Odunpazarı Belediyesi tarafından Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Pişirim Teknikleri Çalıştayı'nda sanatçılar tarafından yapılan eserler, Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi'nde sergilenmeye başladı. Gerçekleştirilen sergi açılışına Odunpazarı Belediyesi Başkan Vekili Sibel Erenoğlu, Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Pişirim Teknikleri Çalıştayı ve Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi'nin Sanat Danışmanı Ayşegül Türedi Özen, çalıştayda yer alan bilim insanları ve sanatçıların yanı sıra çok sayıda Eskişehirli sanatsever katıldı.

ODUNPAZARI'NDA TOPRAĞIN TOZUNU DUMANINA KATTIK

Çalıştayın açılış konuşmasını Ayşegül Türedi Özen yaptı. 3 Ağustos'ta başlayan çalıştayı, açılışını yaptıkları sergi ile taçlandırdıklarını söyleyen Özen, Başkan Kurt'a seramik sanatına verdiği destek için teşekkür etti. Özen konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 'Dört gün boyunca Odunpazarı'nda toprağın tozunu dumanına kattık. Sıcacık ısındık; sıcak demedik, yağmur demedik, toprakla şekillenen ateşle dans ederek seramik esere dönüşen bir sanatın, seramik sanatının sevdalıları olarak çok çalıştık. Çalıştıkça dinlendik, ortaya çıkan güzelliklerle şenlendik. Elbette ki tüm bu güzellikler el ele, gönül gönüle birbirimize inanarak, güvenerek ve de çok çalışarak ortaya çıktı. Odunpazarı Belediyesi'nin birlikte güzel sloganını kendimize düstur edindik. Bu çalıştayı başta Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt'un önderliğinde çok büyük bir ekiple ile gecesinde gündüzünde gerçekleştirdik. Bu ekibin sanat danışmanı olmaktan, bu ekiple birlikte çalışmaktan çok onurlu, çok gururlu olduğumu belirtmek istiyorum.'

BURADA OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUM

Açılış töreninde yurt içinden katılan sanatçılar adına konuşmayı, Seyhan Yılmaz yaptı. Odunpazarı'nda olmaktan çok mutlu olduğunu belirten Yılmaz, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Prof. Ayşegül Türedi Özen'e kendisini 6. Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Pişirim Teknikleri Çalıştayı'na davet ettikleri için teşekkür etti. Seramik sanatının tarihinin çok eskilere dayadığını anlatan Yılmaz, 'Bizler tarihin ve kültürün izlerini seramik ürünler üzerinden okuyabiliyoruz. Bir maden olarak demirin zamanla çürüdüğü ve yok oldu doğada, seramik eserlerin günümüze kadar kalması ve sanatı bu seramik eserler üzerinden okuyabilmemiz; bu malzemenin ne kadar güçlü bir malzeme olduğunu göstermektedir. Kültürün bir taşıyıcısı olarak seramik malzemelerin tıpkı geçmişte olduğu gibi günümüzde de halen kullanıldığını ve kullanacağını görmekteyiz' dedi. Çalıştayda uygulanan pişirim teknikleri ile ilgili bilgi veren Yılmaz, çalıştayın halka açık bir platformda gerçekleştiğine dikkat çekti. Halkın seramik malzeme ile tanıştığının altını çizen Yılmaz, Odunpazarı Belediyesi'nin seramik sanatının tanıtılması ve kültürün taşınması anlamında büyük bir rol üstlendiğini vurguladı. Yılmaz, bu nedenle Başkan Kurt'a teşekkür etti.

MUAZZAM BİR İŞ YAPIYOR VE SERAMİK SANATINI YÜCELTİYORSUNUZ

Yurt dışından çalıştaya katılan sanatçıları temsilen Madhur Sen bir konuşma yaptı. 6. Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Pişirim Teknikleri Çalıştayı'nda yer almaktan duyduğu mutluluğu anlatan Sen, 'Bu muazzam seramik pişirimleri teknikleri çalıştayını düzenledikleri için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'a teşekkür ederim. Odupazarı'na ilk kez geldim ve burada olmaktan çok mutluyum. Tekniğe, çalıştaya, yemeklere, sıcakkanlılığa; sanatçıların ve gönüllülerin enerjisine hayran kaldım. Müze çok güzel, muazzam bir iş yapıyor ve seramik sanatını yüceltiyorsunuz. Bunun bir parçası olmaktan onur duyuyorum, Odunpazarı'na, ekibe, gönüllülere, sanatçılara beni davet ettikleri için teşekkür ederim. Buraya gelmiş olmaktan dolayı çok mutluyum. İranlı sanatçı Azadi'ye de ayrıca çok teşekkür ediyorum.İyi bir çalışma, güzel insanlar, mükemmel yemekler, güzel mekan. Bir sonrakinde Türkçe öğrenip geleceğim' dedi.

SANATA VE SANATÇIYA DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Açılış töreninin son konuşmasını Odunpazarı Belediyesi Başkan Vekili Sibel Erenoğlu yaptı. Başkan Kurt'a seramik sanatına verdiği destek için teşekkür eden Erenoğlu, Odunpazarı Belediyesi olarak sanata ve sanatçıya destek olmaya; çalıştaylar, festivaller düzenlemeye devam edeceklerini söyledi. Erenoğlu, çalıştayda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından törene katılanlar, Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi'nde yer alan eserleri gezdi. 5 gün boyunca çalıştaya katılan sanatçılar tarafından yapılan eserler, katılımcılardan tam not aldı.
Editör: TE Bilisim