Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Eskişehirli onlarca erkeğin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, MHP İl Başkanı İsmail Candemir, AK Parti İl Yürütme Kurulu üyeleri, Baro Başkanı Mustafa Elagöz, Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı Şaban Bozbal, İYİ Parti İl Teşkilatı, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli de destek verdi.
ÜLKEYİ DÜŞÜRÜYORLAR
Ulus Anıtında başlayan yürüyüşte erkekler hep bir ağızdan 'Kadına şiddete hayır' sloganları atarak Adalar Mevkiine kadar yürüdü. 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Kendini bilmez, kuvveti, saygınlığı pazı gücünde zanneden erkekleri Türkiye'yi düşürdüğü noktalar üzücü. Kaba, saba, kıskanç, hoyrat erkekler aslında kadına el kaldırırken annelerine el kaldırdığını düşünmeleri lazım. Anneler ne kadar kutsal bir varlık' dedi.
CEZALAR AĞIRLAŞTIRILSIN
'Kadın erkek ayrımı diye bir ayrım olamaz' diyen Büyükerşen, 'İki taraf da birbirinin tamamlayıcısıdır. Daha doğrusu kadınla erkek bir elmanın yarısıdır. Onun için bu vahşi davranışları cinayetleri nefretle kınıyoruz. Ceza kanunlarının mutlaka ağırlaştırılması lazım. Kadına karşı kuvvet kullanan, kadınları döven yaralayan hatta cinayete kadar götürenlere daha ağır cezalar verilmesi lazım. Burada eğitimde çok önemli görevler düşüyor öğretmenlerimize. Çocukları daha küçük yaşta kadına saygı, sevgi, onu koruyan, himaye eden bir eğitim sisteminde yoğunlaşmamız gerekiyor' diye konuştu.
BELKİ UTANIRLAR
Kadına yönelik şiddetin insanlık suçu olduğunu vurgulayan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Türkiye'de ne yazık ki kadın erkek eşitliğinde bir duyarlılık hissetmiyoruz. Bunun çeşitli nedenleri var. Bunda en önemlisi çağdaş, bilimsel ve laik bir eğitim. Böyle bir ortamı sağlayamadığımız sürece bu tür şikayetlerimiz azalmayacak. Son zamanlarda özellikle eşlerinden şiddet gören kadınlarımızın yaşamını yitirdiğini görüyoruz. Bu çok daha büyük bir suç. Bir an önce yasal düzenlemelerin bu işi caydıracak şekilde bir noktaya gelmesi gerekir. Eskişehir'de de bugün çağdaş erkekler kadına karşı şiddeti protesto etmek amacıyla yürüyecek; iyi bir iş yapacak, dikkat çekecek. Belki utanırlar, belki sıkılırlar bir değişiklik olur' ifadelerini kullandı.
YENİ YOLCULUK
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Şube Başkanı Nurhan Yenilmez ise erkeklerin kadına şiddete karşı yürümelerinin ilk defa gerçekleştiğini belirterek 'Bir kentin erkeklerinin kadına yönelik şiddete karşı yürümesi ilk defa görünen bir durum. Dernek olarak böyle bir ilke imza attığımız için hem üyelerimizle hem katılım gösteren erkeklerle gurur duyuyorum. Tek bir sesimiz tek bir mesajımız var. Erkekler kadın şiddeti durdurun. İstiyoruz ki bu yürüyüş erkeklerin kadına şiddeti durdurdukları yeni bir yolculuk olsun. Herkes bu yolculuğa ve yürüyüşe ortak olsun' dedi.
GURURLUYUZ
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aynur Saraç da 'Aslında 25 Kasım 10 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından Turuncu Günler olarak belirlendiğinde kadına şiddete farkındalık amacıyla planlanmıştı. Biz bunu şehrimizde çok güzel etkinliklerle kutladık. Türk Kadınlar Derneğinin 28 şubesi kadına şiddet Turuncu Günlerini Eskişehir'de başlatmaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz' diye konuştu.
ARTIK YETER
Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Neci Orhon ise şöyle konuştu: 'Biz bu yürüyüşe kadına yönelik şiddete erkek şiddetine hayır diyen erkekler olarak katıldık. Bu yürüyüş yeni bir yürüyüşün, kadına karşı şiddetsiz bir hayatın yürüyüşünün başlangıcı olsun istiyoruz. Herkesin kadına yönelik şiddeti reddetmesini istiyoruz. Başta biz erkelerin kadına yönelik fiziksel, sözel, ekonomik, psikolojik, şiddete son vermesini evde iş yerinde kamusal alanda son vermesini istiyoruz. Artık yeter diyoruz. Kadına yönelik şiddete biz erkekler hayır diyoruz.'
HİDDETLENMEYECEĞİZ
ESO Celalettin Kesikbaş, 'Daha fazla katılım olması gerekiyor. Ben Eskişehir'deki tüm erkekleri bu tip birlikteliklere bekliyorum. Kadına her türlü şiddete karşıyız. Kadınların her zaman yanındayız. Bu sadece kadınlara değil tüm şiddet olaylarına karşıyız. Hiddetlenmeyeceğiz. Hiddetlenirsek şiddet olur' dedi.
ESKİŞEHİR'DEN BAŞLAMASI ÖNEMLİ
'Kadına şiddete kesinlikle hayır' diyen EOSB Başkanı Nadir Küpeli, 'Kadınlarımız bizim zenginliğimiz onlara şiddet bir yana erkeklerden daha fazla hassasiyet göstererek davranmalıyız. Kadınlar bizim ışığımız. Farkındalık yaratmak adına bu yürüyüşü çok önemsiyorum. Sadece bir gün değil tüm günlerde erkeler olarak farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Eskişehir'den başlaması da çok önemli' ifadelerini kullandı. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim