Eskişehir'de bozuk orman arazilerinin yeniden yeşillenmesi için çalışmalar sürüyor. Alanların tespit edilmesine devam edilirken bugüne kadar 25 köyde bin dekar alan 49 yıllığına işletme dışında kişi ve köylülere kiralandı. Bu alanlara talepte bulunanların kura çekilerek belirlendiğini belirten Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, köylülerin başvurularını yapmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye oranlarına göre yarısına yakın bozuk orman ve çalılık tespit edildiğini ifade eden Ateş, ' Tespit edilen alanları açarak çam, sedir, meşe gibi odunluk ağaçların yanı sıra kısa sürede meyve veren ceviz, badem gibi ağaçlarda dikiliyor. Buradan sağlanan gelirin tümü köylüye kalıyor. 3-4 yıl bakımını yaptıktan sonra ormanlık alanı hane başına bölüyoruz ve bakımını onlar üstleniyorlar. Yapılan bu ağaçlandırma alanları 49 yılsonunda beklenen karşılığın alınması halinde 49 yıllığına daha süresi uzatılabiliyor. Doğankaya köylüleri bunun en iyi örneği oldular' dedi.

Başarılı olunması halinde kredi hibe ediliyor

Ateş, orman yapanlara sağlanan 100 Bin TL paranın önce kredi olarak sağlandığını ve yapılan işler karşılığından ödendiğini belirterek, kredinin 30 yıl vadeli olduğunu ancak işin başarılı olması halinde bu paranın hibe edildiğini belirtti. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim