Eskişehir'de Gezi Parkı eylemleri sırasında eli sopalı kişilerce dövüldüğü iddia edilen ve daha sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden üniversiteli Ali İsmail Korkmaz olayına ilişkin iddianame, geçtiğimiz Ekim ayında Eskişehir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti. Ardından 1'i kamu görevlisi 5'i tutuklu 8 sanıklı Korkmaz Davası'nın ilk duruşması 20 Kasım'da Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verilmişti. Davayı bakacak olan mahkemenin, yargılamanın Eskişehir'de görülmesinin kamu güvenliği yönünden bir sorun oluşturabileceğine dair ve nakille ilgili Valilik, Emniyet ve Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bilgi istedi. Konuya ilişkin yapılan araştırmanın ardından hazırlanan raporda, kamu güvenliğinin sağlanmasında güçlük yaşanacağı, provokasyonların olacağı istihbaratının olduğu vurgusu yapılarak davanın il dışına nakli yönünde görüş bildirilmişti.
Söz konusu 'güvenlik' raporu üzerine Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın il dışına naklinin Yargıtay'dan istenmesi için Adalet Bakanlığı'na yazı yazdı.
Mahkeme tarafından 1 Ekim 2013 tarihinde Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, Gezi Parkı gösterileri kapsamında ilde yoğun olayların yaşandığı, Korkmaz'ın bu gösterileri sırasında öldüğünden dolayı adliye çevresinde ve şehirde 'Adalet Nöbeti' ve 'Adalet Yürüyüşü' eylemlerinin yapıldığı belirtilen raporda, 'Yargılama sürecinde olayların yaşanma ihtimali, bu olaylar sırasında kamu güvenliğinin sağlanmasında zorluklar yaşanabileceği' söylendi.
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Korkmaz davasının 'güvenlik' gerekçesiyle başka bir ile alınmasına onay verdi. Bunun üzerine Bakanlığın kararı davanın görüleceği yerin belirlenmesi için Yargıtay'a gönderildi. Konuyu değerlendiren Yargıtay 5. Ceza Dairesi de, Korkmaz davasının oy birliğiyle Kayseri'de görülmesine karar verdi. Buna göre, Korkmaz davası bundan böyle Kayseri adliyesinde görülecek. 20 Kasım'da Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi ön görülen duruşma, Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak.

Editör: TE Bilisim