Türk Harb İş Sendikası Şube Başkanı Hasan Atak, Türkiye'de neredeyse iş kazasının yaşanmadığı, çalışanların ölmediği gün geçmediğini belirtti.

Soma da 301 işçinin hayatını kaybetmesinin acıları unutulmadan Ermenek'te 18 maden işçisinin hayatına mal olan sistemin 18 tarım işçisini de hayattan alıp götürdüğünü dile getiren Atak, 'Artık bu tür yaşanan ölümlere kaza demek, doğal afet demek sadece ülkemizde yaşanan büyük zafiyeti gizlemekten başka bir şey değildir. Yaşananlar düpedüz iş cinayetidir. Ve önlemler alınmadığı sürece bu cinayetlerin yaşanacağı ortadadır' dedi.

Atak açıklamasında şunları kaydetti: 'Karaman Ermenek'teki Has Şekerler Şirketi'ne ait maden ocağında 18 işçinin mahsur kalmasına neden olan ihmaller zincirinin, son teftiş raporunda da yer almasına rağmen hiçbir tedbir alınmaması da yaşananların göz göre göre cinayet olduğunun adeta ispatıdır. Müfettiş raporlarına dahi yansıyan ihmaller zincirinin hiçbirine önlem alınmaması yaşanan rezaletin göstergesidir. İşçi sağlığı ve güvenliğinde sadece yasa çıkartarak gerekenin yapılamayacağı artık öğrenilmelidir. İşyerlerinin işverenlerden bağımsız bire bir denetlemesi gerçekleştirilmeden, taşeron sistemine son verilmeden ve kayıt dışı önlenmeden iş cinayetlerinin önlenmesi mümkün değildir. Çalışma hayatında kuralsızlık bir an önce bitirilmeli, Güvencesiz çalışma ile mücadele edilmeli ve örgütlenmenin önündeki her türlü engel kaldırılmadır. Aksi taktirde yaşanan iş cinayetleri ne ilk ne son olacaktır. Somada yaşanan büyük faciada hayatını kaybeden işçilerimizin kanı kurumadan yaşanan bu olaylar Somanın kimseye ders olmadığını göstermiştir. Ülkemizde insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı ve ölümler bu kadar kolay yaşanmamalıdır. Olayın sorumluları bir an önce tespit edilip gerekenler yapılmalıdır. Ancak insan onurunu yakışır bir çalışma hayatı sağlanmadığı sürece tüm sorumluluğun şu anda Ülkeyi yönetenlerde olduğunun bilinmesi gerektiğini kamuoyunu duyuruyoruz.'(HM)

Editör: TE Bilisim