Likit Petrol Gazı (LPG) ile çalışan araçların bakım onarım uzmanı Adnan Karamanlı, LPG'li araçların benzinli araçlardan daha güvenli olduğunu söyleyerek, 'LPG'li araçların belli periyodik bakımları var. Onların yapılması lazım. LPG tankımız 4 milimetre kalındığında özel bir saçtan üretiliyor. Benzinli araçların depolarının kalındığı ise 0.50 milimetredir. 4 milimetre kalındığındaki bir tankın patlaması mümkün değil' dedi.

'TANKTA HAVA BOŞLUĞU BIRAKILMALI'

Patlamanın nedenlerinden bahseden Karamanlı, '50 litrelik gaz tankımızı maksimum yüzde 80 LPG doldurmalıyız. Yüzde 20 hava boşluğu olmalı. Gaz sallandığı zaman ve sıcakta genleşme yapar. Böylece yüzde 20 boşluğu doldurur. Tamamen doldurduğumuz zaman LPG sıcakla beraber genleşir ve patlar. Şamandırasında arıza varsa patlama meydana gelir. Veyahut vatandaşımız bakımlarını yaptırmıyor; borularında çürüme, kırılma varsa en ufak bir kaçakta ateş alıp, yanabilir' diye konuştu.

6 AYDA BİR KONTROLÜ YAPILMALI

LPG'li araç bakımların 6 ayda bir yapılması gerektiğini aktaran Karamanlı, 'LPG'li araçlar altı ayda bir yetkili servisi kontrole gitmesi lazım. Araçlarda kaçak ya da borularında çürüme var mı? Onlar kontrol edilmeli. Bakımlar zamanında yapılırsa LPG'li araçlar, benzinli araçlardan daha güvenli' şeklinde konuştu. Karamanlı LPG tanklarının imal tarihinden itibaren 10 yıldan fazla kullanılmaması gerektiğini söyledi.

KAPALI OTOPARKLARA SOKULMAMALI

Karamanlı LPG'li araçların kapalı otoparklarda bulunmasının sakıncalarından bahsederek, 'LPG'li araçlarda kullanılan gaz sulandırılmış gaz olduğu için, kaçak olduğu zaman havayla uçup gitmez, tabana çöker, ateş aldığı zaman yanabilir. LPG'li araçlar kapalı otoparklara girmemesi lazım' diye konuştu.(HM)

Editör: TE Bilisim