Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Meclis Başkanı Süha Özbay, ES TV'de yayınlanan Açıkça programında Ali Baş ve Meltem Karakaş'ın sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin son açıklamalarını değerlendiren Özbay, bunun sonuçlarının hemen olmasa da birkaç ay sonrasında görülebileceğini ifade etti. Özbay, Eskişehir sanayisinin ihracatta iyi bir durumda olduğunu da sözlerine ekledi ve temennilerinin dalgalı bir kur değil stabil şekilde sabitlenen bir kur olduğunu belirtti.
DOLAR DAHA DA DÜŞECEKTİR
Sürecin doğru yönetildiği taktirde doların düşeceğini ifade eden Özbay, 'Benim anladığım kadarıyla söyleyeyim burada yapılan sey ufak miktarda döviz alan kişilerin bankada doları tutmamasına iste altın alıp bankada tutmamasına reel sektöre katılmamasından dolayı burada beklenen şey Türk lirasına dönüş. Simdi bir garanti var bunu gidip dolarda tutmanın anlamı yok. Su anda yüksekten aldın, düşükten aldın ama burada devletin verdiği bir garanti olduğu için siz bunu ne yapacaksınız yastık altındaki dolarınızı, dövizinizi çıkartırsanız doların değer kazanması yani bir altın gibi bu varlığın da ne yapması lazım piyasaya girmesi lazım ama düşünün ki milyarlarca kişi 100'er dolar, 1000'er dolar, 500'er dolar almış kendi gücüne göre yatırım amaçlı kendi enflasyondan korumak için ama piyasada yok böyle bir para yastık altı. Kimseye bir yararı yok o yüzdende ben doların biraz daha düşeceğini düşünüyorum bu Şekilde yönetilirse tabi' dedi.
DEVLETİN ELİNDE ÇOK ENSTRÜMAN VAR
ilgili düşünceleri hakkında konuşan Özbay, 'Herkes bir beklemede. Sayın Bakan nasıl bir yol izlenileceğini söyledi. Buradaki insanlar 3 aylık mevduata yatırmak isteyebilirler, yatırmamak isteyebilirler ama su net devletin elinde çok enstrüman var bunlar ile her şekilde müdahale edilebileceğini gösterdi' diye konuştu.
KUR STABİL KALMALI
Ekonomiye ilişkin çözüm önerilerini de açıklayan Özbay, 'Eskişehir'de ihracat artacak ama insanlar bir kere hem sermayelerini korumaları hem de isçilerini korumaları gerekiyor yani çalışanlar buranın bir sermayesi, kuvveti. Bir makine nasıl varsa bu da bir gücü bunu da korumak isteyecek. Onun için de kur hem ihracatçıyı hem de iç piyasayı rahatsız etmeyecek şekilde durursa biz ona göre hesap yapacağız. Su anda çok yeni olduğu için bir şey diyemiyorum, hesap yapamıyorum belli stabil bir yerde durmasını bekliyoruz' şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim