Sera üretiminde kendisini tüm Türkiye'ye tanıtan Sarıcakaya ilçesindeki çiftçiler, İstanbul'un yeşillik ihtiyacının büyük kısmını karşılıyor.
Sera üretiminin oldukça yaygın olduğu Sarıcakaya'da çiftçiler, İstanbul'a her gün 20 kamyon dolusu yeşillik gönderiyor. Son zamanlarda kolay yetişmesi ve verimin yüksek olmasından dolayı rokaya yönelen çiftçiler, diğer yeşillik ürünleri yetiştirmeyi de ihmal etmiyor.
Roka gibi yeşilliklerin kolay yetiştiğine dikkat çeken çiftçi Sedat Uyaroğlu, İstanbul'a her gün ürün gönderdiklerinden bahsetti. Devletin verdiği sera hibelerinin de üretime yansıdığını aktaran Uyaroğlu, 'Seracılıkla uğraşıyoruz. 365 gün rokayla uğraşıyoruz. Hem masrafsız olduğu için hem de piyasası var. Ziraat'in verdiği ilaçları ve gübreleri kullanarak, üretimimize devam ediyoruz. Kaliteli mal yetiştirmeye çalışıyoruz. Devletimizin de seracılık konusunda hibe programları var. Bu programlardan yararlanıyoruz. Yüzde 50 ve yüzde 100 hibelerden çiftçilerimiz faydalanıp, seraları kuruyorlar' dedi. Soğan yetiştiricisi Yusuf Meriç ise İstanbul Bayrampaşa haline giden soğanların yolculuğunu anlattı. Meriç, 'Yeşillik, soğan, tere, roka, marul ve maydanoz gibi ürünleri yetiştiriyoruz. Şu anda işimiz soğan. Soğan çok zahmet isteyen bir iş, şu an topladığımız soğanları biz ekim ayında diktik. Yaklaşık bir 3 ay sonra verim almaya başladık. Bu sene kışın da ağır geçmesinden dolayı, istediğimiz kaliteyi alamadık. Çok fazla soğuk vardı. Bu soğuklar da fiyatlara yansıdı. Bu yüzden yüzümüz güldü. Soğan çok zahmet isteyen bir iş olduğu için çiftçilerimiz soğana rağbet göstermiyor. Tabii tere ve rokanın yapımı daha kolay olduğu için soğan yağımı daha az. Bu yüzden talebi de az' şeklinde konuştu. İHA
Editör: TE Bilisim