Büyükşehir Belediyesi ile DSİ arasında Eskişehir'i bekleyen susuzluğa çözüm olabilecek ESKİ ve DSİ'nin ortaklaşa gerçekleştireceği Sakarıbaşı'ndan İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Sağlanması Projesi protokolu imzalanmıştı.

Son yıllarda yaşanan kuraklık, beklenen kar ve yağmurların yağmaması, Eskişehirlilerin içme kullanma suyunun ana kaynağı olan Porsuk Barajı'ndaki su oranın da giderek azalması gelecek yıllarda şehrin susuz kalmasına neden olabilir.

Bu tehlikeyi gören Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'in susuz kalma tehlikesi yaşamaması için Sakarıbaşı'ndan su getirilmesini önermişti.

Büyükerşen 'Yağışların azalması nedeniyle şehrimizi besleyen Porsuk Barajı'ndaki su seviyesinin her geçen yıl düşmesi Eskişehir adına bizleri endişelendiriyordu. Bu nedenle, daha önce defalarca dile getirdiğim üzere Çifteler Sakarıbaşı'ndan şehrimize içme suyu sağlanması gerekliliği hükümet yetkililerince de onaylanmış ve Meclisimiz tarafından ESKİ Genel Müdürlüğü'ne projeyi gerçekleştirme yetkisi verilmiştir. Bu proje şehrimizin geleceği açısından son derece kıymetlidir ve hayata geçecek olması bizleri son derece mutlu etmiştir' demişti.

* * *

Gelecekte Eskişehir de su sıkıntı yaşanmaması için mutlaka alternatif bir su kaynağı yaratılması gerekiyor. Bunun için de en elverişli kaynak da Sakarya Nehri'nin doğduğu Sakarıbaşı.

Eskişehir, debisi, saniyede 6 metreküp olan suyun, Çifteler çıkışından sonraki bölümünden 2 metreküpüne talip.

Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, ESKİ Genel Kurulu'nda onaylayarak ESKİ Genel Müdürlüğü'ne projeyi gerçekleştirme yetkisini vermişti.

Eskişehir'in su sorununa uzun yıllar çare olacak yatırımın Eskişehir'e hayırlı olmasını temenni eden Başkan Büyükerşen, DSİ ile birlikte hayata geçirecekleri bu projede emeği olan herkese tüm Eskişehirliler adına teşekkür etmişti.

Protokol imzalanarak DSİ Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Ancak, protokol DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hala onanmadı.

Büyükşehir Belediyesi, proje etüt ihalesine çıkılmasını ve bir an önce projenin başlamasını bekliyor.

Eylül 2020'de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) ile DSİ arasında Eskişehir'in içme ve kullanma suyunun Sakarıbaşı'ndan getirilmesi ile ilgili projenin süreci bakımından kafalar karışık ve çeşitli görüş ayrılıkları mevcut.

'PROJE SAKARYABAŞI'NI KURUTABİLİR'

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Sakarya Nehri'nin doğduğu Sakarıbaşı'ndan Eskişehir'e debisi, saniyede 6 metreküp olan suyun, Çifteler çıkışından sonrakine talip olmasına Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık karşı çıkmış ve proje'nin gerçekleşmesi halinde tıpkı Porsuk gibi Sakarıbaşı'nın da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını iddia etmiş.

Kadir Bıyık, Sağlı-Sollu Haberden Merve Akman'a yaptığı açıklama şöyle:

'Sakarıbaşı'nın suyunun alınması sulu tarımı ve verimli toprakları ciddi manada etkileyecektir. Bu durum hem Çifteler'in tarımını ve hayvancılığını bitirecek hem de Porsuk Barajı'na yeterince can suyu olmayacak. İlçe olarak bize yetmeyen suyumuzu vermek istemiyoruz. Yeterince kar, yağmur yağmaması, ilçede iki binin üzerinde derin kuyuların sulama amacıyla açılması yer altı su kaynaklarımızı da bitirmiş vaziyette.'

'ÇİFTELER'DEKİ SUCUL YAŞAM YOK OLUR'

Su kaynaklarının iyileştirilmesi konusunda ciddi çalışmalara imza atan ve uzun yıllar ESKİ Genel Müdürlüğü yapan İnşaat Mühendisi Garip Yıldırım ise Sakarıbaşı Projesi'yle ilgili şunları söylemiş:

'Sakarıbaşı'ndaki su kaynağının son yıllık debilerinde düşüş var. O suyu kullanmak imkansız ve çözüm değil. Çifteler'de ciddi bir tarımsal sulama var. Oradan su getirilirse Çifteler'deki sucul yaşam yok olur. Biyolojik çeşitlilik zarar görür. Kentin etrafındakini su kaynaklarını korumalıyız.'

* * *

Kadir Bıyık, Cumhur İttifakı'nın ortak adayı olarak 2019 seçimlerinde Çifteler Belediye Başkanı seçilmişti.

MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli de AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en büyük destekçisi.

Kadir Bıyık'ın da 'Cumhur İttifakı'nın Çifteler Belediye Başkanı adayı olması' için de destek vermişti.

Bu durum karşısında her ne kadar Büyükşehir Belediyesi ile DSİ arasında protokol imzalanmış olsa da Kadir Bıyık'ın projeye sıcak bakmaması nedeniyle hayata geçmesi zor gibi görünüyor.

Başkan Bıyık, projeye karşı olduğunu açık ve net olarak söylediğine göre Çifteler Sakarıbaşı'ndan Eskişehir'e su getirilmesi umudu da şimdilik buzdolabına kaldırıldığını düşünüyorum.

Ancak hükümet değişir Millet İttifak'ı iktidara gelirse belki o zaman gerçekleşebilir.

* * *

5 DAKİKADA MUAYENE OLMAZ

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz yılın eylül ayında 'Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ndeki randevu aralıklarını 5 dakikaya düşürmüştü.

Türk Tabipler Birliği de (TTB) hastaya ayrılan beş dakikalık muayene süresinin hataları ve dolayısıyla da sağlıkta şiddet olaylarını arttıracağı kaygısı ile Sağlık Bakanlığı'na bir yazı göndererek kararın uygulanmasından geri dönülmesini talep etmişti.

Bakanlığın MHRS'de (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) randevu aralığının beş dakikaya düşürülmesine karşı harekete geçen Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları, 'Beş dakikada hekimlik yapılmaz, sağlık beş dakikaya sığmaz' diyerek düzenlemeyi idare mahkemesine taşımıştı.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Eskişehir 1'inci İdare Mahkemesi, Sağlık Bakanlığı'nın beş dakikada bir randevu uygulamasına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Eskişehir 1'inci İdare Mahkemesi, şehir hastanesinde beş dakikada bir hastaya randevu verilmesi işlemine ilişkin Eskişehir Tabip Odası tarafından açılan davada yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

Kararın gerekçesinde hem düzenlemede herhangi bir bilimsel temel ve kamu yararı olmadığına hem uygulama sonrası hekimler ile hastalar arasında yaşanan sorunlara hem de 'hasta yoğunluğunun' bir gerekçe sayılamayacağına dikkat çekildi.

Söz konusu sisteme geçilmeden önce hekimin bir hastayı tedavi etmesi için gerekli olan makul sürenin tespiti yönünde herhangi bir somut araştırmanın yapılmadığına dikkat çekilen karar şöyle:

'Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, kamu sağlığının etkileneceği, dolayısıyla kamu sağlığı açısından maddi ve manevi yönlerden telafisi güç zararlar doğacağı açıktır'.

BAKANLIK KARARA UYACAK MI?

Eskişehir 1'inci İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu 'beş dakikada bir randevu uygulamasına karşı yürütmeyi durdurma kararı' Sağlık Bakanlığı'na ulaştığında bakanlık ne gibi karar verecek?

Mahkemenin kararına uyacak mı?

Yoksa karara itiraz mı edecek?

Bu soruların yanıtlarını önümüzdeki günlerde alırız.

Benim şahsi düşüncem Sağlık Bakanlığı almış olduğu kararda ısrar ederek Eskişehir 1'nci İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara itiraz edecektir.

Bakalım bu inatlaşmanın sonucu ne olacak?

5 DAKİKALIK MUAYENE SÜRESİ 15 DAKİKAYA ÇIKARILMALI

Bir şikayetiniz için doktora gittiğinizde 5 Dk. Da muayene edilmek ister misiniz? Ya da şöyle düşünün, hayatta hangi işinizi 5 Dk. Da bitiriyorsunuz?

Eğer kış günüyse üzerinizdeki palto veya mantonuzu çıkarıp sırtınızı açmak 2 dakika. 2 dakika da giyinmek etti mi 4 dakika.

Doktor bir dakika içerisinde hastanın şikayetlerini mi dinleyecek, muayenemi edecek, reçetemi yazacak?

Bir hekim günde yani 7 saatte 90'dan fazla hastayı nasıl muayene edebilir?

90 hastayı muayene edecek, şikayetini dinleyecek, tetkik isteyecek, çıkan tetkiklerin sonucuna bakacak ve reçete yazacak.

Günün sonunda yorgun düşecek hekim çok düşük ihtimalde olsa yanlış bir ilaç yazacak olursa bunu kullanan hastanın zarar görmesinin faturası kime çıkarılacak?

Sorumlu gerçekten doktor mu? Yoksa 5 dakika aralıkla hastaya bakacaksın diyen Sağlık Bakanlığı mı?

Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için Sağlık Bakanlığı pilot olarak seçeceği özellikle de nüfus açısından kalabalık illerdeki hastanelerin başhekimleriyle görüş alış verişi yaparak muayene süre aralığını yeniden belirlemeli.

* * *

Dünya Tabipleri Birliği ve Türk Tabipleri Birliği tarafından sağlık hizmetinin nitelikli sunumu ve iyi hekimlik için, hasta başına ayrılması gereken sürenin en az 20 dakika olması gerektiği belirtilmektedir.

Hadi diyelim Türkiye'de hastanelere müracaat eden hasta sayısı Avrupa'daki hastanelerden daha fazla.

Hasta sayısının fazla olduğunu göz önüne alırsak bu süre 15 dakika olarak yeniden düzenlenmeli.

* * *

KORONA SİYASİLERİ DE VURDU

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP İl Başkanı Recep Taşel, CHP Kadın Kolları Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hatice Yeğin Semerci ile İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Nesrin Deniz'in yapılan Covid-18 test sonuçları pozitif çıkmış.

CHP'de ayrıca Odunpazarı Gençlik Kolları Başkanı Oğuzhan Demir de salgına yakalandı.

Milletvekili Günay, Başkan Kurt, CHP Kadın Kolları MYK üyesi Semerci ile Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Deniz'in ve Gençlik Kolları Başkanı Demir'in genel sağlık durumları iyi olduğundan ikametgahlarında karantina altına alındılar.

Emine Nur Günay'ın Covid-19 testinin pozitif çıktığını AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan sosyal medya hesabından duyurarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

* * *

Eskişehir'de koronavirüs vakaları artıyor.

Omicron varyantı da hızla yayılıyor.

'Kış mevsiminde olunması, kapalı alanlarda kalabalık içerisinde 15 dakikadan daha fazla süreyle kalmayın' şeklinde uzmanların yaptıkları uyarılara rağmen özellikle siyasiler istemeseler de kalmak zorunda kalıyorlar.

İkincisi de milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanları ister istemez çok sayıda kişiyle muhatap oluyor, onların sorunlarını dinliyor, karşılıklı sohbet ediyorlar.

Bazen bu görüşmeler yapılırken maskelerde çıkarılıyor, sosyal mesafe kuralına uyulmuyor.

Toplumun göz önünde olan birçok kişiyle muhatap olmak zorunda kalan bu makamdakiler bulaş riskiyle karşı karşıyalar.

Özellikle Omicron Varyantı'nın belirtileri çok geç fark ediliyor.

Hastalığa yakalanan habersiz çevrede dolaşıyor, her yere girip çıkıyorlar.

Bu da hastalığın yayılmasına neden oluyorlar.

Bu nedenle siyasetçiler, belediye başkanları ve temsil ettikleri koltuklar nedeniyle birçok kişiyle görüşmek zorunda kaldıklarından dolayı bulaş riskine karşı daha dikkatli olmalılar.

* * *

Covid-18 test sonuçları pozitif çıkması nedeniyle ikametgahlarında karantinaya giren AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP İl Başkanı Recep Taşel, CHP Kadın Kolları Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hatice Yeğin Semerci ile İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Nesrin Deniz'e ve Odunpazarı Gençlik Kolları Başkanı Oğuzhan Demir'e geçmiş olsun dileklerimi iletiyor şifalar diliyorum.

* * *

Bu vesile ile herkese uzmanların, maske, mesafe ve özellikle el temizliğine çok dikkat etmelerini, kalabalık alanlara girmemeleri, girmek mecburiyetinde kalsalar da içeride 15 dakikadan fazla kalmamaları önerilerini hatırlatıyorum.

* * *