Geçtiğimiz pazartesi günü bakanlar kurulu kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'esnafa müjde' diye açıkladığı, 'destek paketi' esnafın çoğunu memnun etmedi.

Haklılar.

14 aydan beri yaşanan ve ne zaman biteceği bilinmeyen Covid-19 süreci içerisinde küçük esnaf yaklaşık 8-9 ay kapalı kaldı.

17 günlük tam kapanma sürecinin dolmasıyla bazı işyerleri açılırken, kahvehane, lokanta, pastane, kafeterya, internet cafeler haziran ayı başına kadar kapalı kalacaklar.

Yaşadıkları mağduriyetin ve maddi olarak kayıplarının telafisi tam kapasite ile çalışsalar herhalde 2-3 yılda ancak mümkün olur.

3-5 BİN LİRALIK DESTEK BİR AYLIK KİRA BEDELİ

Dün Afyon'da kadın-çocuk giyim mağazası olan yeğenim bir sebepden dolayı telefon etti.

Kendisine telefonu kapatmadan önce,'cumhurbaşkanı yeni destekler açıkladı. Hiç yoktan iyidir' dedim.

'Ne iyisi' dedi.

Şöyle devam etti:

'Benim dükkanım 8 aydır kapalı kaldı. Bu süre içerisinde her ay tıkır tıkır kiramı ödedim. Ödemezsem kapı dışarı edecek. Kazanmasak da ödememiz gereken zorunlu vergilerimizi ödedik. Yanımda çalışan beş eleman vardı. Kapalı olduğumuz süreçte 3 yarımda olsa maaşlarını verdim. Ne kadar kapalı kalacağımız belli olmadığı için sonra işlerine son vermek zorunda kaldım. Vergi borçlarına yapılandırma geldi. Yapılandırmadan yararlandım. Ödeme günü geldi. İşyerlerimiz kapalı. İki ay öteleme yapıldı. İki ay sonunda taksit yatırmaya gittiğimde benden öteleme yaptıkları iki aylık taksidi istediler. Ben bir aylık ödemek istedim. İki aylık ödemem gerektiğini söylediler. Kapalı kalmışız. Kasaya beş kuruş para girmemiş. Ama iki aylık ötelenen yapılandırma taksidimi yapılandırma bozulmasın diye eşten dostan borç alarak ödedim. Kira yardımı denildi. Ben kira yardımı alamadım. Şimdi de 3 veya 5 nin TL yardım diyorlar. Benim bir aylık kira param.'

* * *

Dün evde beslediğim kedime yem almak için devamlı alış veriş yaptığım Petshop mağazasına gittim.

'Cumhurbaşkanı destek paketini açıkladı. 3 veya 5 bin TL destek alacaksınız. Hiç yoktan iyidir' dedim.

'Sadi Bey bize ne kira yardımı ne de destek vermiyorlar. Bizi lüks işletme olarak görüyorlar. 17 günlük tam kapanma döneminde işyerlerimiz kapandı. Ama zincir marketler kedi-köpek maması sattılar. İş yerimi açmak için izin almak istedim. İzin vermediler. Bize kapanma döneminde işyerimizi açmak için de izin yok. Zincir marketlere kedi-köpek yemi satmak serbest. Haksız rekabet değil mi bunun adı? ' diye yakındı.

DESTEKLER YETERSİZ

Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen mail göndermiş.

Mailini okudum.

O da yapılan ve yapılacak olan desteklerin yetersizliğinden yakınmış.

Bakın ne diyor Ekrem Birsen:

'Pandemi döneminde, hükümetimiz tarafından esnaf ve sanatkarlara yönelik bu güne kadar yapılmış destekler ve açıklanan yeni destek programı için teşekkür ediyoruz. Ancak özellikle birinci grupta bulunan kahvehane, kafe, internet kafe ve benzeri işyerlerimiz oldukça uzun bir zamandır hiçbir faaliyet göstermeden kapalı olmalarına rağmen, kira, stopaj, bağkur, elektrik gibi giderleri işlemeye devam etmiştir. Yine lokanta ve restoranlar pandemi döneminin büyük bir kısmını sadece paket servis yaparak atlatmaya çalışmış, ancak kira, stopaj ve diğer vergileri ile, sabit giderleri işlemeye işlemeye devam etmiştir. Bu nedenlerle kahvehane, kafe, internet kafe vb. işyerlerine yapılacak 5 bin lira destek ile lokanta ve restoranlara yapılacak olan 3 bin lira destek yetersiz kalacaktır. Bu işyerlerine yapılacak desteklerin mutlaka arttırılması gereklidir. Diğer taraftan yine Sayın Cumhurbaşkanımız tarafında büyük işletmelere yönelik olarak açıklanan nefes kredisinin, tüm esnaf ve sanatkarları kapsayacak ve vergi, sgk borçları bulunmaması gibi ulaşılabilirliği zorlaştıran şartlar olmadan, daha kolay bir şekilde tüm esnaflarımızın kullanımına açık bir düzenlemenin acilen hayata geçirilmesini Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden talep ediyoruz.'

'TÜM SERVETİMİZİ TÜKETTİK'

Pandemiden ençok etkilenen esnafların başında lokantalar geliyor.

Elde avuçlarında ne varsa tükettiler.

Kimisi ise önünü göremediği için işyerini kapattı.

Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, 'Sesimize kulak verin, ne olursunuz, artık sözün bittiği yerdeyiz' diyerek açıklanan destek paketiyle yine hayal kırıklığına uğradıklarını vurguladı.

Bahar Bilen'in yakınması ise şöyle:

'Esnaf teşkilatımız maalesef yine Büyük hayal kırıklığına uğradı. Tam 14 aydır kapalı olan veya kısıtlı çalışan işletmelerimiz artık esnafımızı bunalıma sokmuştur adeta tükenme noktasına getirmiştir. 29 Nisan- 17 Mayıs arası tam kapatma kararı bizleri biraz da olsa umutlandırmıştı, çünkü tam 14 aydır savunduğumuz tam da bu idi. Eğer mücadele edilecekse tam kapanarak top yekün mücadele etmeliydik, ama alınan tedbirler neticesinde yine hayal kırıklığına uğradık. Tüm sektörler tıkır tıkır çalışırken ihale maalesef yine küçük esnafımızın üzerine kalmıştır. Aç kapat, aç kapat artık tüm birikimlerimizi ve servetimizi tükettik ve konu komşudan, akrabalarımızdan borç alarak ayakta kalma mücadelesi veriyoruz, adeta çırpınıyoruz, dayanacak gücümüz kalmadı. 17 günlük sözüm ona tam kapatma kararından sonra, önceki kararnameye göre en az % 50 kapasite ile hizmete açılmayı umut ederken maalesef yine tam bir hayal kırıklığı yaşadık. 1 Haziran tarihine kadar sadece gel al ve paket servisi hizmeti verebiliriz açıklaması bizleri adeta yıktı. Hükümetimizden talebimiz bu hususu tekrar gözden geçirerek HES kodu ve ateş ölçer kontrolü ile en azından % 50 kapasite ile hizmet vermek istiyoruz. Virüsün kaynağı biz değiliz.'

Bahar Bilen taleplerinş şöyle sıraladı:

•Bu esnafımıza ivedilikle temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde asgari düzeyde ödeme sağlanmalıdır.

•Pandemi süresince tüm vergilerden muaf tutulmalıyız, devlet tüm alacaklarından feragat etmeli.

•Önceden biriken borçlarımız anapara üzerinden yeni tahakkuk edecek borçlarımızla birlikte öngörülerek ödenebilecek makul bir şekilde faizsiz uzun vadeli bir vergi barışı yapılandırmasına gidilmeli. Yeniden ayağa kalkabilmemiz için en az üç yıl geri ödemesiz faizsiz kredi desteği sağlanmalı.

EMLAK KOMİSYONCULARI DA İSYANDA

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik'de, açıklanan destek paketlerinde 'Emlak Sektörünün' yer almamasına isyan etmiş.

Çelik'in sosyal medyada yaptığı açıklama şöyle:

'17.05.2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan esnafa iki ayrı grupta verilecek destek paketlerinde 'Emlak' sektörü yok maalesef. Biz de Devletimize vergimizi, Sosyal Güvenlik Primlerimizi yatırıyor, işyeri kiralarımızı, internet portal ödemelerimizi , faturalarımızı zamanında ödüyoruz. Sokağa çıkma yasaklarına en çok uyan sektörlerin başında 'Emlakçılar' gelmesine rağmen bu sefer de üvey evlat müamelesi görmek bizi üzmüştür. Bizim emlakçı esnafımızı da biran önce destek paketine dahil edilmesini umuyoruz.'
* * *

Gazi Çelik haklı değil mi?

Birçok işletmeye destek var, emlak komisyoncularına ise 'üvey evlat' muamelesi yapılmış.

Onlar aracı olarak sattıkları Emlaklardan adlıkları komisyonlarla yaşamlarını sürdürüyorlar.

Pandemi döneminde emlak satışı da nerede ise durdu.

Alan da satan da yok.

Onlar neden kapsam dışı bırakıldı anlamış değilim.

* * *

URAYSİM'İN İPTAL DAVASI REDDEDİLDİ

Eskişehir Alpu İlçe Belediyesi tarafından Uraysim Projesinin iptal edilmesine yönelik açılan dava mahkeme tarafından reddedildi.

Alpu Belediyesi'nin, ilçeye yapılması planlanan Türkiye'nin en büyük projeleri arasında gösterilen ve dünya çapında bir raylı sistem merkezi konumunda olması beklenen Uraysim Projesinin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına yönelik dava açmıştı. Açılan davayı inceleyen Eskişehir 2. İdare Mahkemesi heyeti dosyanın görüşülmesini reddetti.

Heyet, davanın reddedilmesinin gerekçesini ise şöyle açıkladı:

'Söz konusu projenin başından bu yana Alpu Belediyesi'nin her hangi bir itirazının söz konusu olmadığını ve anılan tahsis işlemiyle aslında projenin hayata geçmesinde katkı sahibi olduğu ile bu aşamada söz konusu projenin belli bir aşamaya geldiğinden dolayı davanın ilk ehliyle yönünden reddine karar verilmiştir.'

Verilen bu karar sonrasında belediyenin projeyi durdurma işlemi ise sonlanmış oldu.

* * *

Şimdi çıkıp mahkemin verdiği 'red' kararını eleştirecek.

Mahkemenin verdiği kararı iyi okuyun.

Alpu Belediyesi'nin Uraysim Proje'sinin başından beri iptaline ve yürütmenin durdurulmasına yönelik herhangi bir itirazı olmamış.

'O dönemde Alpu Belediye Başkanı AK Partili idi. Projeye destek vermiş. Bugün ise belediye başkanı CHP'li. Projeye karşı' diyenler olacaktır.

İyi de belediye destek vermişse diğer kurumlar, STK'lar o dönemde niye dava açmadılar.

Kurumlarda devamlılık esastır.

'Başkan değişti kurumun kararı da değişti' demek doğru mu?

AK Parti'li başkan döneminde sesini çıkarmayanlar, belediye başkanlığını CHP'li kazandığında mı akılları başlarına gelmiş.

İş işten geçmiş.

Şimdi 'projeyi durdurun' diyenlere, 'aklınız başınıza yeni mi geldi?' demezler mi?

* * *

TAYYİP ERDOĞAN EN ÇOK BEĞENİLEN LİDER

MetroPoll Araştırma Şirketi tarafından Nisan ayında gerçekleştirilen, 'Siyasilerin beğeni düzeni' araştırmasının sonuçları açıklandı.

Ankete göre 4,5 puanla Cumhurbaşkanı Erdoğan en çok beğenilen siyasi lider olurken ikinci sırada Meral Akşener geldi. Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü, Devlet Bahçeli ise dördüncü sırada yer aldı.

Ankette, katılımcılardan liderlere 0 ile 10 arasında puan vermeleri istendi. Ankete göre, beğeni düzeyi en yüksek isim 4.5 puanla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

ERDOĞAN'I AKŞENER VE KILIÇDAROĞLU TAKİP ETTİ

Erdoğan'ı, 4.3 puan ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener takip etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3.6 puanla üçüncü oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 3.3 puan ile dördüncü sırada yer aldı.

DAVUTOĞLU, BABACAN'I GERİDE BIRAKTI

Yeni kurulan Gelecek Partisi'nin genel başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi'nin genel başkanı Ali Babacan'ın siyaset sahnesinde nasıl bir etki yaratacağı merakla beklenirken, son ankette Davutoğlu, Babacan'ı geride bıraktı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 2.6 puanla ankette beşinci oldu. Davutoğlu'nu, 2.5 puan ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan izledi.

HDP EŞ GENEL BAŞKANI SANCAR SONUNCU

Ankette, 2.4 puan alan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, yedinci sırayı aldı. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2.4 puan ile ankette sekizinci sırada yer buldu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise 2.3 puan ile dokuzuncu ve son sırada yer aldı.

* * *

KIRIK TESTİ

Çin'de bir adam, her gün boynuna dayadığı kalın sopanın iki ucuna asılı testilerle dereden su taşırmış evine..

Bu testilerden birinin yan kısmında çatlak varmış. Diğeri ise hiç kusursuz ve çatlaksızmış ve her seferinde bu kusursuz testi adamın doldurduğu suyun tümünü taşır, ulaştırırmış eve. Ama her zaman boynunda taşıdığı testilerden çatlak olanı eve yarı dolu olarak varırmış.

İki sene her gün bu şekilde geçmiş. Adam her iki testiyi suyla doldurmuş ama evine vardığında sadece 1,5 testi su kalırmış...

Tabi ki kusursuz, çatlaksız testi vazifesini mükemmel yaptığı için çok gururlanıyormuş. Fakat zavallı çatlağı olan kusurlu testi, çok utanıyormuş. Doldurulan suyun sadece yarısını eve ulaştırabildiği için de çok üzülüyormuş..

İki yılın sonunda bir gün, görevini yapamadığını düşünen çatlak testi, ırmak kenarında adama şöyle demiş:

'Kendimden utanıyorum. Şu yanımdaki çatlak nedeniyle, sular eve gidene kadar akıp gidiyor..'

Adam gülümseyerek dönmüş testiye; 'Göremedin mi?. Yolun senin tarafında olan kısmı çiçeklerle dolu. Fakat kusursuz testinin tarafında hiç yok. Çünkü ben başından beri senin kusurunu, çatlağını biliyordum. Senin tarafına çiçek tohumları ektim. Ve her gün o yolda ben su taşırken, sen onları suladın. 2 senedir o güzel çiçekleri toplayıp masamı süslüyorum. Sen kusursuz olsaydın, o çatlağın olmasaydı, evime böyle güzellik ve zarafet veremeyecektim' diye cevap vermiş..

Her birimizin kendine has kusurları vardır. Hepimiz birer çatlak testiyiz. Fakat sahip olduğumuz bu kusurlar ve çatlaklardır. Hayatlarımızı ilginç yapan, mükafatlandıran, renklendiren. Etrafınızdaki her kişiyi,oldukları gibi kabullenin.

Dışlarındaki kusurları değil, içlerindeki güzellikleri görün.

(alıntı)

*-******