Fethi Özkara kimdir?
1967 yılında Kütahya'nın Emet ilçesinde dünyaya geldim. Rahmetli babam öğretmen olduğundan dolayı 40 günlükken Eskişehir'e geldim. 1979 yılında ağabeyim Ahmet Özkara'nın tavsiyesi ile mesleğe başladım. Askerliğim süresince mesleğimi yaptım. Askerlik dönemi boyunca rahmetli babam ilk iş yerimi hazırladı. 1989 yılında kendi iş yerimi açtım. Şu anda da kuaför Fethi olarak Gültepe Mahallesi Halk Caddesinde sevgili eşim Kader Özkara ile birlikte hizmet vermekteyiz ve mutlu evliliğimden iki evladım var.
Mesleğimi ve kendimi geliştirmek adına çeşitli yarışmalara ve şovlara katıldım. 1980 yılında rahmetli Aslan Usta tarafından Eskişehir'de düzenlenen yarışmada ilk altıya girdik. Daha sonrada takım olarak Ankara Altın Park Exsport Fuar Merkezi'nde düzenlenen yarışmayı Türkiye ikincisi olarak bitirdik.
1995 yılında Berberler Ve Kuaförler Federasyonu'nun düzenlediği yarışmada Türkiye birinciliği kazandım. Daha sonra milli takıma girdim. Son olarak 2003 Ankara'da federasyonun düzenlemiş olduğu yarışmada tekrar birincilik alarak milli takıma yeniden girdim. Bunu takiben sayısız şov ve yarışmada görev aldım.

Ne zamandan beri oda başkanlığı yapıyorsunuz?
Meslektaşlarıma hak ettiği şekilde yönetilmesi ve onlara daha iyi hizmet verebilmek için 2005 yılında seçimlere katıldım. Az bir oy farkı ile seçimi kaybettim. 2009 yılında tekrar ekibimle beraber seçimlere katılarak oda başkanlığına seçildim. Halen daha oda başkanı olarak üyelerimi hizmet etmekteyim.

Oda başkanı olarak hedefleriniz nelerdir?
Öncelikle hedeflerimizin içerisinde vizyon, misyon, geliştirilmekte ve kurumsallaştırmaktan yana sosyal, kültürel, faaliyetlerimizi yaşatmak odamıza kazandırmış olduğumuz görsel medyamız olan dergimiz ile üyelerimize sunabilmekte, sosyal medya da kullanarak üyelerimize mükemmel bir şeffaflık içerisinde hizmet vermekteyiz.

ADAPTASYONDA ZORLUK YAŞIYORUZ

Berber ve kuaförlerin sorunları nelerdir?
Öncelikle sorunlarımız arasında fiyattaki haksız rekabet, meslektaşlarımızın 1 gün dahi olsa pazar tatili yapmak istediklerinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. 3394 sayılı hafta kanununa istinaden alınan ve meslek karar sonucunda erkek berberlerimiz pazar tatil yapmaktadırlar. Bu konuyla ilgili Ticaret Odası'na kayıtlı iş yerleri ticaretin serbestliğinde kaynaklandığı başlıktan dolayı dükkanlarını açarak diğer meslektaşlarımıza sıkıntı yaratmaktadırlar. Akabinde camlara ve dubalara yazılan haksız fiyat tarifeleridir. Eleman bulamama ve geliştirmeme sıkıntısı yaşanmaktadır. Çünkü eğitim ve öğretimde 4+4+4 sistemi meslek gruplarına çok ciddi anlamda zarar vermektedir. Sebebi de çalışacak kardeşlerimizin yaş ortalaması büyüdüğünden dolayı işe adaptasyon çekmekte zorluk çekmektedirler.

Sizce kuaför olabilmek için ne gereklidir? Mesleğinizin zor tarafları nelerdir?
Öncelikle kuaför olabilmek için bir ailenin çocuğuna bizim mesleği öğrenebilmesi için maddi ve manevi desteğidir ve bireyin çekirdekten yetişmesidir. İnsan ilişkisinde davranış, saygı, güven işini severek yapmak ve işine olan sadakatini gösterebilmesidir. Bunun yanı sıra dayanıklılık, özveri, sabır, sükûnet, sabrın ölçüleridir.


Sizce Eskişehir'de kuaför-berber anlamında rekabet söz konusu mu?
Sadece Eskişehir değil rekabet unsuru Türkiye ve dünyanın her yerinde vardır. Bunlar şuna göre ayrılmalıdır: Mesleki beceriler ön plana çıkarak rekabet olmaktadır. Maddi açıdan rekabet maneviyata zarar verir.

KENDİ İÇİMİZDE DENETLEME YAPIYORUZ

Tüm kuaförlerin izin günü salı olarak belirlendi. Bu güne uyulup uyulmadığı denetleniyor mu?
Şu anda tüm kuaförlerin izni salı günü olabilmesi için bütün meslektaşlarımızın rızası olması gerektiği için şu anda sadece mahallelerde meslektaşlarımızın kapatma kararına saygı duyarak kendi içimizde denetleme yapıyoruz.

Haksız rekabetin önüne nasıl geçilebilir?
Haksız rekabetin önüne geçilebilmesi için sorumlu kurumlarımızın denetim sistemleriyle beraber çalışması sayesinde cam ve dubalardaki fiyat listelerinin kaldırılmasıyla ve resmi tarifelerinin iş yerlerinde içeride ve dışarıda sadece onları kullanılması ile ilgili denetimlerin yapılması gerekmektedir.

Kuaförlük ve berberlikte mesleki eğitim yeterli mi?
Kuaförlük ve berberlikte teorik anlayışı ile beraber mesleki gelişmenin asıl öneminin pratik uygulama anlayışının gelişmesini sağladığından dolayı asıl önemli olan çalıştığı iş yerinde ustası, kalfası kişinin kendi gözleri ile takip ettiği beyin algılamamasının gerekliliği ve daha sonrada ellerinin kendiliğinden harekete geçirdiği andır. Bu şartlara dikkat eden kardeşlerimiz meslekte eğitim yeterliliğine kavuşacaklardır.

Mesleğe yeni girecekler için önerileriniz nelerdir?
Mesleki incelikler daha iyi yaşayabilmesi için duyularını ve görselleriniz son derece iyi kullanmalıdırlar.
Editör: TE Bilisim