Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 21 Eylül tarihinde okullarda yüz yüze eğitime geçileceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından aileler özellikle küçük yaşlardaki çocuklarına maske, hijyen ve sosyal mesafenin doğru bir şekilde anlatmanın yollarını aramaya başladı. 0-12 yaş arası çocuklara sürecin somutlaştırarak anlatılması gerektiğine dikkat çeken Psikiyatrist Uzm. Dr. Hülya Turgut, 'Çocuklara sürekli evde kal mesajları verdik. Çocuklar özel günlerini bile evde kutladılar ve evden çıkmanın tehlikeli olduğunu öğrendiler. Çocuklara okula gitmenin tehlikeli olabileceği mesajları verilmişken şimdi kalkıp da okullar açılıyor demek maske ve sosyal mesafeye alıştırmak ciddi bir özen gerektirecek. Çocuklara doğru bilgi vereceğiz ve bu bilgiyi somutlaştıracağız. Özellikle 0-12 yaş arası gruba bunu anlatmak çok önemli. Süreci somutlaştırarak anlatmak çok önemli. Virüsün ne olduğu, nasıl bulaştığını anlatmak gerekir. Çocuklara dışarı çıkabileceklerini ancak ellerini yıkamaları gerektiği anlatılmalı' diye konuştu.
NEGATİF KONUŞMAYIN
Ailelerin çocukların yanında maskeyle ilgili negatif bir söylemde bulunmaması gerektiği hatırlatan Turgut, 'Maskeyle ilgili küçük yaş grubunda özellikle aileler çocuklarla beraber çıkıp maskeleri birlikte seçsinler. Sürece dahil etsinler çocukları. Hatta okullar açılmadan evde maske takarak bunun kötü bir şey olamadığını, ailece herkesin taktığını, hayatı kısıtlamadığını göstermeleri ve çocukları alıştırmaları işe yarayacaktır. Ayrıca aileler, çocukların yanında maskeyle ilgili negatif söylemlerde bulunmamaları gerekir. Ne kadar kötü ne kadar sıkıcı gibi söylemleri bir kenara bırakmak gerekir. Çünkü çocuklar bunları hep kaydediyorlar. Bunun haricinde sosyal mesafeyle ilgili bir takım oyunlar oynayarak somutlaştırabilirler. Ellerine bir top alarak topu verme değil topu atma mesafesinde olmaları gerektiği anlatılabilir. Bunu evde ve dışarda uygulayarak çocuklara göstermek çok önem arz ediyor' şeklinde konuştu.
DÜŞÜNCELERİNİ SORUN
Salgından korunma yolları anlatılırken çocukları korkutmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirten Turgut, 'Çocuklardan geri bildirim almak da gerekir. Çocuklara virüsten korunma yolları ile ilgili mutlaka sorular sormak, ne anladıklarını öğrenmek ve çocuklara kendilerini ifade etme şansı verilmeli. Çocukların maskeli fotoğrafları çekilebilir. Kötü bir görüntü yok gibi söylemlerle alıştırılabilir. Çocuklara maske taktığında neler düşündüğü, neler hissettiği mutlaka sorulmalı. Çocukları korkutmadan bunlar yapılmalı. Ve çocuklara soru sorma şansı tanınmalı. Salgına karşı korunmakla ilgili korkutmadan doğru bilgi verilmeli ve kafalarına takılan her soruyu sorabilecekleri bir ortam sağlanmalı' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim