Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı İsmail Candemir, ES TV'de yayınlanan Açıkça programının konuğu oldu.Gazeteciler ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş ve muhabirimiz Meltem Karakaş'ın sorularını yanıtlayan Candemir, Eskişehir'de yaşanan son gelişmeleri ve Türkiye gündemini değerlendirdi.
Hasan Polatkan Havalimanındaki gelişmeleri değerlendiren MHP İl Başkanı İsmail Candemir, 'Bu sıkıntı başladıktan sonra belirli başkan yardımcımız Dr.İzzet Ulvi Yönter ile irtibata geçerek, kendisi de aslen Emirdağlıdır, Emirdağ Platformunun sosyal medya paylaşımlarınızı parti hesabımızdan kendi hesabınızdan paylaşıp, sonrasında da basın açıklaması yaptık.Bu süreç içerisinde Sayın Genel Başkan Yardımcımız, Ulaştırma Bakanlığı ile temasları kurup, bunun Eskişehir için gerekli olduğunu gurbetçi vatandaşlarımızın Eskişehir'de yaşadıklarını iletti. Belki onların göremedikleri şey şuydu: Emirdağlı hemşerilerimizin Eskişehir'de yatırımları var, evleri var. Hasan Polatkan Havaalanın da inip, Eskişehir'de ikamet edip, değişik zamanlarda Emirdağ'a gidip geliyorlar.Bunlar gündeme getirildi. Sonrasında da tam olayın olduğu dönemde Milletvekilimiz Metin Nurullah Sazak, Almanya'da bir meclis programı vardı.O da döndükten sonra AK Parti ile de gerekli istişareleri yaptık.Sayın vekilimizle birlikte Ulaştırma Bakanlığı ile bir görüşme yapıldı. Sonrasında malum açıklama yapıldı ama sıkıntının tam giderilmediği göründüğü andan itibaren de sağ olsun Nabi hoca, Sayın Cumhurbaşkanına durumu ileterek bu olay inşallah çözümlenmiş olarak görünüyor' diye konuştu.
HERKES BİRLİKTE HAREKET ETTİ
'Eskişehirlilerin ikna olup olmadığını zaman içerisinde göreceğiz' diyen Candemir, 'Bu Hasan Polatkan Havaalanı konusunda Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizim için sevindirici olan tarafı herkes birlikte hareket etti.Yani tüm siyasi partiler, STK'lar elinden geldiği kadar basın,medya herkes taraf oldu. Belki uzun zaman sonra ilk defa bir konuda herkes hem fikir oldu.Ama bizim bundan sonraki süreçte de yapmamız gereken şeyler var; Hasan Polatkan havaalanı teknik alt yapısı yetersiz. Bunun yatırımının bir an önce gerçekleştirilmesi gerekiyor; çünkü bizim havaalanımız belki de Türkiye'deki tek özel havaalanı üniversite bünyesinde buradaki teknik cihazların yenilenmesi, yatırım yapılması gerekiyor.Bu konuda şuanda sorumlu olan ESTÜ ama gerekiyorsa ESTÜ'ye de destek verilerek bunların yenilenmesi normal standartlara getirilmesi için bizimde şehir olarak katkıda bulunmamız gerekiyor. Bunları bir an önce gerçekleştirirsek inşallah ilerleyen süreçlerde de gerekli yatırımlar yapıp, işte uzun yıllar tartışılan pistin uzaması olayında çözersek çok daha iyi olacak. Hasan Polatkan Havaalanı Eskişehir ve Eskişehir ekonomisi için çok önemli bu hepimizin ortak derdi olmalı' şeklinde konuştu.
BUTİK ŞEHİR OLUYORUZ
Hasan Polatkan Havalimanına yapılacak yatırımlarla büyümesinin bir an önce planlanması gerektiğini söyleyen MHP İl Başkanı İsmail Candemir, 'Büyük uçaklarda rahatlıkla inebilsin çünkü Eskişehir olarak gün geçtikçe kan kaybediyoruz.Biliyorsunuz bu sene TÜİK'in yaptığı sayımlara göre Eskişehir'de bir milletvekilimizi kaybettik; 6'ya düştük.Yani biz bunu sürekli dile getiriyoruz butik şehir oluyoruz diye, bu şehrin tercih o ise olabilir ayrı konu ama gün geçtikçe Eskişehir olarak içimize kapanıyoruz' diye konuştu.
TÜRKİYE'DE İLK OLABİLİRDİK
'Eskişehir olarak çok fazla değerlerimizi kaybettik' diyen Candemir, 'Mevcut değerlerimizi elimde tutup onları daha da geliştirmemiz gerekiyor, hep söylüyoruz. Eskişehir demiryolcu geleneği olan bir şehir. TÜRASAŞ olarak tek bir şirket altında birleştirildi; TÜLOMSAŞ kapatıldı.Burada hızlı tren üretimiyle alakalı olarak gerekli yatırımların yapılması düşünülüyor, bununla alakalı olarak da en son Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu geldiğinde kendisiyle de görüşmüştük.Onların da düşünceleri var. Buranın canlandırılması gerektiği konusunda da Sayın Bakan ile de o zaman istişare etmiştik onunda Eskişehir konusunda oldukça iyi fikirleri var zaman içerisinde bekleyip göreceğiz.Bunları kaybetmemek gerekiyor işte Eskişehir'de havacılık altyapısı var; bunlar zaten bizim değerlerimiz. Yılmaz hoca 199 yerel seçimini kazandıktan sonra tramvay hatlarımız yapıldı.Burada da o zaman bir tartışma oldu.Bunu standart ray aralıklarında yapılıp,TÜLOMSAŞ'ta yapılması düşünülemez mi diye, o zaman Yılmaz hoca altyapısının yetersiz olduğunu yapamayacağını söylemişti. Hiç olmazsa standart ray aralıklarında olursa ilerleyen zamanlarda bakımının TÜLOMSAŞ'ta yapılabileceğini, eğer biz 1999'da o adımı atmış olsaydık bu gün TÜLOMSAŞ belki bence TÜRASAŞ olmazdı.Türkiye'de il raylı sistemleri üreten şehir bence olabilirdik. Günümüz ulaşımında tramvay ve metro hatları önem kazanmaya başladı. Bizden sonra Bursa'da ve Kayseri'de yapıldı.Bursa'daki tramvay hatları özel bir şirket tarafından üretiliyor, şuanda da o şirket yurtdışına ihracat yapıyor. Hepsinden önce belki o adım atılmış olsaydı biz Eskişehir'de bunu gerçekleştirebilirdik. TÜLOMSAŞ bu gün daha farklı yerlerde olabilirdi.Ama hiç bir şey için geç değildir'ifadelerini kullandı.
ESKİŞEHİR GERİDE KALDI
Eskişehir lobisinin Ankara'da zayıf olduğunu hatırlatan MHP İl Başkanı İsmail Candemir, 'Bizim Eskişehir olarak Ankara'da, Eskişehir'i temsil edebilecek 10 tane milletvekilimiz var, 7 tane Eskişehir milletvekilimiz, 1 tane Ankara Milletvekili Sayın Destici, bir İzmir CHP milletvekili Sayın Atilla Sertel ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın İzzet Ulvi Yönter.Bu milletvekillerimiz sayın başkanlarımız Eskişehir ile bağlantısı olan kendilerini Eskişehirli hisseden ve Eskişehirli olan insanlar.Aslında Ankara'da bunlara ağabeylik yapıp bir araya getirip, Eskişehir konusunda hep birlikte hareket etmesini gerektiğini defalarca dile getirdik. Ama ne yazık ki, bunu bir türlü beceremiyoruz. İşte Zafer Havaalanı gündeme gelip,Hasan Polatkan Havaalanı'nın kapatılması meselesi komşu illerimizdeki lobilerin güçlü olmasından kaynaklandı. Bu da bizim eksiğimiz. Bundan sonraki süreçte herkes şapkasını önüne koymalı konu Eskişehir olduğunda hep birlikte hareket edebilmeliyiz. Çevremizdeki iller son 20 yılda Eskişehir'in çok önüne geçmeye başladılar' dedi.
CUMHUR İTTİFAKI OLARAK BİR ARAYA GELİYORUZ
Pandemi öncesinde Eskişehir il başkanlarının toplantısı hatırlatılan MHP İl Başkanı İsmail Candemir, 'O toplantıda bizim kongremiz vardı.Ben katılamamıştım. Biliyorsunuz o toplantı sonrası da il başkanlarımız covid olmuştu. Sonrasında da gündeme gelmedi. Tabi biz Cumhur İttifakı il başkanları değişik vesile ile bir araya geliyoruz.Ayda bir kere çok sıkıntı duyduğumuzda, aralıklarla zaten çok kolay birbirimiz ile iletişim kurabiliyoruz.Ama en az ayda bir kere bir araya gelip, bir değerlendirme yapıyoruz' diye konuştu.
ÇEVRE YOLU YAPILMALI
MHP İl Başkanı İsmail Candemir, 'Pandeminin, kapanmanın getirdiği bir ekonomik sıkıntı var bunu hepimiz yaşıyoruz. Hükümet elinde gelini yapıyor ama vatandaşı da dinlemek gerekiyor.Bizim adım adım 2023 il il Türkiye programının özelliği buydu.Biz dedik vatandaşı dinleyelim. Biz anlatmayalım vatandaş bize derdini anlatsın STK'ları, odaları ziyaret ettik.Orada da tüm sıkıntıları gördük aldık. Genel olarak dünyada yaşanan bir ekonomik sıkıntı var ama bu konuda da gerçekten samimi olarak itiraf etmek lazım hükümette gerekli adımları atmaya uğraşıyor. İnşallah en kısa sürede bu konularda vatandaşlarımız biraz daha rahatlar diye bakıyoruz. Ümitvarız bu konuda ümitsizde değiliz. Eskişehir'in diğer problemleri de bizim yerelde yaşadığımız problemler var.Özellikle şehir içi ulaşım Eskişehir için çok büyük bir dert. İşte TOKİ meselesi hele şükür Karapınar 2. Etap TOKİ ve Odunpazarı Belediyesi'nin anlaşmasıyla çözüldü.Çünkü kangren haline gelmişti.Bundan sonraki süreci takip edeceğiz orada hem TOKİ hem Odunpazarı Belediyesi sorumluluklarını yeri getirirse, oradaki vatandaşlarımız bir nefes alacak. Devamlı gündeme geliyor, çevre yolu yapılmalı mı?Yapılmalı.Bizde yapılmasındemiyoruz çevreyolu şehir içinde kaldı.Şehir dışına alınmalı ama bunun yanı sırada belediyenin yapması gereken şeyler var, çevreyoluna paralel hem Tepebaşı tarafında hem Odunpazarı tarafında organizeye ulaşımı sağlayacak iki tane bulvar açılması yan yolları yapılması gerekiyor.Bizim şuandaki çevreyolu, çevreyolu değil, ulaşım yolu haline geldi.Organize sanayini sabah işbaşı ve akşam saati sıkışıklıktan dolayı iş adamlarımız, işçi kardeşlerimiz hepimiz mustarip oluyoruz. Bizim hem Tepebaşı tarafında hem Odunpazarı tarafında gerekli ana arterleri açmamız gerekiyor. 23 senedir bir tane yol, bulvar açmaktık. Otopark problemi var, imar problemlerimiz var' diye konuştu.
URAYSİM İHTİYAÇ
URAYSİM'in Eskişehir için bir ihtiyaç olduğunu ifade eden MHP İl Başkanı İsmail Candemir, 'Yeri konusundaki tartışmalar bunlar projenin başında yapılması gereken tartışmalar projenin sonuna gelindiği dönemde bunlar gereksiz işler çünkü Alpu Belediye Meclisinden, Büyükşehir Belediye Meclisinden geçmiş konulardı.Bunları tartışmanın bir anlamı yok keşke o gün tartışsaydık bunları proje değişebilir.Ana fikir olarak o projenin orada yapılacağı zaten belliydi. Aynı şey şimdi Hasanbey lojistik bölgesinde tartışma yaşanıyor.İşte oraya bir Vagon Fabrikasının yatırım yapma durumu var ya burası birinci sınıf tarım arazisi hepimiz biliyoruz ama sonuçta bunları hepsi tartışıldı. Büyükşehir meclisinden oy birliği ile geçti. Tamam Alpu'da URAYSİM'i yapmayalım. Yapmayalım da Alpu'da nüfusu nasıl tutacağız.Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesine sahibiz tek çatı altında. Şimdi URAYSİM'in yapıldığı yer tarım arazisi karşı tarafındaki yer İhtisas organize sanayi bölgesi için istenen yer tarım arazisi değil; çünkü 10 defa gittim ben oraya hayvan bile otlamıyor orada.Taşlık bir yer ama bunu baştan tartışmamız gerekiyor'şeklinde konuştu.
AÇILACAĞINI SANMIYORUM
Sevinç Mahallesine yapılmak istenen kömür ocağı hakkında MHP'li Candemir, 'Benim bildiğim kadarıyla orada 4 tane maden ruhsatı var o alanda, o konuyla ilgili yaklaşık 2 senedir ilgileniyoruz. Ama bu güne kadar belirli sondaj çalışması yapılmış,onun ötesine gidilmemiş, bununla alakalı hatta Enerji Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar bey ile bizzat görüşmüştüm.Bakanlıkta bu ruhsatlar ile alakalı ne düşünüldüğünü rantabl olup,olmadığı konusundaşu aşamada çok fazla ihtimal vermiyorum. Kömür ocağını açılabileceğini kalitesi ve maliyeti kurtaracağını pek zannetmiyorum' dedi.
TERMİK SANTRALDE TAVRIMIZ NET
MHP İl Başkanı İsmail Candemir, 'Termik santral biliyorsunuz bu Alpu'da gündeme geldi.Gündeme geldiği zamanda biz Milliyetçi Hareket Partisi il yönetimi olarak Alpu'da çalıştay düzenlemiştik.Bizim termik santral konusundaki tavrımız nettir. Alpu'da kullanılacak teknolojinin çok iyi bir teknoloji olduğunu bakanlık da belirtiliyor.Şu da bir gerçek Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var, bugün cari açığın en büyük nedeni ofiyatlarımızın dalgalanması, enflasyonun da en büyük nedeni enerji ihtiyacımız sanayimiz büyüyor, bunları karşılayabilmemiz için de elektrik üretmemiz gerekiyor.Ne yazık ki petrol Türkiye'de yeteri kadar çıkmıyor,inşallah Karadeniz doğalgazını 2023'te kullanıp bir nebze rahatlama sağlayacağız.Rüzgar gülleri kuşların göç yolunda kuşlara zarar veriyor deniliyor, hidroelektrik santralleri doğanın dengesini bozuyor,termik santraller hava kirliliğine yol açıyor, doğalgaz çevrim santralleriyle de maliyet çok fazla yükseliyor.Bir ortak nokta bulup, bunu çözmemiz enerji politikasını ulusal politika haline getirerek bunu çözmemiz gerekiyor' şeklinde konuştu.
GERİ DÖNMELERİ SAĞLANMALI
Milliyetçi Hareket Partisi mülteci konusu da Türkiye'de en ciddi çalışma yapan tek partidir diye Candemir, 'Kontrolsüz göç istiladır.Bunun kontrol altına alınması gerekiyor, bizim sığınmacı ile mülteciyi ayırmamız gerekiyor, Milliyetçi Hareket Partisi olarak başından beri tavrımızı ve duruşumuz bu. Özellikle Suriye ve Irak'tan gelen göçlerde güvenlikli bölgelerin biran önce oluşturulup, bu kardeşlerimizin yeniden vatanlarına en kısa sürede dönmesi sağlanmalı' diye konuştu. Vatandaşlık verilmesi konusuna değinen Candemir, 'Tüm dünyada olduğu gibi bizde de vatandaşlık verilme şartları bellidir.Türkiye'de şu ana kadar Suriyeli sığınmacılardan Mart ayın sonu itibariyle yanlış hatırlamıyorsam 193 bin kişiye vatandaşlık verilmiş, bunlarında 80 bin civarında 18 yaş altı çocuklardan oluşuyor buradaki şartlar bellidir.400 bin dolarlık yatırım yapmanız gerekiyor' şeklinde konuştu.
ADAY ÇIKARACAĞIZ
'Yerel seçimlerde MHP'den aday çıkacak mı?' sorusunu yanıtlayan İl Başkanı İsmail Candemir, şunları söyledi: 'Tabi ki biz her zaman isteriz.Şimdi çıkartıyoruz da zaten 2023 seçimlerinde Eskişehir özelinde biz hep söylüyoruz.Özellikle Eskişehir'de merkezde bir tane belediye mutlaka almak istiyoruz.Milliyetçi Ülkücü Hareketin üretken belediyeciliği ile Eskişehir'i tanıştırmak istiyoruz. Ve iddialı olarak da söylüyoruz. Merkezde bir belediye alırsak bir sonraki seçimde diğer 2 belediyeyi de mutlaka alırız. Odunpazarı'nı isteriz. 2023 Haziran ayında büyük ihtimalde 18 Haziran gibi duruyor, zaten seçim kanunuyla alakalı bir değişiklik yapıldıktan sonra bir sene içerisinde seçim yapamazsınız.Yani normal tarihinde yapılacak seçimler.' EMRE GÜZEL
Editör: TE Bilisim