TBMM'nden geçen Torba Yasa ile işten çıkarmaların üç ay yasaklandığı görüntüsünün verildiğini söyleyen Ahmet Moripek, 'İşçiyi çalıştırmak, ürettirmek serbest. Örgütlenmek, toplu sözleşme yapmak yasak. Biz sizden lütuf değil, alın terimizin karşılığını İstiyoruz. İktidarın 'işten atmalar yasaklanıyor' iddiasıyla gündeme getirdiği Torba Yasa Meclis'ten geçti. Sendikamız başta olmak üzere tüm emek yanlıları bu yanlıştan dönülmesi çağrısı yaptı. Ancak iktidar, bir kez daha 'ben bilirim, dediğim dedik' dedi ve Torba Tasarı yasalaştı. Torba Yasa ile iktidar bir kez daha, emekçilere ölümü, gösterip sıtmaya razı etme yolunu seçti. Neden mi? Çünkü Torba Yasa ile yapılan düzenleme, işten çıkarmaları yasaklamıyor, üç ay erteliyor' diye konuştu.

HER AN ÜCRETİSİZ İZNE ÇIKARABİLİR
İşverenlerin her an işçileri ücretsiz izne çıkartabileceğine dikkat çeken Moripek, 'İşveren ise, Torba Yasada yapılan düzenlemeyle işçisini tek taraflı olarak ücretsiz izne çıkarma hakkına sahip oluyor. Bu düzenlemeyle işveren, her an işçileri ücretsiz izne çıkartabilecek. Oysa Torba Yasa yasalaşmadan önce İş Kanunu'nda, ücretsiz izin, ancak işçi ve işverenin karşılıklı yazılı anlaşması halinde mümkün olan bir düzenlemeydi. Üstelik işveren işçiye tek taraflı ücretsiz izin dayatması yaptığında, işçi haksız işlem sebebiyle sözleşmesini fesh edip, kıdem tazminatını alabiliyordu. Oysa Torba Yasayla işçi bu hakkını da kaybediyor. İşçi ücretsiz izne itiraz edip işten ayrılırsa, kıdem tazminatı bile alamayacak. Bu düzenlemeye onay veren zihniyet, işçiyi köle olarak gören bir zihniyettir. 45 günlük ücretli izin hakkını kendilerine hak gören vekiller, sıra asıllara emekçilere gelince, gözleri kör kulakları sağır oluyor.

TOPLU SÖZLEŞME DE YASAK
Moripek konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Torba Yasa'da yapılan bir diğer düzenlemeyle, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle, toplu iş sözleşmesinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreçler yasaklanıyor. Salgın dolayısıyla rant projelerinden vazgeçmeyenler, milyarlık ihaleleri yandaş müteahhitlere verenler, sıra emekçinin sözleşmesine gelince akıllarına gelen ilk şey yasaklamak oluyor.' HM
Editör: TE Bilisim