Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, 'Konut alımında kullanılan kredilerde istisna dışında KDV iadesi söz konusu değildir' dedi.

TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak son günlerde, kamuoyuna bazı yayın organları tarafından yansıtılan ve 'konut kredisi kullanılarak alınan konutlarla ilgili olarak KDV geri ödemesi yapılacağı ve bunun için Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemelerine başvurulabileceği' hakkındaki haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak, yaptığı açıklamada, söz konusu haberler üzerine TÜDEF ve bağlı tüketici derneklerine yurttaşlardan yoğun başvurular geldiği ifade edilerek şöyle dedi: 'Son günlerde tüketicilerce kamuoyuna yansıyan bazı haberler üzerine, bankalardan alınan konut kredilerinde 'fazla ödenen KDV bedellerinin tüketici hakem heyetlerine ve mahkemelere başvurularak alınıp alınamayacağı' hakkında yoğun başvurular gelmektedir. Bu konuda TÜDEF Hukuk Komisyonu tarafından yapılan inceleme sonucunda, konut alımında kullanılan kredilerde 3065 sayılı KDV Kanunun 17/4. maddesi gösterilen istisna dışında KDV iadesi söz konusu değildir. Bilindiği üzere KDV konut alınırken konutu satan firma vergi mükellefi ise konut satın alınırken düzenlenen fatura ile birlikte ödenmektedir. Bankalardan alınan konut kredilerinden KDV alınmasının söz konusu olmadığı gibi; tam tersine Mortgage adıyla anılan konut kredilerden, diğer banka kredilerden alınan KKDF ve BSMV vergilerinin dahi alınmamaktadır.' HM

Editör: TE Bilisim