CHP Milletvekili Gaye Usluer, dün ESGROUP'u ziyaret etti. Ziyarette seçimin sonucunun iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Usluer, 'Halk gerilimden usandığını, ülkedeki artık gerilmiş, kutuplaşmış siyasetten hoşlanmadığını belirtir bir seçim yaptı. Hiçbir partiyi tek başına iktidar yapmadı. Milletin iradesi bu yönde. Bunu bu açıdan iyi değerlendirmek gerekiyor. Halk koalisyon istiyor. Yani kutuplaştırmanın formülü bu diyor. Milletin tercihi bu' diye konuştu.

ÜLKENİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI GEREKİYOR

Seçim öncesi siyasetin koalisyonun iyi olmayacağı yönündeki söylemlerini anımsatan Usluer, 'Bir yandan seçim öncesi siyasetin söylemleri var. Koalisyonun iyi olmayacağı, koalisyonun uzun vadeli olmayacağı yönünde. Ama 21. Yüzyılda dünya siyaseti daha farklı bir çizgide. Gelişmiş Avrupa ülkelerine baktığımızda koalisyon görüyoruz. Çünkü koalisyon ortak uzlaşı ve ortak kültürün oluşturulması ülkenin kutuplardan ayrılması demek. Dolayısıyla bugün koalisyonlar demokrasinin gereği olarak görülüyor. 20 yıl önceki koalisyonları örnek göstererek koalisyon kötüdür demek yanlış olur. Biz CHP olarak koalisyonu bu bağlamda değerlendiriyoruz ve hiçbir partiyle kırmızıçizgimiz yok. Yani biz şu partiyle asla koalisyon ortaklığı yapmayız dememek üzere yola çıktık. Ancak ülkenin gerçeklerinin farkında olarak ülkenin tüm kurumlarındaki hırpalanma onarım ihtiyacının farkında olarak yola çıktık. Ülkenin yeniden yapılandırılması gerekiyor. Yeniden yapılandırma derken demokrasinin yeniden inşasından bahsediyorum. Zaten sandık sonucunda millet de 'Ben sandığa geldim yüksek oranda katıldım ama hiç birinize tek başına iktidar vermedim çünkü ben artık kutuplaşmadan bıktım' diyor' ifadelerini kullandı.

NEDEN SAYIN DAVUTOĞLU'NA SESLENMEDİ?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından sunulan 14 ilkeye değinen Usluer şöyle konuştu: 'Biz CHP olarak Kılıçdaroğlu tarafından sunulan ilke ile yola çıktık. Bu maddelerin hiçbirisi CHP'yi avantajlı hale getirmek için hazırlanmış değil. Bunlar ülkenin hırpalanmış kurumlarını onarmak üzere hırpalanmış siyaseti tekrar düzgünleştirmek üzere hazırlanmış maddeler. Biz bunları kabul eden herkesle biz koalisyon yapabiliriz. Hatta daha ileri gittik Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli'ye seslenerek buyurun siz başbakan olun, birlikte yapalım. Peki, neden Bahçeli'ye seslendi, neden Davutoğlu'na seslenmedi? Çünkü Davutoğlu, bu 14 ilkeden çok mutlu olmadı. Bu 14 maddede HDP'nin de MHP'nin de sesi yok. Çünkü bunlar ortak istekler. Belki de bütün milletvekillerinin ortak istekleri ama bazı siyasi erklerin işine gelmeyen maddeler. Ama bazılarına çok önemli gelmeyen ilkeler. Bizim AKP ile de MHP ile de HDP ile de birlikte yola çıkmaktan hiçbir sakınca görmediğimiz defalarca tekrarlandı.

Ben açıkçası bir uzlaşı olacağını düşünüyorum. CHP ile olur veya CHP dışında olur ama mecliste kısa temaslarda gördüğüm bir uzlaşının çıkacağı. Çünkü erken seçim kararı veya 90 gün sonra yeniden seçimin tekrarı ülke siyasetine hiçbir yenilik getirmeyecektir. Belki de halk inat edecektir. Diyecektir ki ne değişti de ben kararımı değiştiriyorum. Siz uzlaşın. Bunun da bütün partiler farkında. Ben koalisyon olacağına inanıyorum çünkü herkesin genel bakışı bu şekilde inşallah ülkemiz için hayırlısı olur milletin iradesi de hükümetin kurulmasıyla doğru yönde yerini bulmuş olur.'(HM)

Editör: TE Bilisim