Odunpazarı Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı Kazım Kurt başkanlığında toplandı. Mecliste gündeme gelen 10 madde oy birliği ile ilgili komisyonlara gönderildi.
ETKİSİZ ELEMAN TARTIŞMASI
Daha sonra gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Ali Haydar Çelik, Yunus Emre Etnografya Müzesi'nin atıl bir şekilde durduğunu söyledi ve AK Partili siyasilerin konuyla ilgili etkisiz eleman olduğunu ifade ederek 'teflon tava' ifadesini kullandı. Çelik'in sözlerine tepki gösteren AK Parti Meclis Üyesi Fatih Mehmet Özlü de ayağa kalkarak, Çelik'e tepki gösterdi ve hakaret etmemesini istedi. Meclis toplantısı kısa bir gerginlikten sonra Başkan Kurt'un müdahale etmesiyle sakinleşti.
HOBİ BAHÇELERİ NE OLACAK?
Sarısungur Mahallesindeki hobi bahçeleriyle ilgili alınan yıkım kararını soran AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan, 'Hobi bahçeleri ile ilgili sorun yaşanmış. Odunpazarı Belediyesi'i yıkım kararı almış. Bu konuyla ilgili meclisi bilgilendirirseniz güzel olur' diye konuştu.
TARIM DIŞI KULLANILAMAZ
Özcan'a yanıt veren Kazım Kurt, 'Sarısungur'daki hobi bahçesi ile ilgili şu bilgileri vermem yararlı olacaktır. Sarısungur'da bir kooperatif 30 dönüm civarında bir alanı satın almış. O kooperatif hobi bahçesi yapıyorum diye konutlar yapmaya başlamış. 100'er metrekarelik evler yapıp, etrafında kalan yerleri bahçe olarak kullanmışlar. Tarımsal amaçlı değil konut üretmek amacıyla yapılmış. Şikayetlerdrn sonra belediye tespitleri yapmış. Yasa tarım arazilerinin tarım dışı kullanılmamasını temel hedef olarak koymuş. Biz taspitten sonra o bölgede imar kirliliği nedeniyle şikayetçi olduk. İmar kirliliğine neden olma suçu işledikleri tespit edilmiş ve taktiren 1 yıl hapis cezası verilmiş ama 6 bin lira para cezasına çevrilmiş. Daha sonra bu kişiler idare mahkemesine dava açmış. İdare mahkemesi ruhsatsız inşaatın bir an önce ruhsata bağlanması, bağlanmadığı durumda yıkılması kararını verdi. Biz 2019'da bunları uyarmışız yoksa yasal işlem başlayacak demişiz. Ayın 9'unda sanki ilk defa duyuyorlarmış gibi ortalığı ayağa kaldırdılar. İlk defa, aniden karar alınmış ve biz de orayı yıkıyoruz gibi bir algı oluşturmaya çalıştılar. Şimdilik yürütmeyi durdurarak 30 gün içinde savunmaları alalım, 30 gün sonunda gereğini yaparsınız dedi mahkeme. Biz mahkeme kararına uyarız. Muhataplar ciddi anlamda para ödeyerek gayri menkul alıyor. Tapu yok, ruhsat yok. Bununla ilgili sorgulama ihtiyacı duymuyorlar. Bekleyin hükmet af çıkaracak diyorlar. Böyle bir beklenti içinde hareket ediyorlar' ifadelerini kullandı.
PLANSIZ YAPILAŞMAYA NEDEN OLUR
Başkan Kurt konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Plansız yapılaşma. Eğer buna göz yumarsak bu işin önüne geçemeyiz. Tarım arazilerine hobi bahçesi yapmak yasaktır. Kanun uymak için yapılır. Biz kanuna uyuyoruz. Bu hemşehrilerimiz ya dolandırılmıştır, kooperatife dava açmalılar ya da uyanıklık yapıp orayı ucuza kapatmaya çalışıyorlar. Yasaya herkesin uyması gerekiyor. Kimse popülizm yaparak yıkan haindir havası yapmaya kalkarsa bu doğru bir şey değildir. Bu kanunu uygulamak zorundayız. 2019'dan bu yana devam eden bir süreç. Kimse ilk defa duyuyormuş gibi yapmasın. Bizim yapacağımız şey kanunu uygulamaktır. Plansız bir yapılaşmaya şehrin imarını çok ciddi şekilde bozacak. Kanun hobi bahçesi yapmayı yasaklamıştır. Kimse bu şekilde satın almasın.' MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim