4 senedir devam eden süreç
'Eskişehirspor son 4 senedir sürekli kongre, yönetimsel problemler, futbolcu alacakları, FIFA'daki dosyalar, hacizler gibi sıkıntılarla dolu bir süreç geçiriyor. 45 gün önce görev bizlere nasip oldu. Seçim döneminde aday olmayı düşünen diğer iki grup şehir tarafından kabul görülmedi. Bizler kongre salonuna oy kullanmaya gittiğimiz gün göreve talip olduk. Yarım saat içinde yapılan listeyle 45 gündür kulübe hizmet ediyoruz. Bu kulübü kapattırmayacağımızı, ellere teslim etmeyeceğimizi hep dile getirmiştik.

Tesisler buz gibiydi
Seçildikten sonra tabloyu görmek için salondan çıkıp tesislere geldik. Tesisler buz gibiydi. Sıcak su yok, kalorifer yanmıyor, mutfak tam takır… Futbolcular artık ümidini kaybetmişti. Ama yine de vermiş oldukları söz ve mesleki saygıdan dolayı devre arasına kadar sahaya çıkıp ter dökmeyi kendilerine söz vermişler. Toplantı yapıp görev bölümü yaptık. Ondan sonra tespit edilen sorunlar için çalışmalara başladık. Sıcak su akmaya başladı, doğal gaz yanmaya başladı. Mutfakta bir şeyler pişer hale geldi.

Futbolcular güvenmeye başladı
Futbolculara hak edilmiş olan primler yatırıldı. 230 bin TL verildi. Adana Demirspor galibiyetinin ödemesi yapıldı. Yeterli değildi ama kısmen de olsa para gördüler. Futbolcularımıza, 'Bu yönetim kurulu size tutamayacağı hiçbir söz vermeyecek. Verdiği her sözü de tutacak' dedim. Böyle de oldu. Altay ve Ümraniye maçının primleri de yatırıldı. Futbolcular bize güvenmeye başladı. Futbolcularla tek tek görüşmeler yaptık. Moral motivasyon yükledik. Her birine terapi uyguladık.

Rakam 11 milyon TL
Futbolcularımıza primler haricinde maaşlarının bir kısmını ödedik. Fakat bu ödemeler bizden önce çekilen ihtarları karşılamıyordu. Ödenmesi gereken rakam 11 milyon TL'ydi. Bir çırpıda ödememiz çok zor. Bunu kendilerine anlattık. Bu yönetim kurulunun şehrin yüzde 99'unun onayını alarak bu göreve geldiğini futbolculara anlattık. Birçoğu ikna oldu. Ama yabancı futbolcuların bazılarıyla anlaşmamıza rağmen anlaşma dışı hareketleri oldu.

Destek sözleri aldık
Şehirde ne kadar mülki amir, seçilmiş atanmış ne kadar dinamik varsa ziyaret ettik. Randevu sorunlarıyla karşılaştık. Gittiğimiz yerlerde kendimizi anlattık. Güçleri ölçüsünde destek vereceklerinden her yerde destek sözü aldık. Tamamından manevi destek aldık. Birçoğundan maddi destek aldık.

Tek tek teşekkür etti
Vali Özdemir Çakacak, Milletkevilleri, Büyükerşen, Kazım Kurt, Ahmet Ataç, Şafak Ertan Çomaklı, ve AÜ yönetimi, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Kemal Şenocak, ESTÜ Rektörü Tuncay Döğeroğlu, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Baro Başkanı Mustafa Elagöz, Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık, AKP, CHP MHP il başkanları, Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi Nadir Küpeli, Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Birsen, Ömer Zeydan, ESGAZ Genel Müdürü Bülent Cantürk, Zorlu Enerji Grup Müdürü Cihan Tunç, devre arası kampını karşılayan rahmetli başkanımız Ahmet Sezer'in ailesine, Bilge Kosbatur'a ve Hane Otel'e teşekkür ediyorum. Ayrıca bağış yaparak destek veren taraftarlarımıza da teşekkürler.

Helalleşip ayrıldık
Balıkesirspor maçı sonrası teknik kadroda değişiklik oldu. Futbolun doğasında var. Taze kan ve ruh katmak amacıyla yaptık. Oynayan ve oynamayan futbolcuların moral motivasyonunu güçlendirmek amacıyla Coşkun Demirbakan abimize konuyu izah ettik. Helalleşerek sarılarak ayrıldık. Sevgili Coşkun Hocamın mukavelesi 660 bin TL'ydi. Hocayla karşılıklı anlaşarak 250 bin TL ödeyerek helalleşip ayrıldı. Aynısı yardımcı hocalarla da yapıldı. Ödemelerini kısa sürede yapacağız. Maddi fedakarlıkta göstermiş oldukları Eskişehirsporluluk duruşu nedeniyle hocalarımıza teşekkür ediyorum.

Ferhat'tan 335 bin TL'lik tasarruf
Ferhat Kiraz'ın bizden 735 bin TL hak edilmiş alacağı vardı. Anlaşma yaptık. 735 binlik dosya 3-5 sene sonra 1 buçuk milyon olurdu. 400 bin TL'ye hallettik. Mart ayında başlamak şartıyla 8 senet verdik. 50'şer bin TL ödenecek. Keşke bundan önceki ayrılıklar da bu şekilde yapılsaydı.

Bilgisine güvendiğimiz bir isim
Bu ayrılıktan sonra göreve Mustafa Özer hocamız geldi. Futbol bilgisine güvendiğimiz bir isim. TFF'de uzun dönem futbol eğitmenliği yaptı. Yaklaşık 900 hocaya pro lisans eğitimi veren ve lisanslarını onaylayan bir isim. Ayrıca Türkiye'de 20 hocada olan Tudor diplomasına sahip.

1,5 milyon TL tasarruf
Son günlerde personel ayrılıkları oldu. Görevden ayrılmasına karar verdiğimiz hiçbir personelle şahsi problem söz konusu değildir. 24 aya kadar çıktığı duyulan maaş alacakları var. Bizler de maaş alamadan çalıştıklarına tanık olduk. En azından işinize son verelim 6 ay işsizlik maaşı alın diye düşündük. Bizim dönemimizde yapmış oldukları görevlerin maaşını en kısa sürede hesaplarına yatıracağız. Tazminatları da bu yönetim kurulu ödeyecek. Bizler kul hakkına inanan insanlarız. Ayrılan arkadaşları yerine yeni isimler geldi. Personel ve teknik kadro değişikliğinden kulüp 1 buçuk milyon TL tasarruf etmiştir.

Helalleşmeden şehri terk etti
Takım 5-6 gündür Antalya'da. Ciddi çalışmalar yapılıyor. Kadroda eksikler var. İhtar çeken futbolcular katılmadı. İhanet ediyorlar. Bu isimlerin 11 Milyon TL civarı alacağı var. Haklılardır. Çünkü sözleşmeler böyle yapılmış. Yapılacak bir şey yok. Futbolculara birçok ödeme planı sunduk. Milinkoviç ve Jesse'ye ciddi ödeme planları sunduk. Özellikle Marko'nun teklife onay vermesine rağmen, ertesi gün helalleşmeden şehri terk etti. Anlam veremedik.

İstanbul hayali kuruyor
Jesse Türkiye gündeminde. 83 bin Euro alacağını istiyor. Herkese ödeme yapmaya çalışıyoruz, bize müsaade edin dedik. Kısa sürede sizleri memnun edecek ödemeler yapacağız dedik. Ama Jesse kabul etmedi. Biz gelmeden İstanbul takımlarıyla görüşmüş ve aklı çelinmiş. Ruh hali değişmiş. Oraya gitmenin hayallerini kuruyor sanırım Jesse'yi ikna etmedik. Bize Jesse ile ilgili ulaşmış bir resmi bir şey yok. Menajeriyle defalarca görüştü. Kadroda tutmak için çabaladık ama başaramadık.

Anadolu kulübü istedi
Ayrıca Jesse için Anadolu kulüpleri de teklifte bulundu. Hatta bir Anadolu takımıyla anlaştık. Kulübümüze iyi bir gelir gelecekti. Menajeri de kabul etti. Jesse'yi ikna etmek için çabalayacağım dedi. Ertesin gün razı edemiyorum dedi. Olmadı.

Anlaştığımızı düşünüyorum
Sissoko, Emre Güral, Kamal Issah gibi arkadaşlarımıza ödeme planları sunduk. Sissoko ve Kamal ile anlaştığımızı düşünüyorum. Milinkoviç ile görüşüyoruz. Ödeme planımızı kabul etmiyor. Bu takımda yaklaşık 35 futbolcunun tamamını sonunun çözmek için çabalıyoruz. Sürekli para bulmanın derdindeyiz. Yeni sponsorluk arayışlarımız hiç bitmiyor. Epey bir yok kat ettik. Ama ha deyince olmuyor. Pazarlıklar sürüyor. Hepsinin en üst makamlarına ulaştık.

Acil 25 Milyon TL
Toko, Pinto gibi devam eden 30 FIFA dosyasıyla boğuşuyoruz. Toko ve Pinto küme düşürmeyle tehdit ediyor. Avukatlar bizleri sürekli arayarak ödeme talep ediyorlar. Onlara da ödeme planı sunuyoruz. Biz ödeme planı çok duyduk diyoruz. Verilen sözler tutulmadı diyorlar. Çok şükür ikili ilişkilerimizle süre aldık. O süre dolmak üzere. Ocak ayının 15'i 20'si gibi ödeme sözü verdik. Bunların hepsini üst üste koyduğumuz zaman acil 25 Milyon TL yapıyor. Bu para bulunmadan Eskişehirspor kulübüne ve yönetim kuruluna rahat uyku yok.

Öyle bir kısır döngü ki…
Sponsorluk görüşmelerinde bizleri bir süre daha rahatlatacak rakamlar çıkabilir. Öyle bir kısır döngü söz konusu ki. Bunu ödesek bir sonraki gelecek… Bu rakamlar 3-5 kişinin aşabileceği rakamlar değil. Biz taşıma suyuyla değirmeni döndürmeye çalışıyoruz. Ne kadar özveriyle çalışırsak çalışalım bir kısım insana yaranamayacağız. Bunu biliyoruz. Artık Eskişehirspor'a yönetici bulunmuyor. Belki bu yönetim kurulu Eskişehirspor'un son yönetim kurulu. Bu yönetim kurulu şehirden gördüğü itibarı bundan sonra gelecek yönetimler göremeyecek. Şehrin gücünü arkamızda hissediyoruz. O enerjiyle görevimizi sürdürüyoruz.

Futbolcular gitmezse düşmeyiz
İkinci yarı için planımız ligde kalmak. Ligde kalmak şampiyonluk kadar kıymetli. Ligde kalmak demek kulübün oturduğu yerden 25 Milyon TL gelir elde etmesi demek. Ligde kalırsak Aktif Bank'ın borcu temizlenecek. Elimizdeki futbolcular gitmezse ligde kalacağımıza can-ı gönülden inanıyoruz.

Krediyi tüketmiş
Son 10 yılda Eskişehirspor kulübünden bazı krediler tüketilmiş. Sürekli para isteme, kampanyalar, az para verenleri eleştiren sosyal medyamız… Şehrin ciddi bir kısmı kulüp kapansa da kurtulsak noktasına gelmiş. Bu insanlar sürekli para için taciz edilmiş.

Uzun yıllar görev yapacağız
Sosyal medyada bırakıp gidecekler tarzında yorumlar görüyoruz. Bizi buradan kimse 3-5 ayda gönderemez. Uzun yıllar görev yapacağız. 3 sene 5, sene belki 10 sene… Kuruluş aşamasında yoktuk ama kurtuluş aşamasında olacağız. Herkes bilsin bu yönetim kurulu bir yere gitmiyor. Şu da var. Gitmemiz gerektiğini anladığımız anda yarım saatte buradan ayrılırız. Kulübün menfaatlerine hangisi uygunsa o olacak.

Ayaklarına kapanıp yalvaralım mı!
İlk devre 17 maçta 15 puan aldık. Geçen sezon asgari ücretle oynayan Bizim Çocuklar 17 maçta 17 puan topladı. Ortada bir sıkıntı var. O çocuklar 17 alıyorsa abileri 27, 37 almalı. O kişiler bizden ciddi rakamlar istiyorlar. Tamam diyoruz ödeyeceğiz. Bize ödeme planı yapın diyoruz. Bu arkadaşlar kampa gelmiyor. Bu bizim için ciddi bir problem. Kendilerine imkanlar doğrultusunda cezalar kesilecektir. Bazı şeyleri affedemem. Kendilerine gerekli çağrılar yapıldı. Katılırlarsa katılırlar, katılmazlarsa biz sahaya 11 kişi çıkacağız. Ama gelsinler istiyoruz. Bir ayaklarına kapanıp yalvarmadığımız kaldı. Onu da yapmayız.

Bu kulübün kurtulması içi…
Biz önce günü kurtarıyoruz. Şehri geziyoruz, loca satıyoruz. Bu kulüp nihai birkaç projeyle dilenci pozisyonundan çıkmalı, bu şekilde ayakta kalınmaz. Hayattaki en zor şeylerden biri birinden para istemek. Çok zorluklar çekiyoruz. Bu kıvamdan çıkmamız lazım. Sürekli isteyen değil, kendi kendine yeten olmalıyız. Eskişehir ekonomisine katkı sunan bir kulüp yaratmalıyız. Toplam 5 projemiz var. Sadece 2 projemiz dahi hayata geçse o borçların hepsi bitecek ve bir o kadar kasamıza para kalacak.

Haftaya büyük toplantı var
Projelerimiz sunuma hazır olmak üzere. Projeleri şehrin önde gelen isimlerine önümüzdeki hafta sunacağız. Oradan kabul gördüğü takdirde bütün şehre projelerimizi açıklayacağız.
Şehrimizin önde gelen isimlerine şu garantiyi veriyorum. Söz veriyorum toplantıda kimseden 1 kuruş para istenmeyecek. Sadece projeleri anlatacağız. Projeler hayata geçerken de para istemeyeceğiz. Yanımızda olmalarını isteyeceğiz.

Altyapıya yeni saha müjdesi
Altyapı tesisleri içler acısı. O binalar yakışmıyor. Acilen yıkılacak. Bahar ayında gerekli proje çizilir ve finansman sağlanırsa yıkılacak. Yeni bir saha yapılacak. Zamanı geldiğinde ayrı bir basın toplantısı yapacağız.

Süngüleri taktık!
Küme düşsek de biz buradayız. Her şartta buradayız. Sonuna kadar savaşacağız. 25 çocuk süngüleri taktı savaşmaya hazır. Eskişehirspor kulübü futbolcuların kafasına göre takılacağı bir kulüp değil.
Editör: TE Bilisim