Eskişehir Valiliği, mülki amirliklerden izin alınmadan şenlik ve işaret fişeklerinin (Havai Fişekler) kullanılmasının yasaklandığını duyurdu.

Konuyla ilgili Vali Azmi Çelik tarafından yapılan açıklamada, Eskişehir ili genelinde piroteknik maddelerin satış ve kullanımı hakkındaki alınan karar belirtildi. Açıklamada, Piroteknik maddelerin satış ve kullanımına ilişkin usul ve esaslar mevzuatta açıkça belirlenmiş olup bu maddelerin izinsiz ve usulüne aykırı kullanımı, yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması gibi nedenlerle can ve mal kayıplarına neden olabileceği gibi bu maddelerin izinsiz, zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanımından ötürü toplumda korku, heyecan ve panik yaşanabildiği belirtilerek, 'Bu kararın amacı, ilimizde bayramlar, düğünler, özel günler, kutlamalar ve çeşitli açılışlarda havai fişek olarak tabir edilen, piroteknik maddelerin kullanımının mevzuatta açıkça belirlenmiş olan kurallara göre gerçekleşmesini sağlamaktır. Şenlik ve işaret fişeklerinin (Havai Fişekler), önceden müracaatla Mülki Amirliklerden izin alınmadan kullanılması yasaklanmıştır. Bu kararla Eskişehir il sınırları içerisinde bu maddelerin kontrolsüz ve denetimsiz kullanımının engellenmesi, bu tür maddelerin satışı, bulundurulması ve kullanılmasında ilgili tüzük ve genelgelere uygun hareket edilmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Bu maksatla ilgilileri bilgilendirmek, uygun hareket edilmediği takdirde de gereken cezai müeyyidelerin uygulanmasını kapsamaktadır' denildi.
Kararın yasal dayanağı ile kullanımla ilgili alınacak tedbirlerin de sıralandığı duyuruda;'Bu karara aykırı davrananlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi delaletiyle aynı Kanunun 66.maddesi uyarınca cezai yaptırım uygulanacak ayrıca olağanüstü halin devam süresince 2935 sayılı OHAL Kanununun 25. Maddesi (b) bendine göre işlem tesis edilecektir' diye belirtildi. İHA

Editör: TE Bilisim