Kan bağışlarının düştüğünü söyleyen Bölge Müdürü Ergen, 'Dünyada bir salgın süreci var. Salgın sürecinden dolayı tabi vatandaşlarımız alması gereken tedbirler itibariyle evde. Haliyle de kan bağışlarında önemli miktarda azalma söz konusu ama bir yandan da kan ihtiyacı devam ediyor. Hastanelerimizde hala kan ihtiyaç duyan hastalarımız, kanın kaynağı da insan olduğuna göre vatandaşlarımızdan kan bağışı yapmalarını talep ediyoruz' dedi.
GECE 00.00'A KADAR
KAN VERİLEBİLİYOR
Kan bağışlarının arttırılması gerektiğini vurgulayan Ergen, 'Kan merkezlerimize gelmekte vatandaşlarımız imtina etmesinler rahat olsunlar, burada her türlü tedbir alınmış durumda gönül rahatlığıyla gelebilirler. Bakınız hem burası Bölge Kan Merkezi binamız hem Adalar'da vatandaşımız orayı daha iyi bilirler burası daha yeni bir bina, Adalar'da öğlen 12.00 gece 00.00 yani iftardan sonra da kan bağışı yapmaya gelebilirler. Biliyorsunuz yarın, Pazar ve Pazartesi bir sokağa çıkma yasağı söz konusu ama İç İşleri Bakanlığımızın yayınladığı genelgeye göre Kızılay'a kan bağışı ya da plazma bağışı yapacak olanlar istisna durumdalar. Bizim vatandaşlarımıza gönderdiğimiz SMS'ler veya vatandaşlarımızın internet üzerinden alacağı randevularla rahatlıkla buraya gelip bağış yapabilirler. Sokağa çıkma yasağında da aynı şekilde devam edeceğiz o yüzden vatandaşlarımızı kan merkezimize kan bağışı yapmaya davet ediyorum' ifadelerini kullandı.
70 ÜNİTENİN ÜZERİNDE
PLAZMA BAĞIŞI YAPILDI
Bir diğer yandan koronavirüs tedavisinde önemli yere sahip olan plazma bağışı ile ilgili de konuşan Ergen, '70 ünitenin üzerinde bağış yapıldı plazma bağışı, yeteri kadar stokumuz var plazma konusunda ve her gün de almaya devam ediyoruz. Bugün mesela 2 kişinin bağışı olacak yarın da aynı şekilde. Hemen hemen her gün 2-7 kişi arasında değişen randevularımız var. Plazma konusunda hassasiyet yüksek o nedenle bir problemimiz yok ama kan durumu şu anda zayıf. Vatandaşlarımızı kan bağışı yapmaya bekliyorum' dedi.
PLAZMA STOK DURUMU YETERLİ
Plazma bağışı durumunun iyi olduğunu söyleyen Ergen, 'İyileşen hasta sayımız her geçen gün artıyor. Biz hastalarımızla temasa geçiyoruz, belli kriterler doğrultusunda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda plazma bağışı yapabilecek olanlara randevu veriyoruz buraya geliyorlar ve onlardan plazma alıyoruz' diye konuştu. Plazma bağışının kişiye hiçbir zararı olmadığını vurgulayan Ergen, 'Bu koruyucu unsurlar antikor diye tabir ettiğimiz moleküller vücudun bağışıklık sistemince imar ediliyor. Bu bağışıklık sistemi hücrelerimiz bir savaş verdiler yani tedavi olma sürecinde virüse ait özellikleri öğrendiler, bunları hafızalarına yazdılar ve bu antikorları sürekli yapıyorlar. Dolayısıyla o antikorları vermeleri kendilerinde bir antikor azalmasına neden olmaz tekrar yapmaya devam edecekler. Burada hayat kurtarma mevzubahis, hastalar iyileşmiş onlar için sorun yok ama tedavi gören hastalarımız var' dedi.
TELEFONLAR SUSMUYOR
Türk Kızılayı Şube Başkanı Egemen Temizsoy, koronavirüs salgın süreci başladığından bu yana yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydederek, 'Ramazan'ın gelmesiyle birlikte yoğunluğumuz aynı şekilde devam ediyor. Vefa Destek Grubu bünyesinde kurulan ekipler de maddi yardımlar ve erzak yardımlarımız devam ediyor. Bir yandan merkezimize gelen nakdi ve ayni yardımları biz kendi imkanlarımızla dağıtmaya devam ediyoruz. Tabi bunları yaparken de Türk Kızılay'ın kamu merkezlerinin kurduğu güzel bir işleyiş maalesef virüs sebebiyle ve üzerine Ramazan aynının gelmesiyle çok etkilendi. Bizler burada daha önce kanla alakalı çok fazla yardım talebi vs. alınmazdı çünkü sistem burada işlerdi ve kan merkezlerimiz gerekli yerlere gerekli ihtiyacı yollardı. Ama inanın biz de şunu çok hissetmeye başladık; kan bağışı düştüğü için o kadar çok telefonla aranmaya başladık ki eskiden bu olmazdı. Covid'ten sonra oldu ve bunu çok net görebiliyoruz' dedi.
KAN VERMEYE DAVET EDİYORUZ
Kan merkezlerinde görev yapan ekiplerin büyük özveriyle çalıştığını vurgulayan Temizsoy, '12.00'den gece 00.00'a kadar çalışmak tahmin edersiniz çok kolay bir şey değil ve ayrıca virüs ortamında çalışıyorlar büyük bir özveriyle. Çünkü burada hem her türlü önlem alınıyor hem de kendileri gerçekten gönüllülük esasına göre çalışıyorlar. Bu sebeple biz vatandaşlarımızdan bu salgın sürecinde de acil ihtiyaç değil kan sürekli ihtiyaç, bu kan vermeyi biraz daha sıklaştırmalarını rica ediyoruz. İnanın arandığımız telefonlar, hastaların ihtiyacı zor gerçekten zor günler geçiriyorlar. O yüzden bağış sıklığımızı bağış yapmadıysak da bağış yapmaya tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Kendilerini gece 00.00'a kadar çalışan kan merkezlerimize bekliyoruz' ifadelerini kullandı.
HER GÜN İKİ BİN KİŞİYE YARDIM
Ekiplerin yaklaşık 70 gündür sahada olduğunu kaydeden Temizsoy, 'Verilerimiz toplanıyor ama yaklaşık 1 hafta sonra bu verilerimizi açıklamayı planlıyoruz. Her gün biz ortalama yaptığımız yardımı size anlatmak için 1300-2000 kişi arasında erişiyoruz. Eskişehir merkezde ve bizim temsilciliğimiz bulunan Seyitgazi, Sivrihisar kırsal ilçelerinde devam ediyor. Geçtiğimiz yıl biz göreve ilk geldiğimizde bir uygulama getirmiştik, iftar çadırı kurmak yerine belirlenen yerlere ihtiyaç sahibi yerlere biz hazır iftarlıklar yolluyorduk, geçtiğimiz yıl bu rakam 135 aile idi bu sene Eskişehir merkezde 250 aile, Sivrihisar temsilciliğimiz sayesinde de Sivrihisar'da 250 aileye her gün sıcak iftarlık gidiyor şu an. Erzak kolilerimiz dağıtılmaya devam ediyor, bizim konserve et yardımlarımız var kurban bağışlarınız için alıyoruz ve onlar konserve şeklinde geliyor. Onların dağıtımı devam ediyor, bayramdan önce önümüzdeki hafta çocuklarımıza bayramlık kıyafetler dağıtmaya başlayacağız' şeklinde konuştu.
BAĞIŞLAR EVDEN GELİP ALINABİLİYOR
Ramazan ayında ciddi bağış olduğunu söyleyen Temizsoy, 'Ramazan ayında verilen fitre, fidye ve zekat bağışlarımız ibadetlerimiz biz bunları Kızılay olarak alıyoruz ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Eskişehir'de geçtiğimiz yıl göreve geldiğimizde yine bir rekor kırmıştık, 1 yıl boyunca toplanan zekat, fitre, fidye miktarı 450 bin TL idi ve biz bunu 'Eskieşhirseninle.com' internet sitesinden 'yapılan yardımlar gör' kısmından kimlere ne yardım yaptığımızı açıklayarak vatandaşlara gösterdik ve çok olumlu yanıt aldık. Vatandaşlarımızdan bu yıl da daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşma için fitre, fidye, zekat bağışlarını şubemize talep ediyoruz, şubemiz İBAN numaralarına bu yardımları gönderebilirler ya da şubemizi arayarak bizi evlerine davet edebilirler biz de bağışları bu şekilde alabiliyoruz' dedi.
Editör: TE Bilisim