Sendika binasında açıklamalarda bulunan Karaman, gibi 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin 1 Ağustos'ta başladığını hatırlattı.
EKSİKLERLE DOLU
'16 Ağustos'ta yani itibariyle de Kamu İşveren Heyeti, masaya ilk teklifini sundu' diyen Karaman, 'Kamu İşvereni, görüşmelerin 16 gününde, bizim tekliflerimizin kendisine iletilmesinden tam 22 gün sonra masaya teklif sundu. Kamu İşverenin toplu sözleşme masasına sunduğu ve kamuoyuna duyurduğu teklif; gecikmeyi unutturacak kadar vahim bir içeriğe ve eksikliklere sahip. Hükümetin masaya sunduğu ilk teklif; 'güçlü Türkiye imkansız', 'büyük Türkiye anlamsız' ve 'Yeni Türkiye gereksiz' fikri sabitinde debelenenler dışında hiç kimsenin aklına yatmaz, gönlünü rahatlatmaz' diye konuştu.
HEDEFLERE UYUMLU DEĞİL
Hükümetin teklifini anımsatan Karaman, 'Hükümet 2020 için yüzde 3,5+3 ve 2021 için yüzde 3+2,5 teklifinde bulundu. Bu oranlar; hükümetin açıkladığı ekonomik hedeflerle uyumlu değil. Hükümetin teklifi, faiz oranlarındaki düşmeyi, kurdaki aşağı yönlü hareketi, elektrik, doğalgaz ve diğer bazı temel ürünlerin fiyatlarındaki yukarıya yükselişi doğrulamıyor ve aksine yok sayıyor. Siyasi irade, toplu pazarlık masasına, kamu görevlilerini refaha kavuşturma değil cefayla buluşturma teklifi sunduğunu görmeli, teklifin eksiklerini ve hatalarını da bir an önce gidermelidir. Toplu pazarlık masasının anlamı; evdeki bulguru kaybetme kaygısı olmaksızın Dimyata pirince gitmektir. Kamu İşvereni, hem dimyata pirince gitmemize engel olmak hem de evdeki bulgurun değerini azaltmak gayretindedir. Buna seyirci olmamız da kayıtsız kalmamız da beklenmesin' ifadelerini kullandı. HM
Editör: TE Bilisim