Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖV-DER) Şube Başkanı Heval Yıldız Karasu, koronavirüs salgını nedeniyle hayata geçen uzaktan eğitim sistemi ile ilgili konuştu. Öğrencilerin tamamının eşit bir şekilde Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'ya ulaşamadığına dikkat çeken Karasu, 'Zoom gibi imkanları yoksa çocuklar EBA üzerinden eğitimlerini tamamlamak zorunda kalıyorlar. Ama EBA'da kamuoyuna da yansıdığı şekilde çok fazla sıkıntı yaratacak yayınlar var ve çok eksik bir alan. Zoom'da da başka sıkıntılar söz konusu. Çoğu aile iki, üç çocuklu. EBA'lar için televizyonu açtığınızda her evde iki, üç televizyon olmayabilir. Onu da bırakın EBA'ya internet üzerinden ulaşılamayabiliyor' diye konuştu.
EŞİT EĞİTİM ALMALI
Devletin evinde internet ve bilgisayar olmayan ailelere bu yönde destek sağlaması gerektiğini belirten Karasu, 'Salgın sağlık ve eğitim gibi hizmetlerin kamu eliyle yürütülmesi gerektiğinin önemini ortaya çıkardı. Öyle ki eğitime yeterince bütçe ayrılmadığı için hala sistem oturmadı. Haberlerden de anlaşıldığı üzere cemaatlerden, vakıflardan yardım istendiği gerçekliğini görüyoruz. Devlet ailelere tablet, bilgisayar, internet desteği sağlamalı. Devlet bu kaynağı yaratmalı. Tüm çocukların eşit bir şekilde eğitimden faydalanması lazım' şeklinde konuştu.
ÜCRETLİ İZİN ÇIKMALI
Bazı anne babaların salgın sürecinde işsiz kaldığını ya da ücretsiz izne çıkarıldığını hatırlatan Karasu, bunun çocukların internet ve bilgisayara ulaşmasında sıkıntı yaratacağını vurgulayarak, 'Hala ücretli izin çıkmadığı için aileler çocukların eğitiminde yanlarında olamayabiliyor. Pek çoğu çalışıyor çünkü. Çocuklar EBA'nın saatini takip edemediği için EBA'nın başında oturamayabiliyor. Dolayısıyla bu eğitimi gerçekleştiremiyor' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim