COVİD-19 salgını tüm dünyayı sağlık ve ekonomik anlamda etkiledi. Salgının önüne geçilmesi için karantina ve evde kal çağrıları yapılıyor. Yetkililer evde kal çağrılarının yapıldığı pandemi sürecinde kadına yönelik ev içi şiddetin de artığını ifade ediyor.

ŞİDDET YÜZDE 38 ARTTI
Evde kal çağrıları ile birlikte şiddet uygulayanla şiddet mağdurunun aynı evin içerisinde kalmak zorunda kaldığına dikkat çeken Avukat Pınar Çelik Arpacı, 'Pandemi sürecinde sadece Türkiye'de değil tüm dünyada kadına yönelik şiddet arttı. Biz bu vakaları Çin'de, İtalya'da, Fransa'da, Kanada'da da görüyoruz. Ve buna ilişkin de ülkeler çözüm önerilerini geliştiriyorlar. Pandemi sürecinde eve kapanma durumu olduğu için, şiddet uygulayan kişi ile şiddet mağduru aynı evin içerisinde kalmak zorunda kaldı. Ve haliyle kapalı mekan içerisinde zaten var olan şiddet daha çok görünür hale geldi. Kadınların da pandemiden kaynaklı gidebilecekleri yer, şikayet mekanizmaları anlamında da kaygıları arttığı için bunun görünürlüğü anlamında da bazı verilere ulaşabiliyoruz. Mesela İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasına göre bu yıl Mart ayında yüzde 38 oranında aile içi şiddette artış var. Bu da aynı mekan içinde şiddet uygulayanla şiddete maruz kalan kişinin birlikte olmasına bağlı' diye konuştu.

BAŞVURU YAPSINLAR
Ev içi şiddetin önüne geçilmesi adına yapılabilecekleri anlatan Arpacı, 'Kapalı kalan kadınlar başvuru mekanizmaları anlamında eski süreçle aynı durumda olduğumuzu bilsinler. Yani adliyeler, karakollar kapalı değil. Şiddete uğrayan kadınlar karakola yine gidebilirler, yine adliyede koruma kararları çıkartabilirler' şeklinde konuştu.

KADES UYGULAMASI ÖNEMLİ
Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında konuşan Arpacı, 'Kadınlar şiddet uygulayan evden gittikten sonra başvuru yapıyorlar. Aynı ev içinde olduklarında başvuruda sıkıntı var. Telefon edip, şiddet uygulayanı şikayet edemiyor. KADES uygulaması bu noktada devreye giriyor. KADES, İçişleri Bakanlığı'nın bir uygulaması. Telefona indirilen bir uygulama. Çünkü sesli olarak polisi arayıp, yanında oturan kişiyi şikayet etmesi çok zor. Ama telefon uygulaması olan KADES'e basarak bir yardım talebinde bulunabilir. Bu yüzden KADES'in tanıtımının yapılması lazım. Kadınların yalnız olmadığını, pandemi sürecinde de mekanizmaların çalıştığını belirtmek gerekiyor' ifadelerini kullandı.

KATLANMAK ZORUNDA DEĞİL
Hatları arayan kadınların daha çok sığınma evi talebinde bulunduklarını vurgulayan Arpacı, 'Eskişehir'de iki tane sığınma evi var. Şiddet gören kadınların çoğu hatları aradığında sığınma evi talebinde bulunuyor. Bu talepte eğer yetersiz kalınırsa buna ilişkin yerel yönetimlerin, valiliğin çözüm bulması gerekiyor. Kadınlar şunu unutmasın ama. Yalnız değiller. Başvuru yapsınlar. 183, 155, 156, KADES, karakola gidip ısrarla şikayet etsinler, kadın örgütlerine ulaşsınlar, belediyelerin kadın danışma merkezlerini arasınlar. Kadınlar bu süreçte buna katlanmak zorunda değiller. Pandemi sürecindeyiz dişimi sıkayım diyemeyiz. İşlenen kadın cinayetlerinin yüzde 72'si evlerde işleniyor. Kadınların katlanma psikolojisine girmemesi lazım. Kadınların tüm kanunların işlediğini bilerek başvuru yapmalarını istiyoruz. Yalnız değiller. Yanlarındayız' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim