'İnsanlık adına bir dram dönüştü'

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Filistin'de yaşanan İsrail katliamını lanetle kınayarak barış çağrısı yaptı.

Rekötör Prof. Dr. Gönen, 'Türkiye ve Dünya Kamuoyuna' başlığı ile yaptığı açıklamada, uzun yıllardır süren ölüm ve katliamlara sahne olan Filistin coğrafyasında son bir hafta içinde yaşananların insanlık adına bir drama dönüştüğünü belirtti. Katliamların çocuk, yaşlı, kadın, erkek ayırımı yapılmaksızın devam etmesi ve en son açık alanda oyun oynayan çocukların İsrail askerlerinin saldırısıyla vahşice öldürülmesi bu acıyı ve dramı katlayarak attırdığını ifade eden Prof. Dr Hasan Gönen, 'İsrail'in saldırıları Filistin halkı üzerinde, uluslararası hukuk ve insanlık vicdanının asla kabul etmeyeceği kayıplara ve yıkıcı sonuçlara neden olmuştur. İsrail'in hedef gözetmeksizin sivil halka havadan bombalar yağdırmasıyla başlayan ve bu gün karadan harekat görüntüleriyle insanlık dışı bir katliamın ortaya çıkmaya başlaması insan olmanın bir gereği olarak hepimizi derinden sarsmış ve işlenen bu cinayetler, insanlık adına derin bir üzüntü ve endişe oluşturmuştur. Bu nedenle İsrail'i bu harekatı hemen durdurmaya, taraflar arasında en kısa zamanda ateşkes müzakeresi başlatmaya ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanmaya çağırıyoruz. Milyarlarca Müslümanın kutsalı olan Ramazan ayında, oruçlu nefesleriyle hayata tutunmaya çalışan Gazze'deki mazlum Filistin halkının yanında olduğumuzu ve bu zulmü lanetlediğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Hiçbir kutsalı ve insanlık değerini gözetmeyen İsrail'in bu sınır tanımaz anlayışının, Birleşmiş Milletler, diğer uluslararası örgütler ile dünya kamuoyu tarafından da görülmesi ve gereğinin yapılması temennisiyle, insanların en temel hakkı olan yaşama hakkına bu derece pervasızca yapılan saldırıları lanetle kınıyoruz' diye belirtti.

'Vahşete sessiz kalmak kabul edilemez'

Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD) Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Başkan Serkan Zengin, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere dünyanın en etkin kurumlarının artık eyleme geçmesi gerektiğini söyledi. 'Sivil halkın katledilmesi ve dünyanın bunu canlı yayından izlemesi büyük bir vahşet. Bu vahşete sessiz kalmak da çok acı ve kabul edilemez' diyen Başkan Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü: 'İsrail ordusunun Müslümanlar'ın kutsal ayı olan Ramazan'da bu operasyonları gerçekleştirmesi farklı bir mesaj da içermektedir. İsrail 'ben yasayı koyarım, kuralları ben belirlerim, bu konuda hiçbir insanı değeri göz önünde tutmam' diyor. Bu asla kabul edemeyeceğimiz bir tutumdur. '

Türkiye'deki bütün kesimlerin Gazze'de yaşanan drama ve vahşete ortak tepki verdiğini hatırlatan Zengin, 'İktidarı, muhalefeti, iş dünyası, sivil toplum kuruluşu örgütleri kısaca tüm Türkiye insanlık dramına tepkili' dedi.

Gazze için sessiz eylem

İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılar sonrası Türkiye'nin her köşesinden yapılan eylemlere Eskişehir'deki kadınlar da Kur'an-ı Kerim okuyarak sessizce destek verdi.

İsrail ordusunun dün gece itibariyle Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlatması üzerine, Türkiye'nin hemen her ilinde eylemler düzenlendi. Eskişehir'de Reşadiye Camii'nin bahçesinde oturan bir grup kadın da, yaşanılan olaylar üzerine Gazze'deki Müslümanlar için Fetih Suresi ve Kur'an-ı Kerim cüzleri okumaya başladı. Öğle saatlerinde başlayan ve yaklaşık 5 saat süren eylemde bazı kadınlar akıllı telefonlarına yükledikleri Kur'an-ı Kerim'i okudukları görüldü. Eylemle ilgili olarak bilgi veren gönüllülerden Zeynep Karakaş, Filistin'deki İsrail halkının çocuklara ve kadınlara yapmış olduğu katliamdan dolayı doğaçlama bir şekilde etkinlik düzenlediklerini söyledi. Karakaş, 'Arkadaşlarımız gelip burada Kur'an okuma kararı almışlardır. Fetih sureleri ve cüzler indirerek onlara dualarımızla yanlarında olduğumuzu hissettirmeyi amaçlıyoruz. Bir hatim indirildi, dualar okundu. Normalde üzerimize düşen insanlık görevimizi burada yaptığımızı düşünüyoruz' dedi.

Yapılan sessiz eyleme, ellerindeki pankartları ile çocukları ve çevredeki vatandaşların yanı sıra yabancı ülke vatandaşları da büyük ilgi gösterdi.

Editör: TE Bilisim