Valilik başkanlığında, Sanayi Odası, Türkiye Lokomotif Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ), İŞKUR İl Müdürlüğü ile Raylı Sistemler Kümelenmesi Derneği'nin katılımıyla hazırlanan, 'Raylı sitemler sektöründe kalifiye insan kaynağı ihtiyacı karşılanması' projesinin tanıtımı yapılarak, paydaşlar arasında protokol imzalandı. Değişik meslek liselerinden değerlendirme sonucunda 76 öğrenci ile raylı sistemler sektöründen talepte bulunan 17 işletmenin katıldığı ilk uygulama, ilerleyen zamanlarda da sanayiye kalifiye eleman yetiştirmeye devam edilecek.

ÖRNEK OLACAK

Vali Güngör Azim Tuna, TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen işbirliği protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'ye örnek olacak bu projenin başarılı olması temennisinde bulunarak, geçmiş yıllarda ülkeye önemli katkılar sağlayan meslek liselerinin ve teknik okulların bundan sonra da yeniden eski güzel günlerine döneceğini söyledi. Gençlere ve eğitimcilere önemli görevlerin düştüğünü ifade eden Tuna, şunları söyledi: ' Eskişehir'de iş var, imkan var, araç gereç var. Kısacası her şey var. Bu konuda iyi bir işbirliği yağacağız. İyi koordine olacağız. Eskişehir'den katma değeri yüksek ürünler yetiştireceğiz. Buralarda kendimizi geliştirip, uzmanlaşacağız.'

GENÇLER ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMELİ

Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ise projenin en net şekilde ifadesinin, 'kazan kazan' projesi olduğunu, sadece sanayicinin kazanmasının değil önemli olanın gençlerin kazanması olduğunu vurguladı. İnsanları eğiterek, üretken hale getirmek zorunda olduklarını vurgulayan Özaydemir, 'İş yerlerimizde çalışacak adam bulamıyoruz. Çok ciddi işsizlik var. Eğitim kalitemizi düzeltmemiz gerekiyor. Bu gemiye binen kazanacaktır. Türkiye için örnek olmak durumundayız. Aynı projeyi TEİ'de yapacaktır. Onun için biz kaynak bulmak zorundayız. İşte var, kaynakta var. Mühim olan elbirliği ve gönül birliği ve bu işte samimiyettir. Öğrenmeyi, öğrenmeniz lazım gençler. Vakit doldurmakla ömrünüzü geçirmeyiniz. Kol saatinize bakarak çalışmayınız' dedi.

EN DEĞERLİ YATIRIM İNSAN YAPILAN YATIRIMDIR

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ise, insana yapılan yatırımın en değerli yatırım olduğunu söyledi. Avcı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 'Artık bizim istihdamlaşmamız gerekiyor. Konusunda uzman arkadaşlar yetiştirmemiz gerekiyor. Sertifika edilmiş bir ekiple çalışmamız gerekiyor. Doğru karar verebilen, hızlı öğrenebilen ve inovasyon çalışmalarında bize katkı yapacak yeni bir işgücü oluşturmamız gerekiyor. Bu amaçla her bir branşla ilgili uygulama yapacağız. Bunun sayesinde siz dünyanın her yerinde çalışabilir konuma geleceksiniz. Yan sanayiden gelen ürünün doğrudan banda girmesini sağlayacağız' diye konuştu.

BEŞ YILDA 500 GENÇ YETİŞTİRİLECEK

Avcı, beş yıl sonra Yüksek Hızlı Tren üretmeyi hedeflediklerini söyleyerek, '5 yılda 500 gencimizi yetiştirip sanayiye hizmete sunmak istiyoruz. Hep birlikte bunu başaracağız. Bu başarının sonundaki kazancımız ülkemizin hak ettiği ekonomik katma değeri artırmış olacağız. Ülkemizi demiryolu sektöründe zirveye taşıyacağız' dedi. Özeleştiride de bulunan Avcı, 'Bizden çok yıllar sonra bu işe başlayan ülkelerden şuanda teknoloji almamız bizim ağrımıza gidiyor. Bunu çözmemiz ve teknoloji üretir hale gelmemiz lazım. Bunu hep beraber çözeceğiz. İnanın bunu başaracağız' ifadelerini kullandı.(HM)

Editör: TE Bilisim