RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

ES TV ilçenizde programı kapsamında ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş, ES TV Yönetmeni Hüsamettin Polat ve ES TV Kameramanı Mustafa Dizman ile birlikte Bilecik'in Pazaryeri ilçesine gittik. Pazaryeri, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında uzun bir süre yaygın basının gündeminde yer aldı. Bağımsız olarak seçimlere giren Zekiye Tekin, tekrar aday olan eski başkan Muzaffer Yalçın'a 577 oy fark atarak, Türkiye'nin tek bağımsız kadın belediye başkanı seçildi. Zekiye Tekin, 15 yıl belediyede özel kalem müdürü olarak çalıştı. Fakat gerekçe gösterilmeden daha düşük bir pozisyonda görevlendirilince uğradığı haksızlığı kabullenmedi ve bağımsız olarak belediye başkanı adayı oldu. Tekin, oyların yüzde 40.83'ünü alarak başkan koltuğuna oturmayı başardı. Seçim sürecinde de en büyük destekçisi ilçede yaşayan kadınlar oldu.

POTANSİYELİMİZ VAR
Belediye önünde başladığımız sohbette Pazaryeri ilçesinin potansiyeli olan bir ilçe olduğunu söyleyen Başkan Tekin, '6 bin 600 nüfusu var. Tabi 1974 yılında Ankara-İzmir otoyolunun Mezitler tarafına verilmesinden sonra biraz göç yaşadık. Bursa, Eskişehir, İstanbul illerine fazlaca göç veren bir ilçeyiz. Ama yazın geldiğinizde doğasıyla, insanıyla yaşanılası değerli bir ilçemizdir. Geçim kaynakları tarım ve hayvancılık, aynı zamanda çömlekçilik de vardır. İlçemizde sadece Pazaryeri'nde yetişen şerbetçiotu bitkimiz var. Bu bitkiyle geçimlerini sağlıyor ilçe halkımız. Yine tescilli Osmanlı Boncuk Fasulyemiz var lezzeti doyumsuz. Yediveren çileğimiz var tarımda en çok revaçta olan tarım ürünleri. Yine Kınık köyümüz var burada çömlekçilik faaliyeti çok yoğun. Doğal güzellikleriyle yedi tane göletimiz var. Birçok yerden doğa turizmine turist almaya başladık. Yürüyüş alanlarının olduğu yerler var. Yine bozasıyla, helvasıyla, dondurmasıyla da ünlü bir ilçemiz. Yazın tadılmaya değer ürünler' diye konuştu.

KADIN ELİ DEĞECEK
İlerleyen süreçte ilçeye kadın elinin değdiğinin belli olacağını söyleyen Tekin, 'Biz seçim platformunda özellikle kadınlarımız için sözler verdik. Kadın dayanışma merkezleri yapacağız. Kadın dayanışma merkezlerinde özellikle kadınların çalışabileceği, ürettikleri ürünleri satabileceği dayanışma merkezleri oluşturacağız. Böylece hem ilçe halkını tanıtmak Türkiye'ye hem de Pazaryeri'nde bir marka oluşturmak adına kadınlarımızla ilgili çalışmalarımız olacak. Derler ya, 'Kadın eli değsin' biraz daha görsel anlamda ilçeyi daha renkli, daha çiçekli daha yeşil bir ilçe olarak değerlendireceğiz' şeklinde konuştu.


SOSYAL BİR İNSANIM
Küçük yerde kadının siyaset yapmasının zor olduğunu fakat tüm zorlukların üstesinden çok çalışarak, sabırla geldiğini anlatan Tekin, 'İlçemiz küçük. Kırsal bölgelerde kadının siyaset yapması çok zor. İlk defa bir kadın siyasi platforma çıkmış ilk defa kahvehanelerde siyaset yapıyor, bir kadın kahvehaneye ilk defa giriyor. Onun için biraz zorlandım ama bana destek olan kadınlar beni motive ettiler. Dediler ki, 'Zekiye biz sonuna kadar senin arkandayız.' Sonra baktım orta yaşlı erkekler biraz 'Acaba kadından belediye başkanı olur mu?' demeye başladılar ama sonra onlar da baktılar Zekiye bu işi kıvıracak. Ben çok sosyal bir insanım. Rahatlıkla kahvehanelere girecek bir yapıya sahibim. Zaten 15 yıllık bir belediyecilik geçmişim var. Herkes de beni tanıyor ama siyaset yapmak çok farklı bir şey. Girip kahvehaneye gidip sokakta daha çok erkeklerin olduğu yerde siyaset yapmak zordu. Zaman zaman aştık. Dediler 'Zekiye bu işi yapacak. Erkeklerin içine girebiliyor, kahvehanelerin içine girebiliyor, oturup sohbet edebiliyor, siyaset yapabiliyor.' O bakımdan zordu ama eğlenceli ve güzel geçti' ifadelerini kullandı.

KADININ DİK DURUŞU
Seçim sürecinde kadınlardan önemli bir destek aldığını belirten Tekin, 'Ben farkında olmadan insan yatırımı yapmışım. Gelen vatandaşın işini görüp onları mutlu şekilde belediyeden göndermişim. Ben onu yapmışım. Çünkü benim siyasete girme gibi bir düşüncem yoktu. Ama iyi ki de 15 yıl beklentisiz çalışmışım. Bunun da meyvelerini bugün aldım. Kadınlar çok aktifti, fanatikti. Kadının kahvehaneye girmesi çok olumsuz bir durumdu ama kadınlar kahvehaneye girdi. Birçok şeyi kadınlara borçluyum. Türkiye'de Zekiye Tekin'in adı var belki ama Zekiye Tekin'i kutlarken aslında Pazaryeri halkını ve kadınları da tebrik etmek lazım. Sonuna kadar benim yanımda durdular, sonuna kadar benimleydiler. Çok güzel destekler aldım. İlçemize gelen ve benimle birlikte ilçemizi tanıtan basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Biz trilyonlar versek ilçemizi bu kadar tanıtamazdık. Bir kadının dik duruşunu mücadelesini göstermek adına teşekkür ediyorum' dedi.

PİŞMAN OLMAYACAKLAR
'Seçime bağımsız girme kaybedersin' söylemlerinin çok olduğunu anlatan Tekin, 'Aklıma hiç gelmezdi belediye başkanı olacağım. Ben özleşmiştim işimle. Ama nasip. Güzel de oldu. Kadın eli değdi. İlçe halkımız da inşallah pişman olmayacak. Güzel hizmetlerimiz olacak Pazaryeri'ne. Ailem siyasete ilk girdiğim günden bu yana destekçilerdi. Ama bağımsız aday olunca çekindiler. 'Bağımsız olmaz mümkün değil, imkansız' dediler. Ama ben bağımsız kazanacağıma inanıyordum. Benim kaybedecek bir şeyim yok şansımı deneyeceğim, 'Bu sandıktan ya Zekiye çıkacak ya Zekiye çıkacak' dedim. 'Acaba bir partiyle mi yürüsen?' dediler. Ablalarım çok tedirgindi, üzülmemden korkuyorlardı. Ama benim ev ziyaretlerime geldiler. Mevlitlere, günlere gidiyordum. Ablalarım bu ortamlarda beni konuşurken, insanların tepkilerini görünce 'Tamam Zekiye, sen bu işi yapmışsın' dediler' diye konuştu.


BAĞIMSIZ KALACAĞIM
Herhangi bir siyasi partiye geçmeyi düşünmediğini söyleyen Tekin, 'Ben ilk günden bu yana hep Zekiye bu seçimi alacak dedim. Ama çok çalıştım. Ben bu yola çıkarken bir sehpa konuşmam vardı. Halkımızla bu yola çıktık, birlikte başaracağız dedim. Bana her siyasi partiye gönül vermiş insanlar oy verdi. Ben hangisini kırayım? Benim üstümde veballeri var. Ben ilerdeki tüm önemli konularda ilçe halkına sorarak, referandum yaparak karar alacağım. Halkla birlikte bu yola çıktık halka birlikte yöneteceğiz' diye konuştu.

STRES ATARAK ÜRETİYORLAR
Pazaryeri'ndeki gezintimize Başkan Zekiye Tekin ile birlikte kadınların eğitim aldığı Pazarlı Bey Kültür Konağı'ndan devam ediyoruz. Konakta kadınların ürettikleri ürünleri satarak ev ekonomisine katkı sunduğunu anlatan Tekin, 'Hanımlarımız çömlekçilik ile ilgili eğitimler alıyor. Sergiye hazırlanıyor şu anda. El emeği göz nuru, elleriyle yaptıkları çömlekleri fırında pişirip boyama işlemlerini yaptıktan sonra sergiye hazırlıyorlar. Hem kendi ekonomik bütçelerine katkı sağlamak hem de sanat öğrenmek adına böyle bir kurs düzenlemeyi düşündük. Güzel de gidiyor hanımlarımız memnun. Bozüyük ilçemizde büyük bir alışveriş merkezi var orada da sergi açacağız. 22 kadın eğitim alıyor. Ağaç oyma sanatı gündemimizde. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin eğitimi veriliyor İŞKUR projesiyle. Biz de ağaç oyma sanatını da hanımlarımızla birlikte yapmayı düşünüyoruz. Hanımlarımın en çok istediği şey istihdam. Sanayi kuruluşuna ve işe ihtiyacımız var. Kurs talepleri oluyor onları halk eğitim merkezi ve İSKUR desteğiyle kurslara yanıt veriyoruz' dedi.



İSTİHDAM TALEBİ VAR
Kadın mutlu olduğunda herkesin mutlu olacağını söyleyen Tekin, 'Seçim öncesinde kapılarda yatacağız demiştik. Kurumsal fabrikaların ilçemize gelmesi için başladık görüşmelere. İstihdam sağlamak adına çalışmalarımız başladı. Kadınlar için pozitif ayrımcılığı hak ediyorlar. Çünkü birçok yükü taşıyan kadınlarımız. Hem evde hem dışarıda hem sosyal hayatta kadınlar yükü taşıyor. Yuvayı dişi kuş yapar diyorlar ama ana nokta kadın. Kadını mutlu ettiğiniz her yerde her şekilde herkes mutlu oluyor. Bizim hedefimiz öncelikle kadınları mutlu etmek sonrasında zaten kendisi geliyor. Beyleri de unutmuyoruz tabi. Kadınlar, çocuklar ve gençleri mutlu etmek istiyoruz' diye konuştu.

DOĞA TURİZMİ GELİŞECEK
Daha sonra Zekiye Tekin ile birlikte Bozcaarmut Göleti'ne uğradık. Bozcaarmut'un kamp yapmak isteyenler için çok uygun bir yer olduğunu söyleyen Tekin, 'Harika doğası var Bozcaarmut göletimizin. Doğaseverlerin tercih ettiği yerlerden bir tanesi. Şehir dışından gelen insanlar yoğun oluyor. Güzel yerler. Ama eksikler var. Turizme katkı sunmak adına belediye olarak projeler düşünüyoruz. Sayın Valimizin de projeleri var burayla ilgili. Doğa turizmini hareketlendirmek istiyoruz. Biz Pazaryeri'ni en güzel şekilde tanıtmak istiyoruz. Tesislere ihtiyacımız var. Doğayı görmek tabiî ki güzel. Dışarıdan gelen misafirlerimiz gezdikten sonra burada kalabilmeli, yemek yiyebilmeli' dedi.
Editör: TE Bilisim