19. Eğitim Şurası'nda Osmanlıcanın ders olarak okutulması kararından sonra, Eskişehir'de bir grup lise öğrencisi bu uygulamayı protesto etmişti.

YUMURTALI EYLEM
11 Aralık 2014 tarihinde yapılan eylemde öğrenciler Eğitim Bir-Sen'in Eskişehir Şube Başkanlığı önünde kitlesel açıklama yapmıştı. Eyleme katılan bazı öğrenciler Eğitim Bir-Sen Şube Başkanlığı'nın camlarına yumurta atarak, protestoda bulunmuştu. Bu eylemle ilgili bir cadı avı başlatılmış.

EMNİYET
CD GÖNDERMİŞ
Valilik kanalıyla Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bir yazı göndermiş. Emniyet, eyleme katılan ve sendikanın camına yumurta attığını iddia ettiği sekiz öğrencinin açık isimlerini bu yazıda belirtmiş. Ve o öğrencilerin kamera görüntüleri de bir CD'de toplayarak, yazının eki olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilmiş.

OKUL DIŞINDA
EYLEME DİSİPLİN
SORUŞTURMASI
Bu sekiz öğrenciden yedisi Odunpazarı Bölgesi okullarında eğitim görüyor. Bu öğrencilerden üçü İsmail Tetik Anadolu Lisesi, ikisi TOKİ Savaş Kubaş Anadolu Lisesi, biri Şehit Fazıl Yıldırım Anadolu Lisesi, biri de Salih Zeki Anadolu Lisesi'nde eğitim görüyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Valilik kanalıyla Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yazıyla birlikte Emniyetin verdiği CD'leri göndererek, eyleme katılan öğrenciler hakkında disiplin soruşturması açılmasını istemiş. Şimdi bu öğrencilere okul dışında katıldıkları eylem nedeniyle disiplin cezaları verileceği belirtiliyor.

KRALDAN
ÇOK KRALCILIK
Bu konuyla ilgili beni arayan bazı öğrenci ve veliler yaşanan duruma tepki gösterdi. Bu konuda bana yaptıkları açıklamada, 'İktidar yanlısı bir sendika önünde bu eylem yapıldığı için çocuklarımıza ve arkadaşlarımıza disiplin soruşturması açılıyor. Başka bir sendika önünde bu eylem yapılsaydı, soruşturma açılır mıydı? Eğitim kolundaki bir sendika kendilerini protesto ettiği gerekçesiyle liseli öğrenciler hakkında nasıl soruşturma açtırabiliyor? Okul dışındaki bir eylem için okulda disiplin cezası verilmesi neyin nesidir? Okul dışında yapılan bu eylemle ilgili disiplin soruşturması açanlar, kraldan çok kralcılık mı yapıyorlar? Vali ve İl Milli Eğitim Müdürü demokratik tepkilerini dile getiren çocuklarımıza değil de, okullarda El Kaide militanlarını andıran sakallarıyla derse giren öğretmenler ve okul idarecileri hakkında soruşturma açsın. Derse girmeden maaş almayı içine sindirebilen şahıslar hakkında disiplin soruşturması açsın. Vali Güngör Azim Tuna, şartları tutmadığı halde birilerini sırf 'yandaş' diye ilçelere şube müdürü ve okullara idareci olarak atayanlar hakkında soruşturma açtırmalıdır. Yürütmeyi Durdurma kararlarını uygulamamak için gerekçeler üretmeye çalışanlar hakkında soruşturma açtırmalıdır. Eylem yapan 8 liseli genci günah keçisi çıkartmaya çalışanlar önce kendileri bir aynaya baksın. Bir yakınını yurt dışına götürebilmek için evrakta sahtecilik yapanları yüksek göreve terfi ettirenlerin gücü sadece sekiz liseli gence mi yetiyor?' diye tepki gösterdi.

POLİS GÖRÜNTÜLERİNE
BAKIP CEZA VERMEYİN
Veli ve öğrencilerimiz sizce bu düşüncelerinde haklı değil mi? Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kanı kaynayan ve toplumda var olduğunu haykırmak isteyen gençlere disiplin soruşturması açtırmak yerine, onları çağırıp bazı nasihatler verebilirdi. Yoksa devleti idare edenler, soran, sorgulayan, haksızlıklara karşı demokratik tepkisini dile getiren, çağa ayak uyduran bir gençlik istemiyor mu? Gençleri kaybetmek kolay. Uzaklaştırma cezaları vererek, rencide ederek gençleri okuldan soğutursunuz. Önemli olan onları kazanmaktır. Okul Müdürlerine sesleniyorum. Polis görüntülerine bakarak, sakın bu gençlere disiplin cezası vermeyin. Çocukları kazanmak adına bu konuda yapılan baskılara asla boyun eğmeyin…

*
ESKİŞEHİR'İN İLK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI


20 yıl önce. Yıl 1995. Yer Eskişehir'in ilk Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Aydın Arat'ın makamı. (Eskişehir 1993 yılında Büyükşehir oldu. 27 Mart 1994 Yerel seçimlerinde DSP adayı Sadi Nebrekli'yi sadece 209 oy farkıyla geçen Arat ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu. ) Aydın Arat o yıllarda Eskişehirspor'un da başkanıydı. 1994-1995 sezonunda Eskişehirspor'u o zamanki adıyla Birinci Lige (Süper Lig) çıkarmıştı. Fotoğrafta o dönemin Eskişehirspor İkinci Başkanı Şenol Ilgaz ile Genel Kaptan Bekir Sıtkı Saraç var. Makam odasında transfer edilecek oyuncuları konuşuyorlar. Sert mizacı bulunan Arat, dürüst ve renkli kişiliğiyle sevilen bir isimdi. İyi bir bürokrat olan Arat, kısa süren başkanlık döneminde Eskişehir'e önemli hizmetlerde bulundu. Başbakan Tansu Çiller'in gözde belediye başkanlarından biriydi. Görev süresinin dolmasına 1.5 yıl kala 4 Ekim 1997'de 55 yaşında vefat etti. Aydın Arat'a Allah'tan rahmet diliyorum…



*


Başbakan Ahmet Davutoğlu: Bülent Bey 'Avrupalıların işe ihtiyacı varsa Türkiye'ye gelsinler' dedim. İyi dememiş miyim?
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: İyi demişsiniz Ahmet Bey. İşsizlik şampiyonu olan bir ülkenin başbakanından ancak bu sözler beklenir. Umarım bu sözlerinizden dolayı mülteci olarak Türkiye'ye gelen Suriyeli kardeşlerimiz alınmaz!..