniyet Müdürü ile görüştük ve saldırının yanlış olduğunu gözaltların derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade ettik. İşçilerin yanındayız' ifadelerini kullandı.



YÜRÜYÜŞE BAŞLADILAR
Müdahale ve göz altıların ardından Birleşik Metal İş Sendikası yöneticileri ve işçiler tekrar basın açıklaması yapmaya karar verdi. İşçiler açıklamanın ardından Ankara'ya yürüyüşe geçti. İşçiler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na yaşadıkları mağduriyetleri anlatacak ve topladıkları imzaları verecek.



Editör: TE Bilisim