Covid-19 salgını sebebiyle Mart ayında okullarda yüz yüze eğitime ara verildi. İlkokuldan üniversiteye kadar okulların kapatılması, kırtasiye sektörünü de olumsuz etkiledi. 45 yıldır Eskişehir'de kırtasiye dükkanı işleten Necmi Soy, işlerinin fazlasıyla durağanlaştığını, bir an önce okulların açılmasını beklediklerini anlattı.

İŞ VERİMİ ÇOK DÜŞTÜ

'İş veriminde büyük kayıp var' diyen Soy, 'İşlerimiz çok fazla durağanlaştı. Durdu işler. Hafta sonlarındaki sokağa çıkma yasakları iş veriminin düşmesine sebep oldu. İlkokuldan üniversiteye kadar okulların kapanması sektörümüzdeki ciroları fazlasıyla düşürdü. Yüzde 90'lar civarında düşürdü diyebilirim. Biz organizede de çalışıyoruz. Organizede de iş yerlerinin kapatılması, işçilerin ücretsiz izne çıkarılması derken orada da talepler düştü' diye konuştu.

DÜKKÂNA GELEN YOK

Yeni mal almadıklarını, ellerindeki satabilseler mutlu olacaklarını ifade eden Soy, 'Mart ayından bugüne devletin verdiği destek kredisiyle geçirdik günü. Borçları ödemeye çalıştık. Ama günlük cirolarda iş yok. Okullar 21 Eylül'de açılacak dediler ama henüz hiçbir şey yok. Dükkana gelip de alışveriş yapan yok. Bir talep yok. Biz de yeni mal almıyoruz. Eldeki malları satabilirsek ne mutlu bize. Aldığımız kredileri de önümüzdeki ay ödemeye başlayacağız. Ama nasıl ödenecek soru işareti. Umut yüce Allah'tan. Bekliyoruz. Fiyatlarda çok ciddi bir artış yok. Çok düşük seviyede yüzde 5 gibi bir zam var. Dün 30 liraya aldığın peynir bugün 50-60 lira oldu. Fiyatlarda çok büyük değişiklik yok. Okulların açılmasını herkes gibi bekliyoruz. Müşterileri de bekliyoruz' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA

Editör: TE Bilisim