CHP 37. Olağan İl Kongresi'nde divan başkanlığı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, 'Evine ekmek götüremeyen işsizin, yoksulun, mağdurun, adalet arayanın, hakkı yenen mağdurun da bütün umudu CHP' dedi.
CHP 37. Olağan İl Kongresi partililerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Mavi Ada Düğün Salonu'nda gerçekleşen kongrede Abdülkadir Adar, Recep Taşel, Metin Tomsuk, Ali Ünal ve Nevin Kavak il başkanlığına aday oldu. Delegelerden yeterli imzayı toplayamayan Nevin Kavak, adaylıktan çekilmek zorunda kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık divan başkanlığına seçilirken, divan üyeliklerine ise ikinci başkan olarak Yücel Yenilmez, Nuray Efe, Butay Erdoğan, Haydar Saylan, Özgür Karaman, Ulaş Işık seçildi. Yapılan oylama sonucunda CHP'liler kongreye çarşaf liste ile gitmeye karar verdi. Kongre, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Kongrede ilk olarak delegelerden Muharrem Şenel, Muzaffer Marangoz ve Eyüp Çoğal söz alarak, kongre ve parti il yönetiminin faaliyetlerine ilişkin görüşlerini ifade etti.
MAĞDURUN UMUDU CHP
Partililere seslenen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, 'Birbirimizi ötelemek, kötülemek, dışlamak kutuplaştırmak bunlar öncelikle bize olan güveni yok eder. Ama bunun böyle olmadığına birlik, beraberlik içerisinde olduğumuza da zaten inanıyorum. Biz umuduz. Sokaktaki yaşlı, emekli amcanın da umudu biziz. Evine ekmek götüremeyen işsizin umudu CHP, yoksulun, mağdurun, adalet arayanın, hakkı yenen mağdurun da bütün umudu CHP' dedi.
DELEGE SİSTEMİ KALDIRILMALI
Parti içi demokrasinin gelişmesi adına tüzük değişikliğine gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer, 'Delege sistemi kaldırılmalıdır. Parti içi demokrasinin bir başka ölçüsü ön seçim sisteminin getirilmelidir. Milletvekili adaylarını, belediye başkan adaylarını, belediye meclis üyelerini ön seçim ile belirlemeliyiz. Eğer ön seçimden vazgeçersek şikayet etmeye hakkımız yoktur. Parti içinde şikayetlerimizi bu kürsülerden açıkça, saklamadan dillendiremezsek oradan demokrasi çıkmaz. Ve parti içi demokrasi olmaz ise bizim demokrasi getireceğiz sözlerimize inanmazlar. Ben sizleri kutlamak istiyorum kongrelerimizde esas olan çarşaf listedir. İşte demokrasi budur Eskişehir'de demokratik düzlemin ne kadar güçlü olduğu gösterilmiştir' diye konuştu.
DEMOKRASİ ŞÖLENİ
Demokrasi şöleni vurgusu yapan Milletvekili Utku Çakırözer, 'Bu kongre gerçek anlamda bir demokrasi şöleni. Burada olanlar kadar dışarıda adaylık kulisi yapanlar da var. Bayram havasında geçiyor kongremiz. Ben öncelikle kıymetli il başkanımıza ve onun yönetiminde emek vermiş arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.
KARA BULUTLARI DAĞITACAĞIZ
Halkın CHP'den umudu olduğunu söyleyen Milletvekili Jale Nur Süllü, 'Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar göz önünde bulundurulduğunda hepimiz son derece endişeliyiz. Ama ülkemizdeki kara bulutları dağıtacak olan yine bizleriz. Gittiğimiz her mahallede, çaldığımız her kapıda herkesin gözlerinden partimizdeki beklentiyi, umudu görebiliyoruz' şeklinde konuştu.
ORTAK AKIL VURGUSU
Protokol üyelerinin konuşmalarının ardından il başkan adayları da sırayla kürsüye çıkarak konuşma yaptı. İlk konuşmacı olan Recep Taşel, 'Yapılacak çok işimiz var. Örgütlü ve planlı bir yönetim şekli başarıyı da birlikte getirecektir. Her sokakta her mahallede örgütümüzün izi olacak. Parti örgütümüzü yeniden ayağa kaldırmak için çalışacağız. Üye sayımızı 50 binlere çıkaracak yeni bir iktidar umudu olacağız. Ortak akılla birlikte yöneteceğiz. Bu partiyi büyütmeye geliyoruz. İktidar için geliyoruz. Bizler çok konuşan değil, çok dinleyen ve çözüm üreten bir anlayışla partimizi yöneteceğiz' ifadelerini kullandı.
İKİ DÖNEM SINIRLAMASI
Projelerinden bahseden Ali Ünal, 'Biz gençler, kadınlar olarak aday olduk. Ülkemiz çok zor günlerden geçiyor. Parti içi çekişmelerin, parti içi kavgaların olmaması gerektiğini düşünüp, partiyi toparlamamız gerektiğine inanıyoruz. Sorumluluk almak istiyoruz. Bizlerin projeleri var. İstihdam ofisleri açacağız, parti içi eğitimler vereceğiz. İl başkanlığında iki dönem kuralı koyacağız. Ön seçim gelecek. Hedefimiz en az beş vekil. Eğer bunları yapamazsak partinin anahtarını genel merkeze vereceğiz' dedi.
TECRÜBE ÇOK ÖNEMLİ
Önce insan ve tecrübe vurgusu yapan Abdülkadir Adar ise, 'Geleceği birlikte kuracağız. Bizler sandık örgütlenmesinin değil sokak örgütlenmesinin faydasını gördük. Yerel seçimlerde sorunları biliyorduk. Çözümümüz var dedik. Oy oranlarımız artırdık. Çalmadığımız kapı kalmadı. Bölgesini tanıyan, deneyimli adaylarla iktidar yakın. Önce deneyim. Koltuklar için değil, CHP için birlikte olmaya ihtiyacımız var. Önce insan diyerek çıktığımız yolda kimseyi ötekileştirmeden çalışacağız' diye konuştu.
HER ÜYEMLE ÇALIŞIRIM
'Bağımsız bir aday olarak karşınızdayım' diyen Metin Tomsuk, 'CHP birikmiş enerjisiyle iktidarı yıkmaya geliyor. Biriz, beraberiz. Genel merkezimizin politikalarını halka doğru anlatıp doğru örgütlenmeler yapmalıyız. Değişime hazır olun. Bu tüzük bizim anayasamız olacak. İktidara yürüyen bir partiye şu anki mevcut bina yetmiyor. Yeni bir parti binasına ihtiyaç var. Ayrıca kadın üye sayısını artıracağız. Ben anahtar liste çıkartmayacağım. Her parti üyemle çalışabilirim' şeklinde konuştu.
KONGREDEN NOTLAR:
1.Bir önceki kongreye göre katılım çok daha yoğundu. Partililer daha enerji dolu ve heyecanlıydı.
2.Kongrenin çarşaf liste ile yapılacağı kararı verildiğinde salonda alkış sesleri yükseldi.
3.Nevin Kavak son ana kadar umudunu yitirmedi. Ancak, delegeden yeterli imzayı toplayamadığı için çekilmek zorunda kaldı.
4.Salon içerisinde sade parti üyeleri ile delegeleri ayıran demir barikatların kurulmasına birçok partili tepki gösterdi. Bazı partililer ise bunun güvenlik önlemi olduğunu ifade etti.
5.Kongreye çarşaf liste ile gidildiği için yönetim kuruluna aday olan bazı isimler kapıda isimlerini yazdıkları kağıtları tutarak, delegelerden oy istedi. Bu görüntü birçok kişinin yüzünde tebessüme neden oldu.
Editör: TE Bilisim