RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Memleket Hareketi'nin küskünler partisi olmadığını belirten Yeniceli, 'Politikada küskünlük duygusallıktır. Politika duygusallıkla asla yapılmaz. Küskünler gelecektir tabi. Ama küskünler, aradığı bir ideolojiyi, aradığı parti içi demokrasiyi bulamadığı için gelecektir. Yoksa küs olduğu için değil. Hedefimiz AKP iktidarının Türkiye'yi getirmiş olduğu bu noktadan Türkiye'yi kurtarmak' dedi.

Millet İttifakı'nın içinde olduklarını da hatırlatan Yeniceli, 'Başarı dediğiniz zaman hem yerelde olması lazım hem genelde olması lazım. Yerel seçimlerde belediyeleri ve meclis üyeliklerini almak hedefimiz. Bizim hedefimiz Memleket Hareketi olarak Eskişehir'de birinci parti olmak' diye konuştu.

Eskişehir'de CHP İl Başkanlığı yaptınız. Görevden alındığınız zaman bile 'CHP'de siyaset yapmaya devam edeceğiz' dediniz. Sonradan neler yaşandı ve siz şimdi CHP'den istifa edip Memleket Hareketi'ne geçtiniz?
Onu ben alt başlıklarla açıklayayım. Bunun iki nedeni var. Bir il başkanı neden istifa eder? Biri, genel merkezin stratejileri ile ilgili bir de yerelle ilgili. Birisi şu: Genel merkezimizin uzun zamandan beri stratejileri ve bugün AKP'nin Türkiye'yi getirdiği bu noktada çok büyük rolü olduğunu düşünmekteyim. Nasıl diyeceksiniz. Gündemi bir türlü biz belirleyemedik. Hep AKP'nin peşine takılıp gittik. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gündem değiştiriyor. Belki de haftada iki, üç defa gündem değiştiriyor. Biz arkasına takılıyoruz. Çok nadirdir, biz gündem belirleyemedik. AKP iktidarının peşine takıldığımız zaman işte bugün ki sonuçlara geliyoruz. 10 defa seçim kaybetmiş bir parti durumuna düştük. Genel stratejilerde pek çok yanlış var. Bunlar benim istifama neden olan sebepler. Bakınız bir adalet yürüyüşü yaptık. Adalet yok diye yaptık. Bunun alt yapısı TBMM'nde dokunulmazlıkların kaldırılması. Buna Memleket Hareketi'nin sayın genel başkanı Muharrem İnce sadece itiraz etti. 'Dokunulmazlıkları kaldırmayalım, bunun çok kötü sonuçları olur' dedi. Ama Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu, 'Ben anayasaya aykırı olmasına rağmen evet diyorum' dedi. Ve bizim sayemizde dokunulmazlıklar kalktı. Sonra ne oldu? Enis Berberoğlu'nun yakasından tuttular, attılar içeri. Hem dokunulmazlıkları kaldırıyorsunuz, kendi içinizdeki insanların tutuklanmasını sağlıyorsunuz ondan sonra da adalet yürüyüşü yapıyorsunuz.

CHP'DE PARTİ İÇİ DEMOKRASİ YOK
Genel merkezimiz salıdan salıya yapılan grup toplantılarında etkili olmaya çalıştı ama bir türlü olmadı. Halka inemedik, halkla beraber politika yapamadık. Sayın Muharrem İnce'ye yapılan haksızlık parti içi demokrasinin ne olduğunu anlatıyordu. Sayın Genel Başkan aday olmak istediği zaman imzaları geri çektirdi. Bu çekilen imzalar ülkenin pek çok yerine yansıdı. Hatta Eskişehir'de de yaşandı. CHP'de maalesef parti içi demokrasi hiçbir zaman olamadı.
CHP ESKİŞEHİR'DE ERKEN
SEÇİME HAZIR DEĞİL
Bu parti içi demokrasinin olmaması Eskişehir'e de yansımıştır. En önemlisi Genel Başkan Kılıçdaroğlu 'Erken seçime hazırız' diyor. Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı var. O da aynı şeyleri söylüyor. Eskişehir'de erken seçime nasıl hazırsınız? Eskişehir'de CHP erken seçime hazır mı gerçekten? Hazır olması için 2018 yılını etüt etmesi lazım. En azından Oğuz Kaan Salıcı'nın 2018'de neler oldu diye sorması lazım. 2015'te parti birinci oldu Eskişehir'de. Böyle şeyler referanstır. 2015'te 6 vekilin 3'ünü çıkardık. 2018'de 7 vekilin 2'si CHP'li. Bu nasıl oldu? Birilerini görevlendirip neden bu oldu diye konunun muhatapları ile masaya yatırmadınız? 2018'i sorguladınız mı?

BİRİNCİLİK TADINI ALMIŞ BİRİYİM
Bizim hedefimiz CHP değil. Ben sadece CHP'de parti içi demokrasinin olmadığını ve genel merkezin gerekli çalışmaları yapmadığını söylemek istiyorum. Ben birincilik tadını almış bir insanım. Yani Eskişehir'de birinci olmak ne demek bunu tattım. Bu tat damağımda hala devam ediyor ve Eskişehir'de birinci olmayı hedefliyoruz.

KÜSKÜNLER PARTİSİ DEĞİLİZ

Muharrem İnce cumhurbaşkanı adayı olduktan sonra CHP Genel Başkanlığına aday olmak istedi. Ama olamadı. Partisiyle gerginlik yaşadı o dönemde. Siz de Odunpazarı Belediye Başkanlığına aday olmak istediniz ama olmadı. Buradan bakınca Memleket Hareketi, CHP'ye küsenlerin geldiği bir yer mi? Kimler var Memleket Hareketi'nin içinde? Küskünler mi var, siyaset yapmak isteyenler mi?
Asla. Politikada küskünlük duygusallıktır. Politika duygusallıkla asla yapılmaz. Memleket Hareketi ki 23 Nisan'da partileşeceğiz. Asla ve asla küskünler partisi değil. Hedef birinci parti olmak ve cumhurbaşkanı olmak. Hedefimiz Türkiye. Küskünler partisi olmak, bir duygusal parti olmak manasını taşır. Küskünler gelecektir tabi. Ama küskünler, aradığı bir ideolojiyi, aradığı parti içi demokrasiyi bulamadığı için gelecektir. Yoksa küs olduğu için değil. Bakın göreceksiniz tüzüğümüzde nasıl parti içi demokrasinin olduğunu, nasıl fermuar sisteminin kadınlarımıza, gençlerimize yol verdiğini hep birlikte göreceğiz. Ama CHP'de bunu göremedik. Bu benim eleştirim. Benim CHP'nin tüzel kişiliğine söyleyecek hiçbir şeyim yok. Bizim hedefimiz AKP iktidarının Türkiye'yi getirmiş olduğu bu noktadan Türkiye'yi kurtarmak. Hedefimiz birinci parti olmak.

Sizin dışınızda Eskişehir'de CHP yönetimlerinde bulunmuş veya görev almış ve istifa edip Memleket Hareketi'ne katılan kişiler var mı?
Biz öyle CHP'den Memlekete Hareketi'ne geçecekler için değil Eskişehir kamuoyunu yüklenebilecek, sırtlanabilecek ve çalışabilecek insanları hedefliyoruz. Tabi ki bunun yanında benim pek çok tanıdığım insan var. Bütün partililerle çok güzel diyaloğumuz var. Tırnak içinde bir şey söyleyeyim. Örgüt diyoruz ya. O parti üyelerini birinci planda kapsayan, arkasından diğer yönetimleri alandır. Üye insanlar burada partiyi yüklenir götürür. Onlarla beraber götüreceğiz. Tabi ki burada CHP'den bize gelmek isteyen o değerli arkadaşlarımıza kapımız daima açık. Ben yıllarca onlarla omuz omuza çalıştım. Ve örgütle beraber partiyi birinci yaptık. Şimdi Memleket Hareketi'ni birinci yapmak için hedefimiz var. Genç insanlar ve aktif görev almak isteyen arkadaşlarımızla bu yolu yürüyeceğiz.

BİRİNCİ PARTİ OLACAĞIZ

CHP'den istifa ederken sizi istifa etmemeniz noktasında ikna etmeye çalışan oldu mu?
Öyle bir şey olsaydı ben ona bayağı güzel şeyler söylerdim. O pek yapılamadı. Ben Recep Taşel'i aradım. Kendisine belli bir nezaket içinde başkan ben ayrılıyorum. Hayırlı uğurlu olsun, yolunuz açık olsun dedik. O da kendisini aradığım için teşekkür etti bana. Yollarımızı nazikçe, kırmadan, dökmeden ayırdık. Bizim politikamızda kimseye hakaret etme durumu yok. Biz yüzümüzü CHP'ye dönmüyoruz. Onlar bu yolda yürüyecekler. Biz diğer yolda. İlerde neler olur onu şimdiden söylemek çok zor. Ama bizim hedefimiz Memleket Hareketi olarak Eskişehir'de birinci parti olmak. Birinci parti olurken de genel merkezin ideolojilerini, ilkelerini Eskişehir kamuoyuna yaymak. Hedef budur. Burada insanların size güvenmesi lazım. Eskişehir halkının güvenini kazanacağız. Güvendiği zaman her şey bitiyor.

Yerel seçimlerde Eskişehir'de aday çıkaracak mısınız peki?
Yerel seçimlerdeki başarı genel seçimlere yansır deriz değil mi? Ama bakıyorsunuz 2015'te parti birinci olmuş, 2018'de yerelin başarısı genele yansımamış. Neden? bu başka bir handikap. Başarı dediğiniz zaman hem yerelde olması lazım hem genelde olması lazım. Yerel seçimlerde belediyeleri ve meclis üyeliklerini almak hedefimiz. Çünkü genel seçimlerdeki başarı buralarda halka yapılan hizmetlerle gelir.

ESAS KIRILMA NOKTASI ORASIDIR

Muharrem İnce'nin partisinden ayrılma şekli ve televizyonlarda CHP'ye yönelik kullandığı ifadeler bir dönem çok eleştirildi. AK Parti'yi CHP'yi eleştirdiği kadar eleştirmiyor yorumları yapıldı. Siz neler söylersiniz bununla ilgili?
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Eskişehir'e geldi. Ve herkes sanıyordu ki Yılmaz Büyükerşen'i cumhurbaşkanı adayı gösterecek. Ama o pazar öyle bir şey olmadı. O hafta içerisinde Ekmeleddin İhsanoğlu cumhurbaşkanı adayı gösterildi. Herkes şaşırdı. En çok yaralayan bizi Kemal Kılıçdaroğlu'nun Muharrem İnce'yi takdim etme şekli. Esas kırılma noktası orasıdır. 'Gel bakalım Muharrem' dedi. Sayın Muharrem İnce hatta ben o gün bile istifayı kafamda düşündüm dedi. Bu yapılan ilk yanlış. Bakın AK Parti'ye o kadar çok eleştirisi var ki Muharrem İnce'nin. Yüzlerce konu var. Maalesef yandaş medya tarafından yapılan bir şey bu. Genel başkan da o konuyu kapattı. Hedef CHP'yi sürekli eleştirmek değil. Ondan sıyrılmaya çalışıyor zaten Genel Başkan.

BERABER OLABİLİRİZ KENDİSİYLE

Gaye Usluer bir dönem Muharrem İnce ile birlikte hareket ediyordu. Sonradan ne oldu da Gaye Usluer ve Muharrem İnce ayrı düştü sizce? Ya da siz önümüzdeki günlerde parti kurulduktan sonra Gaye Usluer'e bir çağrıda bulunur musunuz Memleket Hareketi'ne katılması için?
Partimizin kurulmasını bekliyoruz. Partimiz kurulduktan sonra havanın nasıl değiştiğini göreceksiniz. Gaye Hanım benim beraber çalıştığım bir arkadaşım. Ben kendisini takdir ederim. Severiz kendisini. Tabi ki herkes bir gün Memleket Hareketi'ne katılacaktır. Herkese kapımız açık. Ayrı düşmelerinin hiçbir sebebi yok. Gaye Hanım belki burada değişik şartlarda ikna edilmiştir. Bilemiyoruz. Bu siyasi görüşler… Bilemiyorum. Onun için bir şey diyemeyeceğim. Gaye Hanım beraber çalıştığımız bir arkadaşımız. Her zaman için kapımız açık. Yarın bir gün yine beraber olabiliriz kendisiyle.

Eskişehirlilerin güvenini kazanacağız dediniz az önce. Nasıl kazanacaksınız güvenini? Eskişehirlileri nasıl ikna edeceksiniz?
Eskişehirlileri ikna etmek için, Eskişehirlilerin güvenini sağlamak için genel merkezimizin politikalarını tabana çok iyi yayacağız. Biz üye arkadaşlarımızla ilçe ilçe, mahalle mahalle, köy köy gezeceğiz ve anlatacağız bunu. Bir güven sağladığın zaman arkasından bu gelir. İkna bu yönde. Tarımdan tutun sanayiye, işsizliğe, açlığa varıncaya kadar insanlar bunalmış durumda. Kucak dolusu problem var.

Parti kurulduktan sonra Memleket Hareketi Millet İttifakı ile görüşür mü?
Sayın ayın genel başkanımız bunu söylüyor. Biz bugün Millet İttifakı'nın içindeyiz diyor. Bütün mesele ikinci tura kalmak. Bizim ikinci tura kalacağımızı düşünüyorum. Millet İttifakı ile birlikte hareket eder. Genel başkanımız onu açıklıyor zaten. Biz ayrı düşmedik. Diyorlar ki, CHP'yi böler mi? Bölme meselesinin hiç cumhurbaşkanlığı sistemi içerisinde yeri yok. Çünkü bu sistemde ne kadar çok aday olursa o kadar ikinci tura kalma ihtimali var. Bizim CHP'nin oylarını bölmemiz durumu yok. Milletvekilliği seçimlerinde Millet İttifakı ile birlikte hareket ederiz. CHP kendi yoluna devam etsin. Biz kendi yolumuza. Ama bizim yolumuz çok daha aydınlık olacak diye düşünüyorum.

Muharrem İnce tekrar cumhurbaşkanı adayı olmak isteyecek mi sizce?
Kesinlikle adayımız sayın genel başkanımız Muharrem İnce'dir.

MUAZZAM ELEŞTİRİ ALDI

Son dönemde kurulan yeni siyasi partiler, önümüzdeki seçimlerde seçimin matematiğini nasıl etkiler özellikle Eskişehir bazında?
Hiç etkilemez. Çünkü geldikleri yer belli. En son İYİ Parti. Ben onlara bir şey söylemek istemem. Ama Sayın Meral Akşener'in en son amiraller için kullandığı zevzeklik kelimesi yüzünden muazzam bir eleştiri aldı. Ve çok puan kaybetti. İşte bakın zirve öyle bir şey ki, zirveyi korumak çok önemli. Zirveye gelirsiniz ama onu koruyamazsanız bu duruma düşersiniz. Onun için biz Eskişehir'de tek parti olacağız. Bunu çok iddialı söylüyorum. Biz tek parti olacağız ve bizim hedefimiz çok büyük. Türkiye genelinde çok büyük. Sayın genel başkanın başkanlığında, inşallah cumhurbaşkanlığını da alırsak o zaman Türkiye'nin kaderinin nasıl değiştiğini hep beraber göreceğiz.
Editör: TE Bilisim