Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Başkanı Cemalettin Sağtekin, ES TV'de yayınlanan Vaziyet programında Ali Baş ve Arif Anbar'ın sorularını yanıtladı. Türkiye'de madenciliğin özel sektör eliyle değil devlet eliyle yapılması gerektiğinin altını çizen Sağtekin, planlamanın önemini vurguladı. Son on beş yıldır kapitalizmin vahşice Türkiye'nin madenlerine, doğasına saldırdığını söyleyen Sağtekin, 'Doğal kaynakların gerçek sahibi halktır. İnsanlığın ortak değerleridir. Özellikle altın madenciliği ile başlayan ve devam eden Kaz Dağları ne ise Eskişehir Alpu da aynı hassasiyettir' diye konuştu.
KANUN 15 KEZ DEĞİŞTİ
2002 yılından bu yana maden yasasının on beş kez değiştiğini hatırlatan Sağtekin, 'Ülkenin her yerinde bu çok uluslu şirketlerin mevcut iktidar düzeninin onlara yarattığı ortam aslında bu. Bakın 2002 yılından bugüne maden kanunu 15 kez değişmiş. Bu çok uluslu şirketler, emperyalistlerin yerli işbirlikçileriyle uzantıları tamamen aslında geleceğe kar amaçlı kendi ülkelerinde yapamadıklarını bizim gibi üçüncü dünya ülkelerinde bu tür durumlar yaşanıyor. Bu ülkeye gelen ve dünyadaki madenlerin yüzde 40'ını bu beş şirketin elinde. O beş şirketin bir tanesi de Kanadalı malum firmalardan biri. Bu firmanın ne olduğunu biz yıllar önce anlatırken yalnız bırakıldık. Vatan haini ilan edildik. Şimdi bakıyorum çok renkli bir muhalefet oluştu. Artık derelerimize, ovalarımıza sahip çıkıyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor' şeklinde konuştu.
PLANLAMAYI DEVLET YAPMALI
'Burada ne olursa olsun kazançlarıyla terk edip gittiklerinde o tahribatın ne olduğunu evlatlarımız çok acı bir şekilde yaşayacak' diyen Sağtekin, 'Biz madencilik yapılmasın demiyoruz. Madencilik diğer sektörlere benzemez. Kamucu anlayıştan uzaklaştırıldıkça zarar verir. Kamudaki büyük kurumların bir şekilde önemsizleştirilmesi, yetersiz hale getirilmesi, Türkiye Taş Kömürleri gibi, Türkiye Kömür İşletmeleri gibi, ETİ Bank gibi kurumların madencilikten geri çekilmesi nedeniyle oradaki çok uluslu şirketler ortamı çok rahat buldular. Madencilik o yöreye çok ciddi katma değer katar ama bunun planını yapmanız lazım. Yani bugün o planlamayı yaparken Kaz Dağları'nda altın madenciliğini yapmayacaksınız, Cerattepe'de yapmayacaksınız, Murat Dağı'nda, Alpu'da yapmayacaksınız. Madenciliği kamu ve devlet eliyle yapacaksınız. Özel sektör Avrupa'da yürütse bile planlayıcısı devlettir. Süreç öyle hızlı ve vahşice ilerliyor ki, bunlar halkımızın kaynakları. Gelecek kuşakları düşünerek plan yapmalıyız. Bizim Kaz Dağları'nda devlet hakkı ve net kazancı 52 milyon dolar. Ve firma ise 500 milyon dolar lira para kazanıyor' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim