Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER), Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği'nden (YKKED) üyeleri, Vilayet Meydanı'na çelenk bırakarak basın açıklaması yaptı. Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan Emin Dağlı, köy enstitülerinin amacını ve önemini anlattı. Köy enstitüleri sisteminin Türkiye koşullarında, kırsal yörelerin kalkınması için eğitimcilerce oluşturulup yaşatıldığını ifade eden Dağlı, enstitülerin bir toplumsal kalkınma projesi olduğunu kaydetti. Emin Dağlı, enstitülerin amacını ise, 'ilköğretim seferberliği gerçekleştirmek, köy okullarına öğretmen yetiştirmek, öğretmen açığını kapatmak, köyleri kalkındırmak, bilimin öncülüğünde aklın özgürleşmesi hareketi, köy enstitülerinin felsefesidir. Etkinliklerin temel hedefi, bu özgürlüğü sağlamak olmuştur. Köy enstitülerinde bilimsel, laik, demokratik, kamusal ve karma eğitim ilkeleri çerçevesinde iş eğitimi esas olmuştur' diye açıkladı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ÖRNEK

Köy Enstitüleri modelinin UNESCO'nun 1951 yılında aldığı kararla gelişmekte olan ülkelere tavsiye edildiğini ifade eden Dağlı, şunları söyledi:

'Köy enstitüleri deneyimi evrensel eğitim düşüncesi yanında ülke gerçeğini de dikkate alan özgün bir 'öğretmen yetiştirme deneyimi' modeli oluşturmuştur. Bugün öğretmen yetiştirme konusunda ciddi sıkıntıların olduğu, hatta öğretmen yetiştiren kurumların kapatıldığı ülkemizde bu deneyimden çok yararlı dersler çıkarılabilir.'

Emin Dağlı, enstitülerin kapatılmaması durumunda köyden kente göç olmayacağını belirterek, 'Okumayan çocuk kalmazdı, dışarıdan tarım ürünleri almazdık, yoksulluk, hırsızlık, gasp olmazdı, özelleştirme olmazdı, terör olmazdı, töre cinayetleri olmazdı, siyasi cinayetler olmazdı, hapishaneler dolup taşmazdı, cinsiyet ve inanç ayrımcılığı yapılmazdı, heykelleri yıkmaz, resimleri yırtmazdık. Köy enstitüleri eğitimde bir çığır açmıştı, yüzyıllardır unutulan Anadolu halkının umudu olmuştu. Kasabalısı, köylüsü onlar sayesinde okul ve öğretmen yüzü gördü. Köy enstitülerinin kapatılması tarihi bir hataydı' dedi. (Tuğçe Mertler)

Köşe yazarımız İbrahim Gerede'ye eğitim emek ödülü verildi

Köy Enstitülerinin 74'üncü kuruluş yıldönümü münasebetiyle Anadolu Üniversitesi Sinema Salonunda bir konferans düzenlendi. Düzenlenen konferans sonrası Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay gazetemiz köşe yazarı İbrahim Gerede'ye Eğitim Emek ödülünü verdi.

EĞİT-DER 'in bir geleneği olan hem Eskişehir'de eğitimlere hem yurt genelindeki eğitimlere katkılan öğretmenlere eğitim emek ödülü verdiklerini belirten EĞİT-DER Şube Başkanı Emin Dağlı, ' Bugün 4'üncüsünü vermek istiyoruz. Vermek istediğimiz arkadaşımız yaşamı boyunca toplumsal duyarlılığı üzerinde taşıyan ve her alanda, her dönemde göstermiş olan Türkiye öğretmen hareketleri içinde gerek derneklerde gerekse sendikalarda hep önde olmuş, kafa yormuş, emek çekmiş bir arkadaşımız. Ayrıca 10 yıl EĞİT-DER'in başkanlığını ve yönetim kadrosunda yer almış arkadaşımız. Özellikle köy enstitüsü konusundaki duyarlılığı hiç tartışılmaz ben bu arkadaşımıza 4'üncü emek ödülünü vermek istiyorum' diyerek İbrahim Gerede'yi sahneye davet etti.

Plaketi Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay'ın elinden alan İbrahim Gerede, ' Yaklaşık 45 sene demokratik öğretmen hareketi içindeki görevlerim nedeniyle gerekse kamu bürokrasisinde görevli olduğum yıllarda çeşitli nedenlerle başarı belgeleri sundum. Aradan birkaç tane kendimde aldım. Ama içtenlikle söylüyorum ki bugün aldığım bu plaket, benim ömrümde aldığım en değerli plakettir. Bunun mutluluğunu sizlerle paylaşmak bana ayrıca onur vermiştir' şeklinde duygularını ifade etti. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim