Türkiye'nin başlıca doğal gaz tedarikçilerinden İran, arıza bildirerek gaz tüketiminin tarihi zirvelere yakın seyrettiği bir dönemde Türkiye'ye gaz akışını keserken, doğal gaz santrallerine gaz sevkiyatı yüzde 40 azaltıldı.

TEİAŞ ise tüm Türkiye'de organize sanayi bölgelerine en az 4 gün olmak üzere elektrik kısıtlaması yapmaları uyarısında bulunmuştu.

24 Ocak Pazartesi saat 00.00'dan itibaren Türkiye'deki tüm organize sanayi bölgelerine (OSB) elektrik kısıntısı uygulanmasına başlandı ve sanayi üretimi de durdu.

Fabrikalara sağlanan doğalgaz akışı BOTAŞ tarafından alınan bir karar ile yüzde 40 oranında kısıtlandı.

Sadece aydınlatma ve ısınma amaçlı kullanılabilecek kadar enerji çekimine izin verildi.

Tedarik sorunu, doğalgazdan elektrik üreten santrallerin üretimini sekteye uğratınca, devasa bir elektrik tedarik sorunu ile karşı karşıya kaldılar.

OSB'lerimizde üretimini 7/24 sürdürmek zorunda olan, en ufak bir aksaklıkta üretimi uzun süre duracak, stoku çöp olacak fabrikalarımız var.

Sözleşmeye ve akide bağlanmış birçok siparişleri bulunmaktaydı. Bu siparişleri zamanında teslim edememeleri halinde firmalar büyük kayıp ve zarara uğrayacaklar.

Doğalgaz kesintisi nedeniyle OSB'deki elektrik santrali de üretim yapamayınca kuruluşlarda şalterleri indirip üretimlerini durdurdular.

Doğalgaz ve elektrik olmamasından dolayı üretimlerine zorunlu olarak ara vermek zorunda kalan kuruluşlardan ve siyasi partilerden tepki geldi.

'OTOBANDA TAM GAZ GİDERKEN YOLUMUZ KAPANDI'

Organize Sanayi Bölgelerindeki doğalgaz ve dolayısıyla yaşanılan elektrik kesintisiyle ilgili Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, ilginç ve dikkat çeken bir benzetme yaptı:

'Sanayicimin her türlü zor şarta rağmen 2020-2021 yılında üstün performans gösterdi. Her şeye rağmen sanayici üretti. Şimdi paranız olsa da, işte üretemiyorsunuz. Bu durum hoş bir durum değil. Şimdi siz otobana çıkmışsınız tam gaz gidiyorsunuz, üretim devam ediyor, ama önünüze bir araç çıkıyor ve yolu kapatıyor. Ve böylece aracınızı durduruyor ve bekliyorsunuz. Tekrar beşinci vitese çıkıp o hızlara erişmek için zaman, süreç, para, emek gerekiyor. Bu durum çok bilinmeyenli bir denklem. Önemli bir şekilde üretimi yaralayacak, zor duruma sokacak. Çünkü taahhütlü işleri olanlar var, ihracatı kapıda bekleyenler var, üretim planlamasını yapanlar sevkiyatları olanlar var.'

'Türkiye'deki enerji güvenliği ile ilgili gerekli çalışmaların bugüne kadar mutlaka yapılmış olması lazımdı' diyen Kesikbaş, 'Şimdi bu doğal afet de değil. Malı zamanında teslim edemediğiniz zaman bunu nasıl anlatacaksınız Alman'a, Fransız'a?' Ama bu sürecin ekonomik boyutu oldukça fazla olacaktır. Dört gün üretim yapmamak Türkiye için ciddi sıkıntı' diyerek gönderme yapmış.

ATAP BAŞKANI Metin Saraç da ses yükseltti

Doğalgaz ve elektrik krizi nedeniyle fabrikalarda üretimin durmasına sanayicilerden art arda tepki geliyor.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkan Vekili ve ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç da ses yükselten isimlerden biri oldu.

Saraç, sosyal medya hesabı üzerinden fabrikaların üretimi durdurduğu sabah saatlerinde açıklama yaptı.

Sahibi olduğu fabrikadan iki fotoğraf paylaşan Saraç, açıklamasında 'sanayide, makine sesinin olmaması, makinelerin durması kadar üzücü başka bir şey olamaz. Sevimsiz Pazartesi. İyi haftalar' ifadelerine yer verdi.

'sanayiciyi toptan kaybedeceğiz'

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Eskişehir İl Başkanı İsmail Haşim Ateş, doğalgaz ve elektrik sorunu nedeniyle Türkiye'de fabrikaların üretimlerini durdurmasına ilişkin yaptığı açıklama da, 'Ülkenin ekonomik krizin pençesinde olduğu bu dönemde, hali hazırda işlerin azlığından şikayet eden sanayiciler, siparişlerini yetiştirmek konusunda bu sefer de enerji kesintisi ile sınav veriyorlar. Bu plansızlığın sorumluluğunu, İran'a ilişkin doğalgaz arzına bağlayıp, arz güvenliği görevinin kendilerinde olduğunu unutan yöneticiler, sanayicinin zararını karşılamak zorunda olduklarını unutmamalıdır' diyerek tepki gösterdi.

'karanlık günler başladı!'

OSB'lerdeki doğalgaz ve elektrik kesintilerine bir tepki de İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Eren Ekmen'den geldi.

'Enerjide dışa bağımlılığımız % 75 civarındadır. Elektrik enerjisinin % 50'si ithal doğalgazdan sağlanıyor. Bu gerçeğe rağmen elektrik enerji politikaları sadece HES'ler üzerine kuruldu' diyen Erkmen'in açıklaması şöyle:

'İran'dan gaz alınamaması nedeniyle doğalgaz ile elektrik üreten santraller çalışmayacak ve sanayiye 3 gün elektrik verilemeyecek. Üretimleri duracak. Üretimin 3 gün durmasının oluşturacağı maddi kayıp yaklaşık olarak Eskişehir için 260 milyon, ülke geneli için de minimum 25 milyardır. Bu kayıplar geleceği görememek, gelecek planlamasını doğru yapamamaktan kaynaklanmıştır. Hükümetin planlama hatasından kaynaklanan bu kayıpların devlet tarafından karşılanmasını öneriyoruz.'

* * *

Aynen katılıyorum.

Doğalgaz kesintisi planlanandan daha uzun süre sürerse 35 milyar dolarlık nasıl kapanır? Zaten zor günlerden geçerken ülkemizin üzerine eklenecek bu kambur nasıl düzelir?

* * *

11 BAŞKAN KOLTUĞUNU KORUMAYI BAŞARDI

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (ESOB) bağlı meslek odaları bu dönem bol adaylı seçimlere sahne oldu.

Bugüne kadar Lokantacılar ve Kasaplar, Seyyar Tuhafiyeciler, Emlakçılar, Berberler ve Kuaförler, Minibüs İşletmecileri, Mobilyacılar, Pazarcılar, Kahveciler, Bakkal ve Bayiler, Tornacı ve Oto Tamircileri Odaları, Servis İşletmecileri Odası ile İnönü İlçe Esnaf Odası seçimleri yapıldı.

Ocak ayı ile birlikte başlayan meslek odalarının genel kurullarının seçimleri Mart ayında tamamlanacak.

Bugüne kadar yapılan meslek odalarının seçimlerinde Lokantacılar ve Kasaplar Meslek Odası Başkanı Bahar Bilen ile Seyyar Tuhafiyeciler ve İşportacılar Meslek Odası Başkanı Ali Safa Şen ve Mobilyacılar Odası Başkanı Cengiz Kalkan'ın aday veya adaylar çıkmadı. Minibüsçüler Odası Başkanı İlhan Ay ise bu dönem aday olmadı.

Emlakçılar, Berber ve Kuaförler, Servis İşletmecileri, Pazarcılar, Kahveciler, Bakkal ve Bayiler, Tornacılar ve Oto Tamircileri Meslek Odaları ile İnönü İlçe Esnaf Odası seçimlerinde bir ve birden fazla adaylar vardı.

Seçimlerde bir ve birden fazla adayların çıktığı meslek odalarının arasında mevcut başkanlardan sadece Berberler ve Kuaförler Meslek Odası Başkanı Fethi Özkara, geçen dönem 8 oyla kaybeden Gürdal Sarıkaya'ya karşı bu kez kaybetti.

Tornacı ve Oto Tamircileri Meslek Odası Başkanı Adnan Karaman, Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Gazi Çelik, Pazarcılar Meslek Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Kahveciler ve Çay Ocakları Meslek Odası Başkanı Zeki Çoban, Servis İşletmecileri Meslek Odası Başkanı Abdurrahman Yüceer, Bakkal ve Bayiler Meslek Odası Başkanı Hakkı Ördek ile İnönü İlçe Esnaf Odası Başkanı Mustafa Tuncer koltuklarını korumayı başardılar.

Minibüsçü Esnafı Meslek Odası Başkanı İlhan Ay aday olmayınca adaylardan Coşkun Güvenç sandıktan çıkmayı başardı.

Bugüne kadar yapılan meslek odaları seçimlerinde mevcut 12 başkandan 11'i üyelerinden güven almayı başardılar.

* * *

Meslek Odaları'nın seçimleri mart ayı sonu itibariyle tamamlanacak.

Ardından Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği seçimi yapılacak.

Nisan ve Mayıs ayında yapılması beklenen Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği seçimleri öncesi üç isim öne çıkıyor.

Mevcut Başkan Ekrem Birsen tekrar aday olarak sandığa girecek.

Başkanlık için Lokantacılar ve Kasaplar Meslek Odası Başkanı Bahar Bilen ile Seyyar Tuhafiyeci ve İşportacılar Meslek Odası Başkanı Ali Safa Şen'in de adaylık için isimleri geçiyor.

Bilen ve Şen henüz 'adayız' demediler.

Muhtemelen kendi aralarında uzlaşacaklardır.

Eğer Bahar Bilen ve Ali Safa Şen ayrı ayrı yarışa girerlerse mevcut başkan Ekrem Birsen göbeğini kaşıya kaşıya çok rahat seçimi kazanır.

* * *

Huzur Nedir?
Halkı tarafından çok sevilen bir kral, huzuru en güzel resmedecek sanatçıya büyük bir ödül vereceğini ilan eder.
Yarışmaya çok sayıda sanatçı katılır. Günlerce çalışırlar, birbirinden güzel resimler yaparlar, eserleri saraya teslim ederler.
Tablolara bakan kral sadece ikisinden hoşlanır. Ama birinciyi seçmesi için karar vermesi gereklidir.
Resimlerden birisinde bir göl vardır. Göl, tıpkı bir ayna gibi etrafında yükselen dağların görüntüsünü yansıtmaktadır.
Üst tarafta pamuk beyazı bulutlar gökyüzünü süslemektedir. Resim, bakanlara mükemmel bir huzur hissi verecek kadar güzeldir.
Diğer resimde de dağlar vardır. Ama engebeli ve çıplak dağlar. Dağların üstündeki öfkeli gökyüzünden boşanan yağmurlar ve çakan şimşek ise resmi daha da sıkıntılı bir hale sokmaktadır.
Dağın eteklerindeki şelale insana gürültüyü, yorgunluğu hatırlatacak kadar hırçın resmedilmiştir. Kısaca resim, pek de öyle huzur verecek türden değildir.
Fakat kral resme bakınca, şelalenin ardında kayalıklardaki, çatlaktan çıkan mini minnacık bir çalılık görür.
Çalılığın üstünde ise bir anne kuşun örttüğü bir kuş yuvası göze çarpmaktadır. Sertçe akan suyun orta yerinde anne kuşun kurduğu yuva izleyenlere harika bir huzur ve sakinlik örneği sunmaktadır.
Ödülü kim kazandı dersiniz? Tabi ki ikinci resim… Kral bunun nedenini şöyle açıkladı:
'Huzur hiçbir gürültünün, sıkıntının ya da zorluğun bulunmadığı yer demek değildir. Huzur, bütün bunların içinde bile yüreğimizin sükûnet bulabilmesidir.'

** * * * * * *