Baro binasında gerçekleştirilen açıklamaya Baro Başkanı Av. Mustafa Elagöz, Kadın Hakları Komisyon Başkanı Av. İrem Çeviker Maraşlı, Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Av. Hüseyin Akçar, Karikatür Sanatçısı Aziz Yavuzdoğan ve çok sayıda kişi katıldı. Komisyon adına açıklama yapan Av. Duygu Akçardak, 'Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak, cinsiyet ayrımcılığını tetikleyen önyargılara karşı çıkmayı, önemli bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu durumun değişmesini, kadının güçlenmesini ve bu yöndeki değişimin bir an önce başlamasını istiyoruz. Covid 19 la beraber, tüm dünyada işten ilk çıkarılanlar, kadınlar oldu. Geçmişte yaşanan salgınlarda elde edilen bulgulara göre, bilhassa ergen kızlar okulu bırakma ve kriz sona erdiğinde bile okula geri dönmeme riski taşımaktadır' dedi.
Verilere göre her gün en az 3 kadının öldürüldüğünü vurgulayan Akçardak, 'Salgın döneminde sokak yasağı ile beraber, şiddete uğrayan kadın, kendisine şiddet uygulayan kişi ile, aynı çatı altında yaşamak zorunda kalıyor. Çünkü yetkili merciilere başvursa bile, sığınak sayısı ve kapasitesi yeterli değil.Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet, farklı siyasi görüşe sahip kadınlar ve derneklerin birlikte çalışması gereken bir konudur. Bu sorunlar hepimizin sorunudur, dolayısıyla kadınlar olarak, öncelikle 6284 sayılı yasanın sağladığı hakların farkında olmamız lazım. Birçok insanın içeriğini bilmediği, kısa adıyla İstanbul sözleşmesi, gerçekten kadınların yegane hayat sigortasıdır. Ülkemizdeki tüm yetkili kurumların İstanbul Sözleşmesi'ni koruması ve kararlıkla uygulamaya geçirmesinin gerekliliğine inanıyoruz' ifadelerini kullandı.
HER ZAMAN UMUT IŞIĞI VAR
Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşıldığında 7 Gün 24 Saat Ücretsiz Hizmet Veren ALO 183 Sosyal Destek Hattına veya 155 polis imdat hattına başvuru yapılabileceğini hatırlatan Akçardak, 'Bu kapsamda, kadınların şiddete uğradıklarında, doğru bilgiye ve ilgili kuruluşlara hızlı bir şekilde ulaşabilmesini sağlamak amacıyla, 24 Kasım 2020 tarihinde Eskişehir Barosu Kadın Hakları Merkezi kurulmuştur. Merkezdeki avukatlar dava üstlenmemekte, ihtiyaç duyan danışanlar baroların adli yardım merkezlerine yönlendirilmektedir. Covid-19 salgınından önce de kadınları şiddetten korumaya yönelik ancak gerektiği gibi işlemeyen mekanizmaların salgın esnasında özel olarak nerelerde tıkandığının tespit edilmesi ve gelecekteki farklı kriz durumları için bu mekanizmaların krizlere hazır hale getirilmesi sağlanmalıdır. Kadınları şiddetten koruyan kamusal mekanizmalarla ilgili veriler, kamuoyu ile düzenli olarak paylaşılmalıdır. Kadının insan hakları politikaları üretecek, geliştirecek ve uygulayacak bir Kadın Bakanlığı yeniden kurulmalıdır. Tablo ne kadar karanlık olsa da her zaman için umut ışığı vardır. Kadınların kararlı mücadelesinin bir ülkeyi ileri taşıyacağına ve mücadelenin en başta kadınlar tarafından ve erkeklerle beraber yapılması gerektiğine olan inancımızı kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz' şeklinde konuştu.
Basın açıklamasının ardından 'Uluslararası Kadın Çizerlerden Karikatür' sergisi açılışı gerçekleşti.
Editör: TE Bilisim