Normalleşme sürecini değerlendiren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, vatandaşları virüse karşı alacakları tedbirleri elden bırakmamaları gerektiğini söyledi. Daha önce yapılan sıcakların başlaması ile virüs salgınının biteceği yöndeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Usluer, 'Türkiye'de 11 Mart tarihinde başlayan dünyada ise 2019 yılının sonunda ortaya çıkan global bir sağlık sorunu ile, bir salgın ile savaşmaktayız. Savaşmaktayız diyorum, ama 1 Haziran tarihinde dünyada, Avrupa ülkelerinde ve Türkiye'de bir normalleşme süreci başladı. Bu normalleşmeyle birlikte Türkiye'de aslında 65 yaş üstü ve 20 yaş altı dışında her şey normale döndü bir anda. Öncelikle şunu sormak isterim: Salgın bitti mi? Salgın bitmedi. Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte koronavirüs olmayacak mı? Koronavirüs mevsimsel grip gibi değil. Mevsimsel bir hastalık olmadığını biliyoruz. Ve eğer sıcak aylarda koronavirüsü bitecek olsaydı, bugün dünyanın en sıcak yerleri olan Brezilya gibi, Arjantin gibi, Hindistan gibi, Peru gibi ülkelerde giderek artan rakamlarda koronavirüs olgularıyla karşılaşmazdık' dedi.
NORMAL DEĞİL
1 Haziran tarihinde yasakların birden kalktığını ve normale dönüldüğünü ancak bu normalleşmenin normal olmadığını belirten Usluer, 'Her ülke kendi normalini kendisi hazırlamak zorunda. Bunu yaparken kendi vakalarına bakacak, bölgesel dağılımlara bakacak. O toplumun kültürel yapısı, o toplumun gelenekleri yeni normali belirleyecek. Ve yeni normale geçerken biranda bütün kilitleri açarak 'haydi hep birlikte normalleşelim' değil, aşama aşama en az riskliden başlayıp en yüksek riskli olana doğru ve her açtığımız kilitten sonra bir 14 gün bekleyip, açılan kilidin sonuçlarını görmek üzere ne yazık ki Türkiye'de biranda bütün kilitler açıldı. Bakın 65 yaş üstü için yasak kaldırılmazken, toplu taşıma araçlarında yüzde 50 taşıma kuralı bir anda kaldırıldı' diye konuştu.
SALGIN BİTMEDİ
Açıklanan test sayılarını değerlendiren Usluer şunları söyledi: 'Salgının esas sorun kısmı sağlığa olan etkileri ama bugün geldiğimiz noktada ekonomiye olan etkileri. Yani duran ekonomiyi tekrar dönen ekonomiye, tüketemeyen ekonomiyi tüketen, üreten ekonomiye dönüştürmek istiyoruz. Ancak bunu yaparken merkeze ekonomiyi değil merkeze insanı koyacağız. Bakın 20 bin test yapıldığı gün de vaka sayısı 800-900'lerde 50 binin üzerinde test yapıldığında da vaka sayısı 800-900 arasında. Halbuki normalleşen Avrupa ülkelerinde günlük vaka sayıları 200 ila 300 arasında değişmekte. Bu nedenle ben sizlere şu mesajı vermek istiyorum: Birincisi salgın bitmedi, koronavirüs yanımızda, pusuda bekliyor. Peki, neden vaka sayısı azaldı. Çünkü hepimiz evdeyiz. Sosyal yaşamlarımız yok, evden çıkmıyoruz, sokağa çıkma yasakları var. Ama normalleştiğimiz anda o pusudaki koronavirüs bizleri enfekte etmeye başlayacak.' ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim