Geçtiğimiz günlerde CHP ve İYİ Parti'nin vermiş olduğu Sağlıkta Şiddet Yasa tasarısı reddedilmiş, AK Parti ve MHP yeni bir tasarı vermişti. Sağlıkçılar ise bu tasarıyı değerlendirdi. Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, 'Sağlıkta Şiddet Yasası tasarıda neler var? Kamu-Özel ayrımı yapmaksızın cezalar yüzde 50 artırılıyor. Cezaların ertelenmesi, hükmün açıklamasının sonraya bırakılması söz konusu olmayacak. Sağlık çalışanına görevden kaçınma/çekilme hakkı tanınacak. Yeterli mi? Değil tabi ki. Öncelikli olarak bu konuların bugünlere kalması, Sağlık Çalışanlarının değerini yeni yeni anlaşılması gerçekten talihsiz bir durum' dedi.
CİDDİYET ÖNEMLİ
'Daha yeni yeni 'İyi ki varsınız' diyoruz sağlık çalışanlarına' diyen Köksal, 'Halbuki hiç tanımadığı insanları hayatta tutabilmek adına saatlerce kalp masajı yapan, kanser hastası olduğunu yeni öğrenen hiç tanımadığı bir hastaya empati ile yaklaşıp sırtını sıvazlayarak üzülme atlatacaksın diyen, ilk defa dünyaya gelen bakmaya kıyamadığımız bebekleri anne şefkati ile karşılayan ve hoş geldin diyen bir meslek grubuna yapılan şiddetin veya sözel hakaretin bizim nazarımızda Ceza Mahkemelerinde bir karşılığı da yok. Biz bu kanunlarla, düzenlemelerle sağlıkta şiddetin önüne geçemeyiz. Bu kişilerin öncelikle Sağlık Hizmeti almalarını kısıtlamak lazım. Ağır miktarlarda tazminatlara mahkum edilip, hapis cezası yanında Sağlık kuruluşlarında ücretsiz ve zorunlu çalıştırılarak terapisi sağlandıktan sonra topluma dönüşü sağlanmalı. Sağlık çalışanları olarak beklentimiz işimizi yaparken devletimizin bizi koruması. Geleceğimizin güvence altına alınması. Ciddiyet önemli. Bu da bir ilerleme diyoruz' ifadelerini kullandı.
MEMNUN EDİCİ
'Önergeyi kimin verdiği önemli değil önemli olan şiddet yasasının bir an önce yasallaşmadı ve uygulamaya konması' diyen Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman ise, 'Uzun zamandır dile getirdiğimiz ve TBMM'ye başvuru yaptığımız sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler ile ilgili somut adım atılması memnuniyet vericidir. AK Parti ve MHP'nin TBMM'ye birlikte sunduğu tasarıyla sağlıkta şiddet konusunda iki önerimiz hayata geçecektir. Bunlardan birincisi sağlıkta şiddete cezaların arttırılmasıdır tasarıya göre cezalar yarı oranında arttırılacaktır. İkincisi ise önerimiz ise sağlık kurum ve kuruluşlarında sıfır toleranslı alan ilan edilmesiydi. Böylelikle cezalar ertelenmeyecekti. Tasarıda cezaların ertelenmemesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümleri uygulanmaması için TCK'da düzenleme yapılıyor. Üçüncü talebimiz ise şiddet uygulayanlara belirli bir dönem kamu sağlık hizmetlerinin acil haller dışında ücretli olmasıydı, bu husus tasarıda yer almamış. Şiddet uygulayanlara ve yakınlarına mağdur çalışanın yerine başka sağlık çalışanlarını hizmet vermesi ile ilgili bir düzenleme yapılmıştır' diye konuştu.
UYGULANMALI
Kararman, 'Yasal düzenleme önemli, uygulanması ise daha önemlidir. Tutuklu yargılama var ama ne yazık ki kağıt üstünde kalmıştı. Bu düzenlemeler asla kağıt üzerinde kalmamalı tereddütsüz uygulanmalıdır. Herkes şiddetin cezasını çekeceğini bilmeli, bu hissettirilmelidir' dedi. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim